ενημέρωση του Chrome για το 2024

Η πρώτη ενημέρωση του Chrome για το 2024: Οι αλλαγές που φέρνει σε χρήστες Η/Υ & χρήστες Android.

Με τη νέα χρονιά, ο διαδικτυακός κολοσσός της Google δωρίζει στους χρήστες του την πρώτη αναβάθμιση. Το 2024, η Google προσπαθεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ασφαλείας για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.

Ποια προβλήματα στοχοποίησε η ενημέρωση;

Η Google επικεντρώθηκε σε έξι προβλήματα ασφαλείας που παρουσίασε ο περιηγητής της για τη νέα αναβάθμιση του 2024. Αυτά βρέθηκαν σε συσκευές Windows, Mac και Linux, ενώ σε κινητά τηλέφωνα αναβαθμίζονται μόνο εκείνα με λογισμικό Android.

Τέσσερα από τα έξι προβλήματα που στοχοποίησε η ενημέρωση θεωρούνται υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τη Google. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να θέσουν την αναβάθμιση του λογισμικού της Chrome ως προτεραιότητα. Έτσι, θα αποφύγουν οποιονδήποτε κακόβουλο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα προβλήματα.

Τα δύο πρώτα προβλήματα εντοπίζονται ως CVE-2024-0222 και CVE-2024-0223. Αποτελούν αδυναμίες του τύπου use-after-free και heap buffer overflow στη μηχανή απεικόνισης γραφικών ANGLE. Το τρίτο πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται ως CVE-2024-0224, είναι αδυναμία τύπου use-after-free στο WebAudio του Chrome. Ως CVE-2024-0225 εντοπίζεται το τέταρτο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί αδυναμία τύπου use-after-free του WebGPU.

Η αδυναμία use-after-free σχετίζεται με την εσφαλμένη χρήση της δυναμικής μνήμης κατά τη λειτουργία του προγράμματος. Αν μετά την αποδέσμευση μιας θέσης μνήμης, το πρόγραμμα δεν διαγράψει τον δείκτη σε αυτήν τη μνήμη, ένας κακόβουλος παράγοντας μπορεί να χρησιμοποιήσει την αδυναμία για να χακάρει το πρόγραμμα.

Η αδυναμία heap buffer overflow μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιτιθέμενους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα. Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο αυτής της αδυναμίας, μπορούν να τη μετατρέψουν σε αυθαίρετη εκτέλεση κώδικα, για παράδειγμα, εξαπατώντας έτσι ένα χρήστη να πατήσει ένα ειδικά διαμορφωμένο HTML στο Chrome.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί εδώ ότι όλες αυτές οι αδυναμίες οι οποίες θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου, αναφέρθηκαν στην Google από εξωτερικούς ερευνητές. Ο διαδικτυακός κολοσσός πλήρωσε αυτούς τους παράγοντες ανάλογα με την αδυναμία που εντόπισαν.

Πώς πραγματοποιώ αναβάθμιση του Chrome;

Η διαδικασία αναβάθμισης του περιηγητή της Google είναι πάρα πολύ απλή, γρήγορη και εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις του Chrome. Έπειτα, πατάτε στο κουμπί Σχετικά με το Chrome. Από εκεί και πέρα, ο περιηγητής θα ελέγξει εάν υπάρχει κάποια διαθέσιμη αναβάθμιση, και θα σας προτείνει την επόμενη ενέργεια ανάλογα.

Στις συσκευές που χρησιμοποιούν Android, τα πράγματα είναι εξίσου απλά. Μπορείτε να κατευθυνθείτε στην εφαρμογή του Play Store και να αναζητήσετε την εφαρμογή Google Chrome. Εκεί, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Αναβάθμιση, και η ενημέρωση θα εγκατασταθεί.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αναβάθμιση του λογισμικού της Chrome για χρήστες iOS συσκευών.

Γιατί να αναβαθμίσω τις συσκευές μου;

Η κυβερνοασφάλεια να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής για τη νέα χρονιά. Έτσι, η αναβάθμιση των συσκευών κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Ερευνητές του The Citizen Lab και της Google επισήμαναν ότι απειλητικοί παράγοντες χρησιμοποιούν τις αδυναμίες της Chrome ως εργαλείο για να μολύνουν υπολογιστές και τηλέφωνα διακεκριμένων ατόμων με λογισμικό κατασκοπείας.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, σας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσετε κάθε σας συσκευή με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Σε όλες τις εκδόσεις της εταιρικής πλατφόρμας Bitdefender Gravity Zone, περιλαμβάνεται το Risk Management το οποίο απεικονίζει σε ζωντανό χρόνο όλες τις ευπάθειες που υπάρχουν στα τερματικά, μεταξύ των οποίων και Patches που λείπουν, συμπεριλαμβανομένων των Browsers. Ενώ και για τους οικιακούς χρήστες, η Bitdefender προσφέρει μια κλιμάκωση λύσεων για ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, tablets και κινητά.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top