Ο λογαριασμός σας κλειδώθηκε: 7 σημάδια του phishing

Σύμφωνα με μελέτες, το phishing παραμένει ο αποτελεσματικότερος τρόπος επίθεσης για να υποκλέψει κάποιος τα προσωπικά σας δεδομένα.

 Παρόλο που οι επιτιθέμενοι έχουν πολλές επιλογές, προτιμούν το phishing επειδή υπερέχει σε ένα πράγμα καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη επίθεση: κάνει τα θύματα να συναινούν στην επίθεση τους.

Μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα επίθεσης phishing παριστάνουν ότι προέρχονται από την διεύθυνση 1 Infinite Loop, Cupertino, στην Καλιφόρνια, δηλαδή την  Apple Inc.

Οι κακόβουλοι χρήστες, κρυμμένοι πίσω από αυτές τις επιθέσεις έχουν βελτιώσει τις δεξιότητές τους έτσι ώστε να  δημιουργούν μηνύματα που είναι σχεδόν ίδια με τα γνήσια της Apple.

 Έτσι, έτοιμοι και με στόχο, χτυπάνε χιλιάδες απρόσεκτους χρήστες με σκοπό να παραδώσουν τους κωδικούς πρόσβασης και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας τους, πιστεύοντας ότι επικοινωνούν με το πραγματικό γραφείο υποστήριξης της Apple. Στην πραγματικότητα, παραδίδουν τα πολύτιμα δεδομένα τους στους χάκερς.

Όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία, το μήνυμα προκαλεί φόβο, λέγοντας ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί και ότι η Apple τον έχει κλειδώσει “για λόγους ασφαλείας” και ότι τώρα πρέπει να εισάγετε ξανά όλα τα δεδομένα σας για να επιβεβαιώσετε ότι είστε εσείς και όχι ο χάκερ.

Το email είναι στημένο αρκετά καλά για να ξεγελάσει έναν άπειρο χρήστη, αλλά μερικά σημάδια δείχνουν ότι πάνε να σας ξεγελάσουν.

 

Σημάδι 1ο: ‘Ο λογαριασμός σας έχει κλειδωθεί για λόγους ασφαλείας’

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναλογιστείτε είναι πως λαμβάνετε email, εφόσον ο λογαριασμός σας έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά.

Αποσυνδεθείτε και επανασυνδεθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple και αν επιτύχει η επανασύνδεση, τότε κάποιος προσπαθεί να σας ‘ψαρέψει’.

 

Σημάδι 2ο: Το email του αποστολέα

Οι αποστολείς του phishing email θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μία ηλεκτρονική διεύθυνση παρόμοια με αυτή της Apple, ευτυχώς όμως είναι σχετικά εύκολο να καταλάβετε εάν το email είναι το αυθεντικό της Apple ή ψεύτικο.

Το γνήσιο email της Apple θα καταλήγει σε @apple.com και στην αρχή συνήθως δεν περιέχει αριθμούς και είναι πιο απλό, τύπου : support@apple.com

Ένα ψεύτικο email θα είναι όπως και στην παραπάνω φωτογραφία μπορεί να  περιέχει αριθμούς και άλλα σύμβολα, καθώς η κατάληξη μετά το @ σίγουρα δεν θα είναι apple.com.

 

Σημάδι 3ο: Ελέγξτε την ορθογραφία του κειμένου και των τίτλων

Συνήθως, όσοι προσπαθούν να σας ‘ψαρέψουν’, αναφέρουν στο θέμα έναν εκφοβιστικό τίτλο του τύπου: “Ο λογαριασμός σας κλειδώθηκε για κάποιον λόγο”.

Πρέπει να αναφερθεί πως η Apple και άλλες εταιρείες, δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τίτλο, αλλά συνήθως γράφουν: Ειδοποίηση Ασφαλείας ή κάτι παρόμοιο με αυτό.

Επιπλέον, συνήθως γράφουν “για λόγους ασφαλείας” και όχι για κάποιον λόγο, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά την ορθογραφία και την σύνταξη του email.

Σημάδι 4ο: Ο σύνδεσμος «κλικάρετε εδώ» δεν σας πάει στην σελίδα της Apple

Πολλές φορές, ο υπερσύνδεσμος που σας προτρέπει ο κακόβουλος χρήστης για να κλικάρετε, είναι σε κάποιο μολυσμένο αρχείο ή σας μεταφέρει σε ένα δικό του προσωπικό session με σκοπό να σας υποκλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα.

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους απάτη, κάντε δεξί κλικ στον υπερσύνδεσμο, και έπειτα ανοίξτε το σημειωματάριο και κάντε paste το link που μόλις αντιγράψατε.

Έτσι, θα δείτε ποιος είναι ο πραγματικός σύνδεσμος που θέλει να σας οδηγήσει ο κακόβουλος χρήστης.

 

Σημάδι 5ο: Ο λογαριασμός σας θα διαγραφεί για πάντα αν δεν επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας εντός 24 ωρών

Μία άλλη τυπική μέθοδος εκφοβισμού και εξαναγκασμού, είναι να σας τρομάξουν λέγοντας σας ότι θα διαγραφτεί ο λογαριασμός σας εάν θα ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας έχουν στείλει.

Μία νόμιμη αληθινή εταιρεία, δεν θα σας διαγράψει ποτέ τον λογαριασμό ποτέ πάρα μόνο όταν αποφασίσετε εσείς.

 

Σημάδι 6ο: Η υπογραφή του email

Συνήθως, οι εταιρείες όπως η Apple ή η Google στα email τους αναγράφεται η υπογραφή τους ανάλογα με το ζήτημα που αφορά το email.

Π.χ., Όταν η Google θέλει να σας στείλει μία ειδοποίηση ασφαλείας, η υπογραφή της είναι ‘The Google Accounts Team’, και όχι Google Information.

Για να αποτρέψετε κάθε απόπειρα phishing και να εξασφαλίσετε την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, επιλέξτε το Bitdefender Total Security εδώ.

free_trialcompareonline_agora

Back to top Back to top