Κυβερνοεπιθέσεις και μεγάλες επιχειρήσεις

Κυβερνοεπιθέσεις: ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο παρατηρείται μια ανοδική αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως. Αποτελούν την μεγαλύτερη ανησυχία των υψηλόβαθμων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων, ακόμα και από την οικονομική κρίση ορισμένες φορές, καθώς μπορεί να επιφέρει μεγάλα προβλήματα. Παρόλο που η ανησυχία των επιχειρήσεων είναι υπαρκτή, η ψηφιακή ασφάλεια δεν αποτελεί προτεραιότητά τους και πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι επί του θέματος. Οι κυβερνοεπιθέσεις ακόμα και στις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τόσο το phishing όσο και τα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

 

Πώς μπορεί να επηρεάσει μια κυβερνοεπίθεση την επιχείρησή σας;

Οι κακόβουλοι hackers δεν φοβούνται να στοχεύσουν ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς, γνωρίζουν ότι η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί προτεραιότητά τους και ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το τι θα τους στοιχίσει μία τέτοια επίθεση. Παρακάτω θα αναφέρουμε πως μπορεί να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις από μια κυβερνοεπίθεση.

  • Μπορεί να επιφέρει τεράστια ζημιά στο κύρος της επιχείρησης καθώς και στην εμπιστοσύνη των πελατών/καταναλωτών. Οι πελάτες γνωρίζοντας ότι μια επιχείρηση δεν έχει μεριμνήσει για την ασφάλεια της, στο ψηφιακό τομέα, μπορεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πελατών, την απώλεια κερδών και την απώλεια πωλήσεων.
  • Μπορεί να επιφέρει τεράστιες οικονομικές απώλειες που μπορούν να προκύψουν από την κλοπή των εταιρικών δεδομένων, την κλοπή οικονομικών πληροφοριών και τη διαταραχή των συναλλαγών. Δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο και έπειτα να αποφασίσουν να προστατεύσουν τον κυβερνοχώρο τους καθώς έτσι επιβαρύνονται και από τις δαπάνες για την επισκευή των συστημάτων αλλά και από την εύρεση συστημάτων ασφάλειας.
  • Υπάρχουν και νομικές συνέπειες από την παραβίαση του κυβερνοχώρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους, π.χ. πελατών και εργαζομένων. Με την παραβίασή τους μπορεί να τους επιφέρει κάποια κύρωση καθώς δεν εφάρμοσαν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

 

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να προστατευτούν από τις κυβερνοεπιθέσεις;

Για να αποτρέψουν τις παραπάνω επιπτώσεις, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προβούν στις εξής πράξεις:

  • Οφείλουν να αναζητήσουν το καταλληλότερο ενημερωμένο λογισμικό προστασίας για κακόβουλα λογισμικά. Με το προϊόν Gravity Zone Patch Management της Bitdefender ενισχύεται η ασφάλεια των συστημάτων και διατηρούνται ενημερωμένα αποτρέποντας ακόμη και τις πιο προηγμένες επιθέσεις.
  • Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί κωδικοί πρόσβασης σε κάθε πλατφόρμα και για κάθε εργαζόμενο. Οι κωδικοί που θα δοθούν πρέπει να είναι μοναδικοί και ισχυροί. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει το Password Manager της Bitdefender όπου δεν χρειάζεται ούτε να επινοηθούν αλλά ούτε και να απομνημονευθούν οι κωδικοί.
  • Τα λειτουργικά συστήματα και οι εφαρμογές πρέπει να ελέγχονται τακτικά σε περίπτωση ανίχνευσης επιθέσεων ή προσπαθειών παραβίασης. Το GravityZone Business Security Enterprise προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης των επιθέσεων καθώς ελέγχει και προστατεύει όλο το εύρος του δικτύου της επιχείρησης.
  • Πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών, το οποίο θα δοκιμάζετε τακτικά.
  • Πρέπει να τηρούνται τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων ώστε σε περίπτωση παραβίασης να υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησής τους και να μην χαθούν. Με το GravityZone Full Disk Encryption αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

 

Με τα προϊόντα της Bitdefender για επιχειρήσεις καλύπτεστε πλήρως και δεν θα υπάρχει πλέον καμία ανησυχία για απειλές από κυβερνοεπιθέσεις. Ένα από τα προϊόντα που διασφαλίζουν την προστασία της επιχείρησής σας είναι το GravityZone Business Security Enterprise όπου διαθέτει τα εξής:

  • Πολυεπίπεδη άμυνα
  • Δικτυακή άμυνα
  • Ολοκληρωμένη ανάλυση κινδύνου
  • Αντιμετώπιση περιστατικών
  • Συχνή πρόληψη και ανίχνευση με αυτόματη αποκατάσταση
Back to top Back to top