κίνδυνοι τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις

Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πραγματοποιήσει τεράστια άλματα στη λειτουργία της, από τη δεκαετία του 1990 έως και σήμερα. Οι αλλαγές αυτές έχουν φέρει τεράστια πρόοδο στον επιχειρησιακό κλάδο, αλλά και μεγάλες ανησυχίες. Αν η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίσει να εξελίσσεται με το ρυθμό που έχει μέχρι και σήμερα, το μέλλον συγκεκριμένων θέσεων εργασίας είναι αβέβαιο λένε πολλοί.

Με την αρχή της λειτουργίας του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης κορυφώθηκαν. Μεγάλες επιχειρήσεις συναγωνίζονται, ξοδεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά με σκοπό να κατασκευάσουν το πιο ισχυρό chatbot. Η δυστοπική πραγματικότητα ενός υπερυπολογιστή που μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ανθρώπινη ενέργεια έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Κίνδυνοι της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης εγκυμονεί πολλούς άμεσους κινδύνους, ιδιαίτερα σε σχέση με τον επιχειρησιακό τομέα. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διάδοση παραπληροφόρησης η οποία παρουσιάζεται πειστική, την παραβίαση ορισμένων πνευματικών δικαιωμάτων, τον κορεσμό συγκεκριμένων επαγγελμάτων και την εύκολη χειραγώγηση των χρηστών μέσω επικίνδυνων chatbots.

Όσον αφορά τα επαγγέλματα, εκείνοι που φαίνεται να παρουσιάζουν τις περισσότερες πιθανότητες αντικατάστασης από τεχνητή νοημοσύνη είναι οι δικηγόροι, οι κειμενογράφοι και οι προγραμματιστές. Απειλή νιώθουν και συγγραφείς και ηθοποιοί του Χόλυγουντ, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικοί στον κλάδο έχουν εκφράσει ανησυχίες. Ισχυρίζονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη για την πορεία της ανθρώπινης ζωής. Ο πιο κοινός φόβος τους, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν αποκλίνει πολύ από την πραγματικότητα. Ισχυρίζονται ότι μια μονάδα τεχνητής νοημοσύνης η οποία μπορεί να διδάξει στον εαυτό της πληροφορίες μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μια υπερευφυή μηχανή. Αυτό συνεπάγεται την αχρηστία, και ίσως και την εξάλειψη, του ανθρώπινου είδους.

Η ανησυχία αυτή δεν έρχεται χωρίς προειδοποιήσεις. Τον περασμένο Μάιο, το Centre for AI Safety πραγματοποίησε μια σύντομη δημοσίευση. Αυτή πραγματευόταν τον κίνδυνο αφανισμού του ανθρώπινου είδους από τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτή τη δημοσίευση καλούσε τον κόσμο να δώσει την ίδια βαρύτητα στην εξάλειψη του κινδύνου αυτού με την αντιμετώπιση μιας πανδημίας ή ενός πολέμου.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες αυτής της δήλωσης ήταν σημαντικά πρόσωπα για την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Sam Altman της OpenAI, ο ονομαζόμενος «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» Geoffrey Hinton, διευθυντικά στελέχη των Microsoft και Google και άλλα επίτιμα μέλη εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης ήταν κάποιοι από αυτούς

Μπορεί η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης να μετριάσει τον κίνδυνο;

Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Εταιρείες όπως η OpenAI επενδύουν αρκετά στην ευθυγράμμιση των προϊόντων τους με ένα σετ κανόνων. Αυτοί οι κανόνες θα βοηθήσουν τους κατασκευαστές να δημιουργούν chatbots που δεν προωθούν μίσος ή παραπληροφόρηση.

Σε διαφωνία με αυτήν την πρακτική βρίσκεται ο Elon Musk κι άλλα πρόσωπα. Ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα κακόβουλο AI. Αυτό θα μπορούσε να αντιστρέψει τον κώδικα που χρησιμοποιήθηκε για να τεθούν σε λειτουργία αυτές η αρχές.

Οι πολιτικές διαφωνίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη παραγωγή μονάδων τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπεύουν να τις χρησιμοποιήσουν ως όπλα. Στόχος τους είναι η χρήση της τεχνολογικής προόδου για την αναβάθμιση της εθνικής ασφάλειας. Η μίξη των δύο αυτών εννοιών μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλαγμένες πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει δημιουργία όπλων που μπορούν πλέον να βρουν και να σκοτώσουν ανθρώπινους στόχους ευκολότερα.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενσωματώνει στις λύσεις της τεχνολογίες αιχμής και δημιουργεί καινοτομίες στην ασφάλεια έναντι των εξελιγμένων απειλών. Το Bitdefender Scamio chatbot, αποτελεί μια τέτοια καινοτομία βασισμένη σε AI, καθώς προσφέρεται δωρεάν και επιτρέπει στους χρήστες να ελέγξουν links,αρχεία, συνομιλίες κ.α. και να καταλάβουν αν αφορά απάτη. Για την ολοκληρωμένη ασφάλεια εντός του δικτύου για οργανισμούς και επιχειρήσεις, το Bitdefender GravityZone προσφέρει ενισχυμένη θωράκιση- πρόληψη-εντοπισμό και απόκριση, ενώ για τους καταναλωτές, οι λύσεις της Bitdefender περιέχουν πακέτα που καλύπτουν κάθε ανάγκη για Windows, MacOS και Mobiles.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top