διαδικτυακο-αποτυπωμα

Πώς μπορείτε να περιορίσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα

Καθημερινά, περνάμε πολλές ώρες εξερευνώντας τον ψηφιακό κόσμο και όποια δραστηριότητα και να πραγματοποιήσουμε, αφήνουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Ως ψηφιακό αποτύπωμα, αναφερόμαστε στο ίχνος που αφήνουμε όταν πλοηγούμαστε, ψωνίζουμε, δημοσιεύουμε ή επικοινωνούμε στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, δεν έχουμε αναλογιστεί το πόσο ορατές είναι οι κινήσεις μας και πως μπορούν να μας επηρεάσουν στο μέλλον ή να μας θέσουν σε κίνδυνο.

 

Πώς δημιουργούμε ένα ‘αρνητικό’ ψηφιακό αποτύπωμα;

Η δημιουργία ενός αρνητικού ψηφιακού αποτυπώματος είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Στην ουσία, ακόμα και με ένα απλό σχόλιο ή μια δημοσίευση μπορεί να επηρεαστεί η εικόνα μας σε κάποια μελλοντική συνέντευξη για εργασία. Με την αναζήτηση του ονόματος μας μπορούμε να βρούμε ένα μεγάλο μέρος από το ψηφιακό μας αποτύπωμα, π.χ. προφίλ σε εφαρμογές, φωτογραφίες, σχόλια κ.ά. Το αρνητικό ψηφιακό μας αποτύπωμα μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και από άλλους χρήστες με τους οποίους αλληλοεπιδράμε. Το σημαντικό είναι πως οι ενέργειες μας δεν διαγράφονται πλήρως από το διαδίκτυο και οι επιπτώσεις τους μπορούν να εμφανιστούν στο μέλλον.

 

Ψηφιακό αποτύπωμα: Επιπτώσεις

Ένα λάθος που μπορεί να πραγματοποιηθεί από εμάς, ενώ πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο, μπορεί να επιφέρει τις εξής συνέπειες:

  • Οι εργοδότες αναζητούν στο διαδίκτυο τους υποψηφίους που έχουν κάνει αίτηση σε κάποια αγγελία που έχουν δημοσιεύσει. Ένα αρνητικό ψηφιακό αποτύπωμα μπορεί να μην μας προσφέρει την δουλειά για την οποία έχουμε υποβάλλει αίτηση.
  • Μπορεί να επηρεάσει την εισαγωγή μας σε κάποιο κολέγιο, στην περίπτωση που ο υπεύθυνος υποδοχής μας αναζητήσει στο διαδίκτυο.
  • Η οικονομική μας ασφάλεια και τα προσωπικά μας δεδομένα θέτονται σε κίνδυνο, καθώς πολλές φορές κοινοποιούμε κάποιο προσωπικό μας δεδομένο χωρίς να το σκεφτούμε και αυτό το εκμεταλλεύονται οι κακόβουλοι hackers.

 

Περιορισμός ψηφιακού αποτυπώματος

Δυστυχώς, για να αποφύγουμε τελείως την δημιουργία ψηφιακού αποτυπώματος πρέπει να μην χρησιμοποιούμε καθόλου το διαδίκτυο. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και γι’ αυτό τον λόγο θα αναφέρουμε κάποιες πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να προβούμε στον περιορισμό του ψηφιακού μας αποτυπώματος.

  • Αποφυγή συμπλήρωσης διαδικτυακών ερευνών. Μια δελεαστική προσφορά ή ένας διαγωνισμός μπορεί να μας οδηγήσει στη συμπλήρωση προσωπικών πληροφοριών που μπορεί να οδηγήσει στην κλοπή των δεδομένων μας και την εξαπάτησή μας.
  • Απενεργοποίηση cookies. Τα cookies αποτελούν αρχεία, τα οποία μεταφορτώνονται στη συσκευή μας όταν επισκεπτόμαστε κάποια ιστοσελίδα. Με αυτό τον τρόπο, οι πληροφορίες μας μοιράζονται στους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας.
  • Σκεφτόμαστε διπλά πριν δημοσιεύσουμε κάτι.
  • Δεν μοιραζόμαστε ευαίσθητα δεδομένα. Ακόμα και αν κριθεί απαραίτητο, αποφεύγουμε να εισάγουμε στοιχεία της κάρτας μας και προτιμούμε την αντικαταβολή ή χρησιμοποιούμε λογαριασμούς επισκεπτών για την αποφυγή κοινοποίησης πληροφοριών.
  • Διαγραφή λογαριασμών που δεν χρησιμοποιούμε πλέον. Πρέπει να διαθέτουμε λίγους λογαριασμούς που μπορούμε να ελέγχουμε την δραστηριότητά μας.
  • Χρήση μεγάλων και περίπλοκων κωδικών. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει το προϊόν της Bitdefender Password Manager.
  • Εγκατάσταση VPN. Μας βοηθάει να πλοηγούμε ανώνυμα στο διαδίκτυο, προστατεύοντας μας από απειλές και κινδύνους.
  • Κρατάμε την τοποθεσία μας μυστική.

 

Το προϊόν «Bitdefender PREMIUM VPN» μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για εξαιρετικά γρήγορο VPN που προστατεύει την ταυτότητα και τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο από hackers, ISPs και υποκλοπές, προσφέροντας:

  • Απεριόριστη κρυπτογραφημένη κίνηση για έως και 10 συσκευές
  • Πλήρης διαδικτυακή προστασία και ανωνυμία
  • Ασφαλές online media steaming και λήψεις
  • Καμία καταγραφή της χρήσης
  • 4000+ Servers σε περισσότερες από 49 χώρες σε όλο τον κόσμο

Διαθέσιμο για συσκευές Windows, macOS, Android και iOS

Back to top Back to top