Πώς να καθαρίσω το κινητό μου από ιούς

Το τηλέφωνό σου έχει ιό; Μπορούν τα iPhones να αποκτήσουν ακόμη και ιούς; Ανακαλύψτε πώς να σαρώσετε και να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό για κινητά από το Android ή το iPhone σας, να απαλλαγείτε από κακόβουλες εφαρμογές και να εξαλείψετε τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα.

Είναι δυνατόν τα τηλέφωνα να πάρουν έναν ιό. Καθώς η δημοτικότητα των smartphones εξερράγη πέρα από αυτή των υπολογιστών ως προσωπικές συσκευές, το ίδιο έκαναν και οι χάκερ. Ενώ ένας παραδοσιακός ιός αναπαράγει τον εαυτό του κατά την εκτέλεση, οι ιοί σε κινητές συσκευές στοχεύουν αδύναμα σημεία στο λειτουργικό σας σύστημα για εξόρυξη δεδομένων, οικονομικό κέρδος ή καταστροφή ενός δικτύου.

Για αρχή θα ήταν καλό να δούμε ποια είναι τα σημάδια από τα οποία θα καταλάβουμε πως το κινητό μας έχει προσβληθεί από κάποιον ιό.

·         Υπερβολικά κρασαρίσματα εφαρμογών

·         Αυξημένη χρήση δεδομένων

·         Ανεξήγητες αυξήσεις λογαριασμών κινητού

·         Οι φίλοι σας λαμβάνουν μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας από εσάς

·         Εφαρμογές άγνωστης προέλευσης στο κινητό σας, που δεν έχετε κατεβάσει

·         Ταχύτερη κατανάλωση μπαταρίας

Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις που είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά μπορούν να μας επισημάνουν ότι το κινητό μας έχει κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Ιοί σε κινητά με IOS

Ενώ το λειτουργικό σύστημα σε ένα iPhone τείνει να είναι ασφαλές, οι ιοί μπορούν ακόμα να διεισδύουν στα ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας, ειδικά στα τηλέφωνα με jailbreak. Τα iPhones είναι λιγότερο ευάλωτα σε κακόβουλο λογισμικό από τα Android, αλλά υπάρχουν απειλές ασφαλείας που πρέπει να προσέξετε. Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) και τα μη ασφαλή δίκτυα Wi-Fi είναι μόνο δύο από τις διάφορες απειλές. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση απειλής είναι τα εξής:

1) Καταργήστε τα δεδομένα περιήγησης και το ιστορικό σας. Επιλέξτε ρυθμίσεις, μπείτε στο κύριο πρόγραμμα περιήγησης, πατήστε εκκαθάριση ιστορικού και δεδομένων ιστοτόπου.

2) Επαναφέρετε το iPhone σε παλαιότερη έκδοση μέσω αντιγράφων ασφαλείας. Επιλέξτε ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, Apple ID και επιλέξτε iCloud. Επιλέξτε διαχείριση χώρου αποθήκευσης και στη συνέχεια αντίγραφα ασφαλείας. Επιλέξτε το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας και επαναφέρετε τη συσκευή.

3) Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν, ανοίξτε τις ρυθμίσεις σας και μετά επιλέξτε Γενικά. Από εκεί θα βρείτε την επαναφορά και επιλέξτε διαγραφή όλου του περιεχομένου και των ρυθμίσεων. Το τηλέφωνό σας θα επανέλθει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του.

4) Το BITDEFENDER MOBILE SECURITY ΓΙΑ IOS που μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο App Store παρέχει ασφάλεια και προστασία και κρατά ασφαλή τα ευαίσθητα δεδομένα σας.

Ιοί σε κινητά Android

Tα τηλέφωνα Android είναι πιο ευαίσθητα σε κακόβουλο λογισμικό. Το Android διευκολύνει τους χάκερ να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες του, αυξάνοντας το επίπεδο απειλής. Το σύστημα ανοιχτού κώδικα του Android και η καθυστερημένη ανάπτυξη ενημερώσεων είναι οι δύο κύριοι λόγοι.

· Καθαρίστε την προσωρινή μνήμη. Επιλέξτε εφαρμογές και ειδοποιήσεις, στη συνέχεια βρείτε τον Chrome. Μεταβείτε στο χώρο αποθήκευσης και επιλέξτε εκκαθάριση προσωρινής μνήμης.

· Επανεκκινήστε τη συσκευή σε ασφαλή λειτουργία. Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας. Όταν εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου, επιλέξτε επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία.

· Βρείτε την κακόβουλη εφαρμογή. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις. Επιλέξτε εφαρμογές. Ελέγξτε με μη αυτόματο τρόπο τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες για να βρείτε τυχόν ύποπτες λήψεις. Μόλις την αναγνωρίσετε, ανοίξτε τις πληροφορίες της εφαρμογής και απεγκαταστήστε την.

· Ενεργοποιήστε το Play Protect στο Play Store. Για να ενεργοποιήσετε, επιλέξτε την εφαρμογή Play Store. Ανοίξτε το μενού στην επάνω αριστερή γωνία. Ενεργοποιήστε την επιλογή σάρωσης της συσκευής σας για απειλές ασφαλείας.

·  Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε μια ισχυρή λύση προστασίας από ιούς για Android, όπως το BITDEFENDER MOBILE SECURITY ΓΙΑ ANDROID, ως κύριο επίπεδο προστασίας. Προσφέρει κορυφαίο εντοπισμό του malware και διαθέτει έξυπνη λειτουργεία antitheft για την Android συσκευή σας, χωρίς να επηρεάσει την διάρκεια της μπαταρίας.

Back to top Back to top