Zoom: Πως να μείνετε ασφαλείς

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η οποία ώθησε την αλματώδη αύξηση στη χρήση πλατφορμών τηλεδιάσκεψης παγκοσμίως, η εφαρμογή Zoom συνεχίζει να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της κατηγορίας αυτής. Η απότομη στροφή προς τις τηλεδιασκέψεις εκτίναξε τους χρήστες του Zoom, από 10 εκατομμύρια το Δεκέμβριο του 2019 σε 200 εκατομμύρια το Μάρτιο του 2020, κάτι που έφερε προβλήματα στην αρχή.

Μία από τις αιτίες ήταν ότι το Zoom ήταν προορισμένο για business app. Ενώ η εφαρμογή περιελάμβανε μεθόδους για διαφύλαξη των συσκέψεων, οι ρυθμίσεις αυτές δεν ήταν εύκολο να βρεθούν, κυρίως λόγω της απειρίας της πλειονότητας των χρηστών. Αυτό προκάλεσε τη διακοπή συσκέψεων από ανεπιθύμητους εισβολείς, που προκαλούσαν διάφορα προβλήματα (φαινόμενο το οποίο ονομάστηκε “Zoombombing”). Προφανώς, οι τεχνικοί του Zoom εργάστηκαν για να λύσουν αυτά τα προβλήματα με ενημερώσεις και νέες ρυθμίσεις ασφαλείας, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά ζητήματα.

Ορισμένες απλές ενέργειες είναι ικανές ώστε να προστατέψετε τα δεδομένα σας και το σύστημά σας.

·         Πρώτα απ’ όλα, είναι βασικό να χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής, που περιέχει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας.

·     Μεγάλη προσοχή απαιτείται στα mail τα οποία περιέχουν προσκλήσεις συμμετοχής σε συσκέψεις. Αποφύγετε την εισαγωγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εάν σας ζητηθεί κι επικοινωνήστε με τον αρμόδιο οργανισμό, για να ταυτοποιήσετε την ύπαρξη της σύσκεψης.

·    Ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαφυλάξετε τη σύσκεψή σας είναι να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία των Waiting Rooms. Αυτή η λειτουργία παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια εικονική αίθουσα αναμονής για τους συμμετέχοντες και σας επιτρέπει να δεχτείτε μόνο τους εξουσιοδοτημένους, αποτρέποντας την είσοδο σε κάποιον κακόβουλο.

·        Αποφύγετε τη χρήση του προσωπικού αναγνωριστικού σύσκεψης (PMI) σε δημόσιες συσκέψεις. Σε αυτές τις συσκέψεις είναι καλό να χρησιμοποιήσετε την επιλογή της αυτόματης παραγωγής ID για τη σύσκεψη. Έτσι μόνο οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες θα γνωρίζουν πώς να εισέλθουν στη συνάντηση.

·       Μπορείτε να απαιτήσετε κωδικό πρόσβασης, για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει στις συσκέψεις σας. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να εφαρμοστεί και στο προσωπικό σας αναγνωριστικό σύσκεψης(PMI), ώστε μόνο όσοι έχουν κωδικό πρόσβασης να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μαζί σας και να συμμετέχουν σε νέες συσκέψεις.

·    Ελέγξτε το διαμοιρασμό οθόνης. Το να επιτρέπεις στους συμμετέχοντες να μοιράζονται την οθόνη τους, είναι ένας καλός τρόπος συνεργασίας, που μπορεί όμως να προκαλέσει ανεπιθύμητες διακοπές σε μεγάλες συσκέψεις. Το Zoom σας δίνει τη δυνατότητα να μοιράζεστε μόνο εσείς την οθόνη σας και να αποτρέψετε δυσάρεστες παρεμβολές.

·      Τέλος, είναι επιβεβλημένη η χρήση προγράμματος αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή, το οποίο θα πρέπει να παραμένει ενημερωμένο διαρκώς. Αυτό πρέπει να τηρείται, για οποιαδήποτε χρήση κι αν προορίζεται ο υπολογιστής σας.

Επιλέξτε το πακέτο Total Security της Βitdefender, την πιο καινοτόμα τεχνολογία που προβλέπει, προλαμβάνει και ανιχνεύει όλες τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Back to top Back to top