Cybersecurity

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Cybersecurity;

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει λάβει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Από την εργασία έως η διασκέδαση, ο περισσότερος χρόνος τις ζωής ενός ανθρώπου ξοδεύεται online. Όπως είναι φυσικό, ένα τόσο σημαντικό κομμάτι χρήζει προστασίας αντίστοιχης βαρύτητας. Τι είναι, λοιπόν, η κυβερνοασφάλεια, ή αλλιώς cybersecurity;

Πώς ορίζεται η κυβερνοασφάλεια;

Σύμφωνα με την CISA, η κυβερνοασφάλεια είναι η τέχνη της προστασίας δικτύων, συσκευών και δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή εγκληματική χρήση και η πρακτική της διασφάλισης του απορρήτου, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας των πληροφοριών. Φαίνεται ότι τα πάντα βασίζονται πλέον στους υπολογιστές και στο διαδίκτυο—επικοινωνία (π.χ. email, smartphone, tablet), ψυχαγωγία (π.χ. διαδραστικά βιντεοπαιχνίδια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές ), μεταφορές (π.χ. συστήματα πλοήγησης), αγορές (π.χ. διαδικτυακά αγορές, πιστωτικές κάρτες), φάρμακα (π.χ. ιατρικός εξοπλισμός, ιατρικά αρχεία) και η λίστα συνεχίζεται.

Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μια τεραστίων διαστάσεων απειλή για τους χρήστες τεχνολογίας. Μόνο το 2023, το μέσο κόστος της παραβίασης δεδομένων για τις επιχειρήσεις έφτασε τα 4.45 εκατομμύρια, αύξηση 15% σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη, το κόστος παραβίασης δεδομένων χρησιμοποιώντας ransomware ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 5.13 εκατομμύρια. Σύμφωνα με προβλέψεις, το κυβερνοέγκλημα θα μπορούσε να κοστίζει έως και 10.5 τρισεκατομμύρια το χρόνο έως το 2025.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cybersecurity, έχει συγκεντρώσει παρακάτω τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για την κυβερνοασφάλεια.

Τύποι κυβερνοασφάλειας

Για μια ολοκληρωμένη προστασία ενάντια στο κυβερνοέγκλημα, είναι απαραίτητο να διαμορφώσει κανείς μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν γνωρίζει τι πρέπει να προστατεύσει, και με ποιον τρόπο:

  • Ασφάλεια δικτύου: Η ασφάλεια του δικτύου αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο εκάστοτε δίκτυο, ανιχνεύοντας και εμποδίζοντας τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παραβιάσεις ασφαλείας. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει ότι οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες, και μόνο αυτοί, έχουν πρόσβαση στο δίκτυο όταν το χρειάζονται. Η λύση Bitdefender Gravity Zone XDR μπορεί να προσφέρει ορατότητα στα τυφλά σημεία του δικτύου σε πραγματικό χρόνο
  • Ασφάλεια κρίσιμων υποδομών: Η ασφάλεια κρίσιμων υποδομών είναι υπεύθυνη για την προστασία των συστημάτων υπολογιστών, των εφαρμογών, των δεδομένων και των δικτύων. Από αυτήν εξαρτάται κάθε είδους εθνική, δημόσια και οικονομική ασφάλεια.
  • Ασφάλεια εφαρμογών: Η ασφάλεια εφαρμογών προστατεύει οποιαδήποτε εφαρμογή τρέχει στις εγκαταστάσεις ή στο Cloud, εμποδίζοντας μη εξουσιοδοτημένη είσοδο και χρήση των σχετικών δεδομένων. Το Bitdefender Gravity Zone για Cloud Containers, αποτελεί ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας γι’αυτό το ευαίσθητο περιβάλλον.
  • Ασφάλεια τερματικών: Ως τερματικά (endpoints) ορίζονται όλοι οι servers, οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές, και οι κινητές συσκευές. Αποτελούν το κύριο σημείο εισόδου κυβερνοεπιθέσεων, και χρησιμοποιούνται από κυβερνοεπιτιθέμενους για να εξαπολύσουν επιθέσεις, καθώς οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή και αποθήκευση δεδομένων, ενώ συνδέονται και σε δίκτυα
  • Ασφάλεια πληροφοριών: Ο συγκεκριμένος τύπος αφορά την προστασία όλων των σημαντικών πληροφοριών ενός οργανισμού από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, χρήση, αλλαγή ή αποκάλυψη. Η λύση Bitdefender Gravity Zone XDR, προσφέρει επιπλέον ασφάλεια Identity καθώς και προστασία στις εφαρμογές MS 365.
  • Ασφάλεια Cloud: Το Cloud χρησιμοποιείται από ιδιώτες χρήστες και επιχειρήσεις για αποθήκευση πληροφοριών, χρήση εφαρμογών, εργαλεία ανάπτυξης, εικονικούς διακομιστές κ.ά. Ο πάροχος του Cloud είναι ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της υποδομής αυτής, και ο πελάτης είναι υπεύθυνος για την προστασία όσων αποθηκεύει εκεί.
  • Ασφάλεια φορητών συσκευών: Αναφέρεται ειδικά στην ασφάλεια των κινητών και άλλων συσκευών όπως τα tablet. Διαχειρίζεται την ασφάλεια εφαρμογών και την κινητικότητα επιχειρήσεων. Για τις κινητές συσκευές που διαχειρίζονται εταιρικά δεδομένα, το Bitdefender Gravity Zone Security for Mobiles, προσφέρει διαχείριση και συμμόρφωση μέσα από την ενιαία κονσόλα του Gravity Zone.

Απειλές για την κυβερνοασφάλεια

Για να μπορέσει κανείς να προστατευτεί πλήρως από τις κυβερνοεπιθέσεις, οφείλει να γνωρίζει τις μορφές τις οποίες μπορεί να λάβει:

  • Κακόβουλο λογισμικό: Ως κακόβουλο λογισμικό (malware) ορίζεται οποιοδήποτε πρόγραμμα ή κώδικας λογισμικού που γράφτηκε με σκοπό να προκαλέσει βλάβη έναν υπολογιστή και τους χρήστες του. Αποτελεί κομμάτι σχεδόν κάθε σύγχρονης κυβερνοεπίθεσης.
  • Ransomware: Ένα κομμάτι της ομάδας των malware, το ransomware χρησιμοποιείται για κρυπτογράφηση δεδομένων ή συσκευής, και διατήρηση αυτής της κρυπτογράφησης. Συνήθως για να αποκρυπτογραφηθούν ο κυβερνοεπιτιθέμενος ζητά χρηματικό ποσό.
  • Απειλές εκ των έσω: Ο συγκεκριμένος τύπος απειλής προέρχεται από εξουσιοδοτημένους χρήστες, όπως οι υπάλληλοι ή οι επιχειρηματικοί εταίροι. Μπορεί να συμβούν σκόπιμα και κατά λάθος, ενώ είναι πιο δύσκολες να εντοπιστούν, αφού γίνονται από ανύποπτους χρήστες.
  • Phishing: Οι επιθέσεις phishing αποτελούνται από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου, φωνητικά ή κειμένου. Τα μηνύματα αυτά έχουν σκοπό να εξαπατήσουν τους χρήστες μέσω κάποιου υπερσυνδέσμου, έτσι ώστε να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό, να αποστείλουν χρήματα ή να μοιραστούν πληροφορίες.
  • Κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS): Σκοπός αυτής της επίθεσης είναι η κατάρρευση ενός ιστοτόπου, διακομιστή ή δικτύου κι η λειτουργία τους από τον κυβερνοεπιτιθέμενο μέσω απομακρυσμένου ελέγχου.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top