κυβερνοασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη

4 Προβλέψεις για την κυβερνοασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης για το 2023

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε υποστεί πολλές αλλαγές στην ζωή μας και κυρίως λόγω του COVID-19. Τις μεγαλύτερες αλλαγές υπέστη ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης η οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσπάθησε και προσπαθεί ακόμη να βρει και να υιοθετήσει νέες μεθόδους για τη λειτουργία τους. Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να βρουν μεθόδους ψηφιακής προτεραιότητας για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους αλλά και υπηρεσίες ψηφιακής υποδομής για να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές τους λειτουργίες.

Μπορεί αυτή η απόφαση να οδήγησε κάποιες εταιρείες σε σημαντική άνοδο, όσον αφορά τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής και στην υιοθέτηση συνεργατών SaaS και συσκευών IoT, αλλά δεν παύουν οι εταιρείες αυτές να είναι υπερεκτεθειμένες σε διάφορους κινδύνους. Σύμφωνα, με έρευνες οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρo τέτοιων εταιρειών έχουν αυξηθεί κατά 69%. Το 2023 είναι μια χρονιά όπου οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να διασφαλίσουν την κυβερνοασφάλεια με διάφορους τρόπους.

Παρακάτω θα αναπτύξουμε 4 προβλέψεις για την κυβερνοασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης για το 2023.

 

Προτεραιότητα θα αποτελέσει η ασφάλεια των συσκευών

Κατά κύριο λόγο, οι οργανισμοί ιατρικής περίθαλψης χρησιμοποιούν συσκευές οι οποίες δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή κινδύνων παραβίασης. Η χρήση συσκευών IoT, όμως , θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς οι κατασκευαστές θα δίνουν περισσότερη προσοχή στην ασφάλεια.

Επίσης, πραγματοποιείται μια μαζική προσπάθεια για τη δημιουργία και την αύξηση υπηρεσιών τηλεφροντίδας και τηλεϊατρικής. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της φροντίδας των ασθενών, καθώς, θα μεταδίδουν πληροφορίες για την πορεία των ασθενών. Βέβαια, αυτό απαιτεί και την ύπαρξη άλλων συσκευών όπου οι οργανισμοί ιατρικής περίθαλψης οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην επιλογή των συσκευών αλλά και στην προστασία τους ούτως ώστε το προσωπικό δίκτυο των ασθενών να μην παραβιαστεί. Όπως καταλαβαίνουμε, οι επικεφαλής ασφαλείας έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρουν εις πέρας ώστε να μην φέρουν σε κίνδυνο τόσο τον κυβερνοχώρο των οργανισμών όσο και των ασθενών.

 

Αύξηση των επιθέσεων ransomware

Όπως έχουμε προαναφέρει, η πανδημία ήρθε και άλλαξε πολλά πράγματα. Έπειτα από έρευνα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση 105% το 2021 και 94% το 2022 στις επιθέσεις ransomware σε οργανισμούς ιατρικής περίθαλψης. Με το νέο έτος, ευελπιστούμε αυτές οι επιθέσεις να μην είναι τόσο έντονες. Οργανισμοί από όλους τους κλάδους και κυρίως ασφαλείας, έχουν εργαστεί και εργάζονται για την ελαχιστοποίηση και την καταπολέμηση αυτών των επιθέσεων. Υπάρχει πιθανότητα, όμως, με τη μείωση των συγκεκριμένων επιθέσεων να αυξηθούν άλλες π.χ. phishing.

 

Θα δοθεί προτεραιότητα στην ηγεσία της κυβερνοασφάλειας

Η έλλειψη πόρων και προτεραιοτήτων οδήγησε στην αύξηση των συγκεκριμένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο της ιατρικής περίθαλψης. Ελάχιστοι οργανισμοί έκαναν την αλλαγή και δέσμευσαν κάποιους από τους πόρους τους για την προστασία του κυβερνοχώρου του. Έπειτα από μελέτη, οι δαπάνες των οργανισμών ιατρικής περίθαλψης για τον κλάδο της πληροφορικής αντιστοιχούν μόνο στο 5%. Το 2023 αναμένουμε οι ηγεσίες των συγκεκριμένων οργανισμών να αναλάβουν δράση και να δεσμεύσουν κάποιους πόρους τους για την κυβερνοασφάλεια.

 

Οι εταιρείες θα συνεργαστούν με διαχειριζόμενες υπηρεσίες για την αποφυγή διόγκωσης του προϋπολογισμού.

Για την αποφυγή αύξησης των δαπανών, οι οργανισμοί ιατρικής περίθαλψης θα απευθυνθούν στις διαχειριζόμενες υπηρεσίες αφού αποτελούν την πιο ελκυστική επιλογή. Με αυτήν την απόφαση, δεν διογκώνεται το κόστος που θα επενδύσουν για την δημιουργία τμήματος κυβερνοασφάλειας.

 

Το προϊόν της Bitdefender «GravityZone Business Security Enterprise» βοηθάει τις επιχειρήσεις να είναι πιο ανθεκτικές σε κινδύνους και απειλές. Αποτελεί την πιο αποτελεσματική προστασία των endpoints και διαθέτει ενισχυμένη άμυνα βασισμένη στο Risk Analytics. Κάποια από τα πολλά χαρακτηριστικά που διαθέτει είναι τα εξής:

  • Προηγμένες δυνατότητες πρόληψης
  • Πολυεπίπεδη άμυνα
  • Ολοκληρωμένη ανάλυση κινδύνου
  • Αποκλεισμός απομακρυσμένων και δικτυακών ransomware
  • Καταγραφή σε blacklist τις IP των εισβολέων
Back to top Back to top