Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος- Phishing
Δημοσιεύτηκε στις από forthright
Τι είναι οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος;
Το Phishing είναι ένα έγκλημα στον κυβερνοχώρο κατά το οποίο οι hackers παριστάνουν κάποιο νόμιμο φορέα. Έτσι, επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή γραπτού μηνύματος με τους χρήστες για να τους αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης, στοιχεία τραπεζικών και πιστωτικών καρτών και κωδικούς πρόσβασης.
Ποια τα χαρακτηριστικά Phishing e–mails;
· Πολύ καλό για να είναι αληθινό – Οι εντυπωσιακές προσφορές και οι ελκυστικές δηλώσεις είναι σχεδιασμένες για να προσελκύουν αμέσως την προσοχή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, τα μηνύματα ότι έχετε κερδίσει ένα iPhone, ή κάποιο άλλο μεγάλης αξίας βραβείο. Απλώς μην κάνετε κλικ σε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
· Αίσθηση του επείγοντος – Μια αγαπημένη τακτική των κυβερνοεγκληματιών είναι να σας ζητούν να δράσετε γρήγορα, επειδή οι σούπερ προσφορές ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν συναντάτε τέτοιου είδους emails, είναι καλύτερο να τα αγνοήσετε. Επίσης ενδέχεται, να σας πουν ότι ο λογαριασμός σας θα ανασταλεί, εάν δεν ενημερώσετε αμέσως τα προσωπικά σας στοιχεία. Οι περισσότεροι αξιόπιστοι οργανισμοί δίνουν αρκετό χρόνο προτού τερματίσουν έναν λογαριασμό και ποτέ δεν ζητούν από τους πελάτες να ενημερώσουν τα στοιχεία τους online.
· Υπερσύνδεσμοι – Ένας σύνδεσμος μπορεί να μην είναι αυτό που φαίνεται. Αν περάσετε το ποντίκι πάνω από έναν σύνδεσμο, θα δείτε την πραγματική διεύθυνση URL στην οποία θα οδηγηθείτε όταν κάνετε κλικ πάνω του. Μπορεί να είναι τελείως διαφορετική ή να είναι ένας δημοφιλής ιστότοπος με ορθογραφικό λάθος οπότε κοιτάξτε προσεκτικά.
· Συνημμένα αρχεία – Εάν δείτε ένα συνημμένο αρχείο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν περιμένατε ή που δεν βγάζει νόημα, μην το ανοίξετε! Συχνά περιέχουν κακόβουλα λογισμικά όπως ransomware ή άλλους ιούς. Ο μόνος τύπος αρχείου που είναι πάντα ασφαλές είναι το .txt.
· Ασυνήθιστος αποστολέας – Είτε μοιάζει να προέρχεται από κάποιον που δεν γνωρίζετε είτε από κάποιον που γνωρίζετε, αν κάτι σας φαίνεται ασυνήθιστο, παράξενο ή γενικά ύποπτο, μην το πατήσετε!
Πώς να προστατευτείτε από τις απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος;
Για την προστασία από τα μηνύματα spam, μπορούν να χρησιμοποιηθούν
· Φίλτρα spam : αξιολογούν την προέλευση του μηνύματος, το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή του μηνύματος και την εμφάνιση του μηνύματος για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για spam. Περιστασιακά, τα φίλτρα spam μπορεί να μπλοκάρουν ακόμη και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από νόμιμες πηγές, οπότε δεν είναι πάντα 100% ακριβή.
· Ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης : θα πρέπει να αλλάξουν για να αποτρέψουν το άνοιγμα δόλιων ιστότοπων. Τα προγράμματα περιήγησης διατηρούν μια λίστα με ψεύτικους ιστότοπους και όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο, η διεύθυνση μπλοκάρεται ή εμφανίζεται ένα μήνυμα ειδοποίησης. Οι ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης θα πρέπει να επιτρέπουν το άνοιγμα μόνο αξιόπιστων ιστότοπων.
· Πέρασμα ποντικιού πάνω από τη διεύθυνση URL. Οι ασφαλείς ιστότοποι με έγκυρο πιστοποιητικό Secure Socket Layer (SSL) αρχίζουν με “https”. Όλοι οι ιστότοποι θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρο SSL.
Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό η περιήγηση σας στο διαδίκτυο να είναι ασφαλής. Η ΒitDefender διαθέτει λογισμικά που προσφέρουν προστασία από τις διάφορες ηλεκτρονικές απειλές σε όλες τις συσκευές σας, ώστε να μπορείτε να πλοηγήστε ξέγνοιαστα χωρίς να ανησυχείτε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα θα καταλήξουν σε ανεπιθύμητους αποδέκτες.