Μυστικά των Selfies

Τα Μυστικά των Selfies: Μπορούν τα Κινητά να Φωτογραφίζουν και να Καταγράφουν Βίντεο σας χωρίς την Συγκατάθεσή σας;

Τα smartphone αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, ανεξαιρέτως ηλικίας ή επαγγέλματος. Η καθημερινότητά μας εξαρτάται από αυτά, αλλά και τη σωστή τους χρήση. Είναι, λοιπόν, επόμενο, να αναρωτηθεί κανείς για την ασφάλεια την οποία αυτά προσφέρουν. Οι εξελίξεις στις ικανότητες λήψης φωτογραφιών και βιντεοσκόπησης με μεγάλη ακρίβεια φέρνουν στο προσκήνιο μια σημαντική ερώτηση: Μπορούν τα κινητά να καταγράφουν υλικό χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη τους;

Η απάντηση είναι περίπλοκη: ναι, το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να σας φωτογραφίσει χωρίς την άδειά σας. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι στη συσκευή σας υπάρχει λογισμικό κατασκοπείας (spyware), το οποίο έχει άδεια να χρησιμοποιεί τις λειτουργίες της κάμερας και του μικροφώνου του κινητού σας. Τα λογισμικά αυτά μπορούν εύκολα να εισβάλλουν στη συσκευή σας, μεταμφιεσμένα ως οποιεσδήποτε εφαρμογές μπορείτε να κατεβάσετε σε Store.

Τόσο η Google όσο και η Apple έχουν μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των λογισμικών κατασκοπείας, η κάθε μια μέσω του δικού της εσωτερικού ελέγχου. Ωστόσο, εξελιγμένες μορφές spyware μπορούν να περάσουν αυτούς τους ελέγχους, και να καταλήξουν στις συσκευές σας.

Αντιμετώπιση Λογισμικών Κατασκοπείας

Όσο περίτεχνα και να είναι τα λογισμικά κατασκοπείας τα οποία έχουν σχεδιάσει ειδικοί κυβερνοεγκληματίες, για να επιτελέσουν τον σκοπό τους χρειάζονται συγκεκριμένες άδειες (app permissions) από τον χρήστη του κινητού τηλεφώνου. Έτσι, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή είναι η σωστή διαχείριση των app permissions από το σύστημα του τηλεφώνου. Όταν εγκαθίσταται μια εφαρμογή για πρώτη φορά, μπορείτε να διαχειριστείτε τις άδειες τις οποίες θέλετε να έχει εκείνη τη στιγμή.

Για να διαχειριστείτε τις άδειες των ήδη υπαρχόντων εφαρμογών στο κινητό σας τηλέφωνο μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Σε συσκευή iOS:

Πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» > «Απόρρητο και Ασφάλεια» > «Ανίχνευση».

Εδώ μπορείτε ναι δείτε μια λίστα από τις εφαρμογές που έχουν ζητήσει άδεια για να ανιχνεύουν τη δραστηριότητά σας. Για να τις διαχειριστείτε, επιλέξτε μια εφαρμογή και τροποποιήστε την αναλόγως.

Σε συσκευή Android:

Στην εφαρμογή «Ρυθμίσεις» της συσκευής σας επιλέξτε «Εφαρμογές». Διαλέξτε την εφαρμογή που επιθυμείτε να τροποποιήσετε και πατήστε «Άδειες». Έπειτα, επιλέξτε ανάλογα με αυτό που θέλετε το «Επιτρέπεται» ή «Δεν Επιτρέπεται».

Ένας γενικός κανόνας ο οποίος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν κινδύνους είναι να αποφεύγετε τις άδειες οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία της εφαρμογής. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι δεν χρειάζεται άδεια για την κάμερά σας. Επίσης, η προτίμηση των επίσημων Stores του εκάστοτε λογισμικού, καθώς και η επιλογή πιστοποιημένων εφαρμογών θα σας απομακρύνει από το δρόμο των λογισμικών κατασκοπείας. Η αναβάθμιση του λογισμικού της συσκευής σας είναι εξίσου σημαντική για την προστασία σας, καθώς οι ενημερώσεις μπορούν να διορθώσουν τα τρωτά σημεία στα οποία βασίζονται οι χάκερ για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους με κακόβουλο λογισμικό.

Παρόλα αυτά, η ολοκληρωμένη προστασία της συσκευής σας είναι απαραίτητη για την ολική αποφυγή τέτοιων κινδύνων. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, σας προσφέρει τη λύση μέσω ενός ολοκληρωμένου λογισμικού διαδικτυακής προστασίας για το κινητό σας, το οποίο λειτουργεί όπως ακριβώς εκείνο του υπολογιστή σας. Το βραβευμένο Bitdefender Mobile Security για Android και iOS αποτελεί ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, το οποίο σας προσφέρει την καλύτερη προστασία στο κινητό, αλλά και στο tablet σας. Με τη χρήση ενός τέτοιου λογισμικού, η συσκευή σας προστατεύεται από επιθέσεις χάκερ, λογισμικό κατασκοπείας, μη ασφαλείς ιστοσελίδες, απειλές που μπορούν να κρύβουν τα δημόσια Wi-Fi, καθώς και πολλά άλλα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top