5 θανάσιμες κυβερνοεπιθέσεις που πρέπει να προσέχετε

Το διαδίκτυο είναι ένας αχανής τόπος στον οποίο τα δεδομένα ταξιδεύουν από τον έναν χρήστη στον άλλο και όλα γίνονται μέσω διαδικτύου, η αποστολή εγγράφων και αρχείων, η αποστολή οπτικοακουστικού υλικού, τα προσωπικά μηνύματα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι καταθέσεις κ.α.

Παρόλο που η ασφάλεια των δεδομένων έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, υπάρχουν κακόβουλα άτομα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλό προγραμματισμό, καθώς και διάφορες τεχνικές για να υποκλέψουν τα στοιχεία σας και να σας ζημιώσουν.

Αυτές είναι οι 5 θανάσιμες κυβερνοεπιθέσεις που πρέπει να προσέχετε περισσότερο:

 

  1. Phishing επίθεση

Phishing ή αλλιώς ‘ψάρεμα’, είναι μία πολύ συχνή τεχνική υποκλοπής δεδομένων όπου ο κακόβουλος χρήστης δημιουργεί ένα ρεαλιστικό e-mail ή μήνυμα στο οποίο ζητάει να εισάγετε τα στοιχεία σας ή να κατεβάσετε κάποιο αρχείο.

Μπορεί να σας ακούγεται απίθανο, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου έχουν βιώσει τέτοιου είδους κυβερνοεπίθεση, καθώς ο κακόβουλος αποστολέας του αρχείου έχει μελετήσει προσεκτικά το στήσιμο της επίθεσης και έχει δημιουργήσει e-mail αποστολής παρόμοιο με αυτό της πλατφόρμας σας π.χ. facebook@faceboook.com.

Γι’ αυτό, πρέπει να γνωρίζετε πως καμία πλατφόρμα δεν θα σας ζητήσει να εισάγετε τα στοιχεία σας.

 

  1. Wi-Fi επίθεση

Η επίθεση μέσω του Wi-Fi είναι ιδιαίτερα συχνή και μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, καθώς δεν είναι απαραίτητο να ‘χακάρει’ κάποιος το Modem ή το Router για να συνδεθεί στο δίκτυο Wi-Fi σας.

Όλες οι συσκευές που συνδέονται στο Wi-Fi είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπίθεση, είτε είναι αφυγραντήρας, είτε Smart TV δεν έχει καμία διαφορά, διότι είναι συνδεμένες στο προσωπικό σας δίκτυο.

Εφόσον ο κακόβουλος χρήστης συνδεθεί σε οποιαδήποτε συνδεμένη στο Wi-Fi συσκευή της επιλογής του, αυτόματα έχει πρόσβαση σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεμένες στο δίκτυο, όπως ο υπολογιστής σας, το τάμπλετ ή το κινητό σας.

 

 

  1. Ransomware επίθεση

Ransomware προέρχεται από την λέξη Ransom που σημαίνει λύτρα και αποσκοπεί ακριβώς στο ίδιο πράγμα όπως μία πραγματική απαγωγή.

Ο κακόβουλος αποστολέας του ‘μολυσμένου αρχείου’, σας στέλνει ένα αρχείο ή κάποιο σύνδεσμο φτιάχνοντας τον έτσι, ώστε να μην το καταλάβετε πως είναι αυτός.

Μόλις ανοίξετε ή κατεβάσετε αυτό το αρχείο, αυτόματα κλειδώνει ο υπολογιστής σας, απαγορεύοντας σας, να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε ενέργεια ενώ αρκετές φορές κλειδώνουν όλοι οι υπολογιστές στο δίκτυο, γιαυτό και ο κακόβουλος χρήστης στοχεύει κυρίως εταιρίες.

 

  1. DDoS επίθεση

DDoS ή αλλιώςDistributed Denial of Service επίθεση είναι ένα είδος κυβερνοεπίθεσης, η οποία δεν υποκλέπτει τα αρχεία του χρήστη αλλά κατεβάζει την διαδικτυακή του ιστοσελίδα και σε κάποιες περιπτώσεις αν είναι αρκετά δυνατή η επίθεση, μπορεί να βλάψει και τον ίδιο τον server αν είναι αδύναμος.

Μία σελίδα, ανάλογος με τον server που φιλοξενείται μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων την ίδια στιγμή, καθώς οι server ξεχωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Τους Shared, Τους Professional και τους Dedicated.

Το DDoS πραγματοποιείται όταν ο αποστολέας ελέγχει πολλούς υπολογιστές (botnet) και με συγκεκριμένα προγράμματα ‘βάζει’ όλους τους υπολογιστές που ελέγχει να στείλουν αμέτρητα πακέτα την ίδια στιγμή, ώστε o server να μην αντέξει τόσο πολύ επισκεψιμότητα ταυτόχρονα και να ρίξει την σελίδα σας.

 

  1. ZERO DAY

To ZERO DAY είναι η χειρότερη μορφή κυβερνοεπίθεσης, διότι είναι η κυβερνοεπίθεση που ακόμη δεν έχει βρεθεί η λύση της.

Εταιρίες όπως η Facebook, Google και άλλες παρόμοιες, ανακοινώνουν συνεχώς διαγωνισμούς με μεγάλο χρηματικό ποσό για τον άνθρωπο που θα δημιουργήσει μία ZERO DAY κυβερνοεπίθεση.

Ουσιαστικά, η ZERO DAY κυβερνοεπίθεση είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία, οπότε όταν κάποιο μηχάνημα προσβληθεί με τον συγκεκριμένο ιό, δεν μπορεί να γίνει κάτι που θα βοηθήσει την κατάσταση, ακόμα και οι εταιρίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και κυβερνοασφαλείας (Antivirus, cybersecurity κλπ.) δεν μπορούν να σταματήσουν μία ZERO DAY κυβερνοεπίθεση.
Φυσικά, η ZERO DAY κυβερνοεπίθεση είναι εξαιρετικά σπάνια και είναι σχεδόν βέβαιο πως κανείς μας στην διάρκεια της διαδικτυακής ζωής του δεν θα συναντήσει τέτοιου είδους επίθεση.

Αποτρέψτε τώρα τις θανάσιμες κυβερνοεπιθέσεις και προστατέψτε τα αρχεία σας με τα προϊόντα της Bitdefender.

Ανακαλύψτε εδώ όλα τα βραβευμένα λογισμικά προστασίας.

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top