Ιοί, Malware & Spyware: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Οι ιοί, τα malware (κακόβουλο λογισμικό) και τα ransomware αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλειά σας. Μπορούν να βλάψουν τις συσκευές, να διαγράψουν αρχεία και να σας κοστίσουν πολλά χρήματα. Οι όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Ωστόσο, τεχνικά διαφέρουν.

Ιός

Ο ιός είναι ένα πρόγραμμα που γράφτηκε για να εισέλθει στις συσκευές και να βλάψει/αλλοιώσει τα αρχεία/δεδομένα χρηστών. Ένας ιός εκτελείται όταν ο χρήστης εκκινεί ένα μολυσμένο πρόγραμμα ή εκκινεί μολυσμένο δίσκο ή μονάδα USB.

Οι ιοί διατηρούν χαμηλό προφίλ επειδή πρέπει να εξαπλωθούν ευρέως χωρίς να ανιχνεύονται. Τελικά, σε προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα, ενεργοποιείται. Μόλις ενεργοποιηθεί, μπορεί να διαγράψει ή να κρυπτογραφήσει αρχεία, να τροποποιήσει εφαρμογές ή να απενεργοποιήσει λειτουργίες του συστήματος.

Ακόμα κι αν είστε πολύ προσεκτικοί με τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, είναι πιθανό κάποια στιγμή η συσκευή σας να έχει εκτεθεί σε ιό. Εάν μολυνθεί, οι επισκευές μπορεί να είναι δαπανηρές ενώ ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να ανακτηθούν όταν χαθούν. Κάποιοι ιοί μπορούν να αφαιρεθούν με πρόγραμμα προστασίας από ιούς ενώ άλλοι είναι δυσκολότεροι , και χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα κατάστημα επισκευών.

Τύποι Ιών:

·         Ιός μακροεντολών: εκτελείται σε εφαρμογές και εξαπλώνεται όταν ο χρήστης ανοίγει ή κλείνει ένα μολυσμένο έγγραφο.

·         Ιός τομέα εκκίνησης: μολύνει τον τομέα αποθήκευσης που περιέχει αρχεία εκκίνησης ή τον τομέα εκκίνησης.

·      Πολυμορφικός ιός: δημιουργεί τροποποιημένες εκδόσεις του εαυτού του κρυπτογραφώντας τον κώδικά του και χρησιμοποιώντας διαφορετικά κλειδιά κρυπτογράφησης μετά από κάθε μόλυνση για να αποφύγει τον εντοπισμό.

·         Ιός web scripting: χρησιμοποιεί σενάριο κώδικα για να παραβιάσει την ασφάλεια του προγράμματος περιήγησης.

·     Ιός browser hijacker: τροποποιεί τις ρυθμίσεις ενός προγράμματος περιήγησης χωρίς την άδεια του χρήστη για να τοποθετήσει ανεπιθύμητες διαφημίσεις στο πρόγραμμα περιήγησης.

·         Ιός που μολύνει αρχεία: γνωστό και ως αρχείο infector, εισάγει τον κώδικά του σε εκτελέσιμα προγράμματα, όπως αρχεία .COM και .EXE.

Malware

Είναι ο γενικός όρος για κάθε επιβλαβές λογισμικό που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει ζημιά σε μία αυτόνομη ή δικτυωμένη συσκευή. Μόλις εγκατασταθεί, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το απόρρητό σας και την ασφάλεια της συσκευής.

Ορισμένες μορφές του, καταργούν τις άμυνες για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε πληροφορίες, στέλνουν τα στοιχεία σύνδεσης ή προσωπικές πληροφορίες εν αγνοία σας σε τρίτους. Άλλες απενεργοποιούν τη συσκευή ή το δίκτυό, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει πλήρη επαναφορά του συστήματος και απώλεια δεδομένων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι σαφές ότι η συσκευή έχει παραβιαστεί, ενώ οι πληροφορίες συλλέγονται και πωλούνται σε άλλους.

Τύποι Malware:

·         Viruses

·         Spyware

·         Bots 

·         Trojans

·         Rootkits

·         Worms

·         Adware

·         Scareware

·         Ransomware

·         Fileless malware

·         Fake security software

·         Browser hijacking software

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μολύνει τις συσκευές με διάφορους τρόπους. Παρόμοια με τους ιούς, μπορεί να μεταδοθεί μέσω κοινής χρήσης αρχείων, λήψης δωρεάν λογισμικού, συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χρήσης παραβιασμένων φορητών συσκευών αποθήκευσης και επίσκεψης ιστότοπων.

Spyware

Το spyware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που εγκαθίστανται στο παρασκήνιο του συστήματος συσκευής και παρέχει κέρδος σε τρίτους εκτελώντας ορισμένες εργασίες. Μόλις μολύνει τη συσκευή, παρακολουθεί τους κωδικούς πρόσβασής και τις δραστηριότητές στο διαδίκτυο, καθώς και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να κατεβάσει και άλλα κακόβουλα προγράμματα από το διαδίκτυο και να τα εγκαταστήσει στη συσκευή.

Οι ηλεκτρονικές απειλές εξελίσσονται συνεχώς, γίνονται πιο προηγμένες και πιο επικίνδυνες, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν τα δεδομένα προστατευμένα. Αν δεν είστε κατάλληλα προστατευμένοι, κινδυνεύετε να γίνετε θύμα των πιο πρόσφατων απειλών από ιούς και επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού.

Η καλύτερη λύση είναι να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες κυβερνοασφάλειας:

·         Αποκτήστε το πολυεπίπεδο πρόγραμμα προστασίας από ιούς, antispyware και firewall της Bitdefender.

·         Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές.

·         Βελτιώστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του προγράμματος περιήγησής και αποκλείστε τα αναδυόμενα παράθυρα.

·         Αποφύγετε το άνοιγμα μηνυμάτων και email από άγνωστους αποστολείς.

·         Μην ανοίγετε ύποπτα συνημμένα, συνδέσμους και ιστότοπους.

·         Ορίστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και αλλάζετε τακτικά τα στοιχεία σύνδεσής.

Το Total Security της Bitdefender, είναι ένα multidevice πρόγραμμα με εύκολη εγκατάσταση, παρέχοντάς σας πλήρη προστασία των συσκευών και των δεδομένων σας έναντι όλων των απειλών. Κατεβάστε την δωρεάν 30 ημερών δοκιμαστική έκδοση.

Back to top Back to top