Ψευδείς Ειδήσεις και Κυβερνο-Προπαγάνδα

Ψευδείς Ειδήσεις και Κυβερνο-Προπαγάνδα: Η Χρήση και Κατάχρηση των Κοινωνικών Μέσων Ενημέρωσης

Όταν κανείς χρησιμοποιεί τον όρο ψευδείς ειδήσεις (fake news) συνήθως αναφέρεται σε περιπτώσεις αλλοίωσης της αλήθειας, παραποίησης μιας ιστορίας ή και προώθηση εξωπραγματικών καταστάσεων. Όλη αυτή η διαδικασία εμπίπτει στον ορισμό της κυβερνο-προπαγάνδας (Cyber Propaganda), ενός τρόπου χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω τεχνολογικών εργαλείων. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης, όπως τα κοινωνικά δίκτυα ή ο διαδικτυακός τύπος.  

Τι είναι η Κυβερνο-Προπαγάνδα;

Για να αντιμετωπίσει κανείς μια ενδεχόμενη απειλή, οφείλει πρώτα να κατανοεί πλήρως το νόημά της. Η κυβερνο-προπαγάνδα μπορεί να παρουσιαστεί στον καταναλωτή με τρεις ξεχωριστές μορφές: παραπληροφόρηση χωρίς κάποιο δυσοίωνο σκοπό (misinformation), παραπληροφόρηση με κακόβουλο σκοπό (disinformation) και, τέλος, προώθηση αληθών πληροφοριών με στόχο την πρόκληση προβλημάτων.

Η προώθηση ψευδών ειδήσεων, η παραποίηση γεγονότων, αριθμών ή στατιστικών βρίσκονται στο κέντρο της Κυβερνο-Προπαγάνδας και αποτελούν τους κύριους αντιπάλους οποιουδήποτε επιθυμεί να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή. Ως άλλες τεχνικές Κυβερνο-Προπαγάνδας κατηγοριοποιούνται η κλοπή και η δημοσίευση ιδιωτικών πληροφοριών στο κοινό και η απευθείας παραβίαση μηχανημάτων.

Οι τακτικές της Κυβερνο-Προπαγάνδας ποικίλλουν ανάλογα με τον τελικό στόχο του προπαγανδιστή, ο οποίος μπορεί να αφορά από την αλλαγή του αποτελέσματος μιας ψηφοφορίας, έως τη δυσφήμιση ενός προσώπου. Η διάδοση ψευδών ειδήσεων αποτελεί την πιο εύκολη και προσβάσιμη τακτική, καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Από μια μεγάλη ομάδα ικανών χάκερ, έως έναν απλό κακόβουλο άνθρωπο με σύνδεση στο διαδίκτυο, οι προπαγανδιστές μπορούν να βρεθούν σε όλα τα σημεία του κυβερνοχώρου και να θέσουν στο στόχαστρο οποιονδήποτε.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψευδείς Ειδήσεις: Ένα νέο εργαλείο Κυβερνο-Προπαγάνδας

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανησυχήσει ειδικούς του χώρου, και μη, σε παγκόσμια κλίμακα. Στην περίπτωση της Κυβερνο-Προπαγάνδας και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, η ανησυχία κορυφώνεται. Η αλληλεπίδρασή αυτή γίνεται διακριτή σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • ChatGPT και ψευδείς ειδήσεις: ως ένα λογισμικό το οποίο μαθαίνει από τους χρήστες του, το ChatGPT είναι εκτεθειμένο στην απειλή των ψευδών ειδήσεων που μπορεί να δημιουργήσει κανείς για οποιοδήποτε θέμα. Μόλις στις αρχές του 2023, όταν δηλαδή η πλατφόρμα ξεκίνησε να κερδίζει δημοσιότητα, έγινε γνωστή η πρώτη κατηγορία διασποράς ψευδών ειδήσεων, από έναν καθηγητή πανεπιστημίου. Το ChatGPT τον κατηγόρησε για παρενόχληση, χρησιμοποιώντας ως στοιχείο μια δημοσίευση της Washington Post, η οποία δεν υπήρχε.
  • Deepfakes: Η πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία των Deepfakes, όπως και κάθε άλλη τεχνολογική εξέλιξη, δεν είναι εγγενώς επικίνδυνη. Μπορεί να έχει επιφανειακές χρήσεις, για ψυχαγωγία, όπως η δημοφιλής εφαρμογή του FaceSwap ή η χρήση αποθανόντων ηθοποιών σε τριλογίες ταινιών. Οι πιθανές κακόβουλες προθέσεις των χρηστών, όμως, καθιστούν την τεχνολογία αυτή ένα επικίνδυνο εργαλείο. Η διαστρέβλωση της φωνής και της εικόνας, η αλλοίωση των χαρακτηριστικών ή ακόμα και η δημιουργία προσβλητικού υλικού χρησιμοποιώντας πρόσωπα έχουν διαπιστωθεί από πολλούς καταναλωτές, οι οποίοι προσπαθούν να προστατευτούν από αυτήν την απειλή.

Αντιμετώπιση της Κυβερνο-Προπαγάνδας

Τόσο η Κυβερνο-Προπαγάνδα, όσο και διάδοση ψευδών ειδήσεων, μπορούν να αντιμετωπιστούν με δύο ειδών τρόπους. Ο πρώτος, ο εσωγενής, είναι η εκπαίδευση των καταναλωτών να αναγνωρίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις και να τις αποφεύγουν. Ο δεύτερος, εξωγενής, είναι η χρήση εργαλείων ψηφιακής προστασίας. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, έχει σχεδιάσει ένα σύνολο εργαλείων τα οποία προσφέρουν προστασία καθόλη την διάρκεια περιήγησης στο διαδίκτυο.

Η προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου ξεκινά από τη χρήση ενός καλού λογισμικού ασφαλείας. Η Bitdefender έχει σχεδίασε το Bitdefender Total Security, μια ολοκληρωμένη λύση, η οποία ανιχνεύει απειλές, προστατεύει από κακόβουλα λογισμικά και ιούς αλλά επιπλέον διαθέτει και δυνατότητες όπως το VPN και Γονικό Έλεγχο για ακόμη πιο ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο.

Το Bitdefender Password Manager προσφέρει απόλυτο έλεγχο στους προσωπικούς κωδικούς σας, καθώς διαθέτει τους ισχυρότερους κρυπτογραφικούς αλγορίθμους για την προστασία δεδομένων. Έτσι, κανείς δεν θα μπορεί να μπει παράνομα στον λογαριασμό σας και να υποκλέψει στοιχεία ή φωτογραφίες σας.

Τέλος, μπορείτε πλέον να προστατεύετε και τις κινητές σας συσκευές, και κατ’ επέκταση τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά δίκτυα, με το Bitdefender Mobile Security για Android και iOS.

Η Bitdefender αναγνωρίζοντας τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου, δημιουργεί και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας για κάθε ανάγκη των καταναλωτών. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top