Τα 2/3 των Antivirus για Android σας εξαπατούν

Τα κακόβουλα λογισμικά για το Android είναι πολυάριθμα και μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους χρήστες, ειδικά εάν επιτύχουν την κλοπή της ταυτότητας και των οικονομικών πληροφοριών τους.

Το 85% των χρηστών κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν συσκευές Android. Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι τα iOS είναι πιο ασφαλή από το σχεδιασμό τους, είναι λογικό οι hackers να στοχεύουν περισσότερο τους χρήστες Android.

Πώς μπορεί να κολλήσει ιό το κινητό μου;

Η πλειοψηφία των ιών εγκαθίσταται απευθείας από ιστοτόπους και πολύ σπάνια από εφαρμογές αφού by default το Android επιτρέπει κατέβασμα μόνο από το Google play και όχι από άγνωστες πηγές.

Εάν μία μολυσμένη εφαρμογή καταφέρει να βρεθεί στο Google play, η Google κινείται αρκετά γρήγορα για να την απομακρύνει και να την απεγκαταστήσει από τη συσκευή σας.  Αλλά, γιατί να πάρετε το ρίσκο, να προσβληθεί η συσκευή σας;

Για εφαρμογές εκτός Google play store προφανώς ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Γι΄αυτό το λόγο χρειάζεται η εγκατάσταση antivirus εφαρμογής, ώστε οι συσκευές σας να προστατεύονται από κακόβουλα λογισμικά.  

Γιατί τα 2/3 των antivirus εφαρμογών είναι απάτη;

Εφαρμογές antivirus για Android υπάρχουν πολλές. Απ’ ότι φαίνεται όμως, δεν πραγματοποιούν όλες αυτά που υπόσχονται. Έρευνα της αυστριακής AVComparatives συνιστά να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην επιλογή της εφαρμογής Antivirus μας, καθώς έδειξε ότι τα 2/3 αυτών είναι απάτη.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα δοκιμάστηκαν 250 εφαρμογές προστασίας από κακόβουλα λογισμικά. Από αυτές μόνο οι 80 ανίχνευσαν malware. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία ανίχνευσε μόλις το 30% των προγραμμάτων malware. Κάτι που όπως καταλαβαίνετε σημαίνει ότι οι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές θεωρούν εσφαλμένα ότι προστατεύουν τη συσκευή τους, ενώ στην πραγματικότητα παραμένουν απροστάτευτοι.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης ότι τα περισσότερα antivirus apps δεν σαρώνουν για να εντοπίσουν κακόβουλα λογισμικά και μολυσμένα αρχεία, αλλά αρκούνται σε μία λίστα (whitelist/blacklist) στην οποία χωρίζουν τις εφαρμογές σε επικίνδυνες και μη, βάσει του .apk ονόματος των εφαρμογών.

Υπάρχουν, επίσης, πολλές εφαρμογές που προέρχονται από τον ίδιο δημιουργό και δεν έχουν ουσιαστικές  διαφορές μεταξύ τους. Μοναδικός τους σκοπός είναι η προώθηση διαφημίσεων και όχι η προστασία των κινητών ή/και tablet των χρηστών τους.

Ποιο antivirus για Android να επιλέξω; 

Το Antivirus της ΒitDefender φυσικά! Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και η ίδια η AV-Comparatives που μας ονόμασε «Στρατηγικούς Ηγέτες» στην έκθεση της.

Η Βitdefender προσφέρει αξιόπιστες και κορυφαίες επιλογές λογισμικών για την προστασία  όλων των συσκευών σας ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος. 

Back to top Back to top