internet of things

Τι είναι το Internet of Things;

To Internet of Things είναι ένα δίκτυο, το οποίο αποτελείται από συσκευές, που έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο. Οι συσκευές αυτές, χρησιμοποιούν ενσωματωμένα συστήματα, για να συλλέγουν και να μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα, που αποκτούν από το περιβάλλον τους. Ο διαμοιρασμός των δεδομένων, επιτυγχάνεται μέσω αισθητήρων, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι σε κάθε συσκευή. Ο ρόλος των αισθητήρων είναι να διαχέουν αδιάκοπα τις πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας αυτών των συσκευών.

Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του Internet of Things, έχουν ένα μεγάλο προτέρημα. Αυτό είναι ότι μπορούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Υπάρχουν βέβαια, ορισμένοι τρόποι κατά τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις συσκευές. Οι πιο συνήθεις είναι: όταν θέλουν να τις  ρυθμίσουν, να δώσουν οδηγίες ή να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Internet of Things;

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του Internet of Things είναι τα ακόλουθα:

·         Η δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες από οποιοδήποτε μέρος, σε οποιοδήποτε χρόνο και από οποιαδήποτε συσκευή.

·         Η βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων ηλεκτρονικών συσκευών.

·         Η μεταφορά πακέτων δεδομένων μέσω συνδεδεμένου δικτύου, μέσω της οποίας  εξοικονομείται χρόνος αλλά και χρήματα.

·         Η αυτοματοποίηση των εργασιών, η οποία συμβάλλει:

®     στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μιας επιχείρησης και

®     στη μείωση της ανάγκης για ανθρώπινη παρέμβαση

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του Internet of Things;

Βασικά μειονεκτήματα του Internet of Things, αποτελούν τα παρακάτω:

·         Η αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών, αυξάνει και τις πληροφορίες μου μοιράζονται οι συσκευές μεταξύ τους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα ένας hacker να κλέψει εμπιστευτικές ή προσωπικές πληροφορίες.

·      Όσον αφορά το χώρο των επιχειρήσεων, είναι δυνατόν να προκύψουν προβλήματα από το μεγάλο όγκο των συνδεδεμένων συσκευών. Οι επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως προς τη συλλογή και τη διαχείριση των δεδομένων από το μεγάλο αριθμό των συσκευών.

·         Εάν υπάρξει κάποιο σφάλμα στο σύστημα, είναι πιθανό να προκληθούν επιπλοκές στη λειτουργία των συσκευών, ή ακόμα και να καταστραφούν.

·      Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ένα διεθνές πρότυπο συμβατότητας για το Internet of Things. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μη μπορούν να επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους, οι συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών.

Πως μπορώ να προστατευτώ;

Είναι ζωτικής σημασίας, οι συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο του Internet of Things, να είναι «έξυπνες», ενεργειακά αποδοτικές και προστατευμένες. Οι συσκευές συχνά ζητούν από τους χρήστες να εισάγουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα, τα οποία αποτελούν στόχο για τους κακόβουλους χρήστες.

Στις περιπτώσεις που οι συσκευές δεν είναι επαρκώς προστατευμένες, είναι σύνηθες να διαρρέουν ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες. Αυτό αφορά και τους οικιακούς χρήστες, αλλά και τις εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν απειλή, εάν «παραλύσουν» οι έξυπνες μηχανές/συσκευές  ή κλαπούν ευαίσθητα δεδομένα.

Για να προλάβετε την οποιαδήποτε απειλή και διάρρευση προσωπικών στοιχείων, η Βitdefender σας παρέχει και οικιακά και εταιρικά πακέτα.

Επιλέξτε το προϊόν που σας ταιριάζει καλύτερα παρακάτω:

Για εταιρίες/οργανισμούς:  Το GravityZone Advanced Business Security παρέχει πολυεπίπεδη προστασία για ολόκληρο τον οργανισμό με πλήρη έλεγχο, ανίχνευση και αποκλεισμό κάθε απειλής και τύπου επίθεσης.

Για οικιακή χρήση: Η ολοκληρωμένη προστασία του Βitdefender Family Pack διατηρεί τις συσκευές ασφαλείς από όλες τις νέες και υπάρχουσες απειλές και φροντίζει για την online ιδιωτική ζωή και τις προσωπικές πληροφορίες σας. 

Back to top Back to top