Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή Authentication αντί για SMS

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή Authentication αντί για SMS

Oι κυβερνοεπιθέσεις συνεχώς αυξάνονται και οι κακόβουλοι hackers γνωρίζουν οποιαδήποτε ευπάθεια διαθέτουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε. Ένας αδύναμος κωδικός πρόσβασης αποτελεί σημαντική ευπάθεια και ευκαιρία για τους hackers να συνδεθούν στο προφίλ που διαθέτουμε σε κάποια εφαρμογή και όχι μόνο. Πολλές φορές έχει τύχει να ξεχάσουμε τον κωδικό πρόσβασής μας και μπορούμε να τον επαναφέρουμε μέσω ενός κωδικού μιας χρήσης που στέλνεται με SMS στο κινητό μας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο μπορούν και οι hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς μας. Η ανησυχία μας αυτή, όμως, παύει με το Authentication (2FA).

 

Γιατί είναι επικίνδυνη η αποστολή κωδικού μέσω SMS;

Οι hackers χρησιμοποιούν πολλαπλές μεθόδους για να ανακατευθύνουν τα μηνύματα που έχουμε ορίσει να μας στέλνονται σε SMS και αφορούν την επαναφορά ενός κωδικού πρόσβασης. Κάποιες από τις συγκεκριμένες μεθόδους είναι η ανταλλαγή SIM, όπου ανακατευθύνουν τον αριθμό τηλεφώνου και το κείμενο που στάλθηκε για την επαναφορά σε μια νέα συσκευή που διαθέτουν. Επίσης, οι κωδικοί μιας χρήσης που στέλνονται, αποθηκεύονται για αρκετά λεπτά και με αυτόν τον τρόπο δίνεται στους hackers αρκετός χρόνος για να δράσουν. Ένας ακόμα κίνδυνος που κρύβεται πίσω από τα SMS είναι το phishing μέσω του οποίοι οι hackers χρησιμοποιούν παρόμοια μηνύματα και δελεάζουν τον χρήστη να πατήσει σε κάποιον σύνδεσμο ώστε να έχουν πρόσβαση στην συσκευή του.

 

Τι είναι το Authentication;

Το Authentication (2FA) είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ελέγχου ταυτότητας με πολλαπλούς τρόπους, που στόχο έχει να διασφαλίζει την πρόσβαση μας απαιτώντας συγκεκριμένα βήματα για την επαλήθευση της ταυτότητάς μας. Με λίγα λόγια, προστατεύονται οι συνδέσεις μας και οι hackers δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα αδύναμα διαπιστευτήρια που ήδη χρησιμοποιούνται. Το Authentication χρησιμοποιεί παραπάνω από ένα βήμα για την επαλήθευση του χρήστη και είναι οι εξής:

·        Στο πρώτο στάδιο, ζητείται η συμπλήρωση κάποιου κωδικού είτε πρόσβασης, είτε PIN, είτε κωδικό OTP που αποστέλλεται στο κινητό.

·        Το δεύτερο βήμα επαλήθευσης διαθέτει μια ερώτηση που αφορά κάτι που μας ανήκει π.χ. το κινητό μας, κάποιο κουπόνι λογισμικού κ.ά.

·        Το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει κάποιο χαρακτηριστικό μας π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα, φωνητικό μήνυμα.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή Authentication αντί για SMS;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το Authentication (2FA) διαθέτει πολλαπλούς τρόπους επαλήθευσης που προστατεύουν την πρόσβασή μας στους λογαριασμούς που διαχειριζόμαστε. Μεταξύ άλλων, μια εφαρμογή Authentication διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία είναι τα εξής:

·        Προστατεύει απόλυτα τους κωδικούς πρόσβασής μας και προλαμβάνει οποιαδήποτε παραβίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έναν χρήστη, μέσω των πολλαπλών βημάτων που πρέπει να πραγματοποιούμε για την επαλήθευση της ταυτότητάς μας.

·        Αποδυναμώνει τις επιθέσεις phishing. Στην περίπτωση του phishing, προωθείτε στους χρήστες ένα κείμενο παρόμοιο με αυτό που στέλνεται για την επαλήθευση ταυτότητας, επισυνάπτοντας όμως ένα link. Ο χρήστης δελεάζεται και αφού πατήσει τον σύνδεσμο, ο hacker έχει πρόσβαση στα δεδομένα του. Με την χρήση του authentication, μπορεί ο Hacker να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης, όμως θα πρέπει να πραγματοποιήσει και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων βημάτων για να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του χρήστη.

·        Εξοικονομεί χρήματα, καθώς αποτρέπει τις παραβιάσεις των δεδομένων.

·        Στην περίπτωση επίθεσης, ο χρήστης έχει περισσότερο χρόνο να αντιδράσει και να προλάβει την εισχώρηση των δραστών στους λογαριασμούς του.

 

 

Για την απόλυτη ασφάλεια των λογαριασμών μας, σε συνδυασμό με το Authentication, το προϊόν «Bitdefender PASSWORD MANAGER», είναι μια εξαιρετικά ασφαλής υπηρεσία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που μπορεί να προστατεύσει όλες μας τις συσκευές iOS, MacOS, Microsoft και Android. Διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Διαθέτει τους ισχυρότερους κρυπτογραφικούς αλγόριθμους.
  • Βοηθάει στην οργάνωση και στην αποθήκευση όλων των κωδικών πρόσβασης.
  • Διαθέτει τα ισχυρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας δεδομένων.
  • Ελέγχει την ποιότητα του κωδικού πρόσβασης.
  • Διαθέτει ρύθμιση αυτόματου κλειδώματος

Μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές

Back to top Back to top