Ransomware: Τι είναι και κατά πόσο μας αφορά

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, οι διαδικτυακοί κίνδυνοι είναι πολυάριθμοι και διαρκώς αυξανόμενοι. Σε κάθε μας περιήγηση, δεχόμαστε διαρκώς δολώματα και παγίδες, στις οποίες αν υποπέσουμε, μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα προσωπικά μας δεδομένα. Οι απειλές αυτές παίρνουν διάφορες μορφές και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμορφώνονται ή προκύπτουν νέες. Μία από τις πιο σύγχρονες εγκληματικές ενέργειες που προκύπτει στον διαδικτυακό χώρο, γίνεται με την χρήση ενός βλαβερού λογισμικού ονόματι ransomware.

 

Τι είναι το Ransomware;

Με τον όρο ransomware αναφερόμαστε σε ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι online απατεώνες. Όπως προδίδεται και από την ορολογία (ransom), περιλαμβάνει τον αποκλεισμό και την «ομηρία» των προσωπικών μας δεδομένων, μέχρι να αποδοθεί ένα χρηματικό ποσό στον εκβιαστή.

 

Πως λειτουργεί το Ransomware;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και τεχνικές, με τις οποίες το λογισμικό αυτό μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή και στα αρχεία του. Ο πιο διαδεδομένος είναι το λεγόμενο phishing. Η προσέγγιση των θυμάτων, λοιπόν, γίνεται μέσω email συνήθως με μία προτροπή να κατεβάσουν κάποιο αρχείο ή έγγραφο. Μόλις αποθηκευτεί το υποτιθέμενο αρχείο, το ransomware λαμβάνει δράση. Σταδιακά λοιπόν, καταλαμβάνει τον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη και στη συνέχεια κωδικοποιεί όλα του τα αρχεία, προκειμένου να μην έχει το θύμα πρόσβαση. Στον χρήστη παρουσιάζεται ένα αναλυτικό μήνυμα, εξηγώντας ότι δεν μπορεί πλέον να δει τα προσωπικά του δεδομένα και πως για να του δοθεί το κλειδί αποκωδικοποίησης πρέπει να πληρώσει τα κατάλληλα «λύτρα». Η πληρωμή ορίζεται από τον ψηφιακό εισβολέα και συνήθως πραγματοποιείται με κάποιο μη ανιχνεύσιμο Bitcoin σύστημα. Σύνηθες είναι και οι περιπτώσεις όπου ο απατεώνας υποδύεται κάποια αρχή, η οποία του «κλείδωσε» τον υπολογιστή λόγω υποτιθέμενης παρουσίας πορνογραφίας.

 

Ποιους στοχεύουν τα Ransomware;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι επιθέσεις στοχεύουν εταιρίες ή οργανισμούς με χαμηλή ασφάλεια δικτύου (π.χ. πανεπιστήμια). Με τον τρόπο αυτό, καταλαμβάνοντας ένα κεντρικό δίκτυο, μπορούν να προσεγγίσουν ξεχωριστά κάθε χρήστη και να απολαύσουν τεράστιο κέρδος. Επίσης, συχνός στόχος αποτελούν εταιρίες ή κρατικοί οργανισμοί που χρειάζονται άμεση πρόσβαση στα αρχεία τους και είναι διατεθειμένοι άμεσα να πληρώσουν προκειμένου να το πετύχουν ( π.χ. νοσοκομεία). Τέλος, δεν παύει να αποτελεί και απειλή για κάθε σπίτι και ιδιώτη, αφού σε περιπτώσεις που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι αποτελούν πολύ ευκολότερους στόχους από ότι μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις.

 

Πώς να προφυλαχθείτε από το Ransomware;

-Δείξτε προσοχή σε ύποπτα μηνύματα που σας προτρέπουν να κατεβάσετε οτιδήποτε αρχείο

-Κρατάτε αντίγραφα όλων σας των αρχείων (back up)

-Μην προβαίνετε σε εγκαταστάσεις λογισμικού ή στην απόδοση διαχειριστικών προσβάσεων αν δεν είστε σίγουροι για την χρησιμότητα ή την ποιότητα του εν λόγω λογισμικού

-Προστατέψτε τον υπολογιστή σας και όλες τις συσκευές της οικογένειάς σας (Βρείτε το πακέτο Bitdefender που ταιριάζει στις ανάγκες σας εδώ)

 

Γιατί να επιλέξετε το Bitdefender κατά των Ransomware;

Τα πακέτα του Bitdefender κατέχουν βραβευμένη τεχνολογία. Στον κλάδο των Ransomware επιθέσεων είναι εξοπλισμένα και ικανά να προστατέψουν τις συσκευές σας και τα προσωπικά σας δεδομένα. Συγκεκριμένα:

-Μέσω των πολλαπλών επιπέδων προστασίας, το Bitdefender διασφαλίζει τα αρχεία σας από κάθε είδους ransomware επίθεση

-Με την λειτουργία Advanced Threat Security, ανιχνεύονται όλες οι ύποπτες ενέργειες παρακολουθώντας στενά τις ενεργές εφαρμογές και προλαμβάνοντας οποιαδήποτε μόλυνση των συσκευών σας

-Με την νέα λειτουργία Ransomware Remediation, εξασφαλίζεται η προστασία και η ασφάλεια όλων των δεδομένων σας από κάθε πιθανή επίθεση.

Ενημερωθείτε εδώ για τα πακέτα μας και προφυλαχθείτε με την εξειδικευμένη τεχνολογία του Bitdefender κατά των ransomware επιθέσεων.

 

free trial

compare

online_agora

Back to top Back to top