Είστε TikToker; Δείτε 8 συμβουλές ασφαλείας

Είστε TikToker; Δείτε αυτές τις οκτώ συμβουλές ασφαλείας που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα και να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο

Το TikTok, είναι μία δωρεάν εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επιτρέπει την κοινή χρήση βίντεο. Από την εμφάνισή του το 2016, έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα, η οποία συνεχώς ανεβαίνει. Πιο συγκεκριμένα, έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως και πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια λήψεις, σε περισσότερες από 150 χώρες. Δεν είναι λίγοι οι TikTokers, οι οποίοι χάρη στη δημιουργικότητά τους απέκτησαν τεράστια φήμη, μέσω της εφαρμογής. Οι διάσημοι λοιπόν TikTokers, λόγω της επιρροής τους στους υπόλοιπους χρήστες, κατάφεραν να κερδίσουν μέχρι και εκατομμύρια δολάρια.

 

Ποια δεδομένα συλλέγει το TikTok από τους χρήστες του;

Η πλατφόρμα συλλέγει και επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες προσωπικών και τεχνικών δεδομένων από τις συσκευές των χρηστών, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε τρεις κατηγορίες:

 

1.    Τα δεδομένα που δημιουργούνται από το χρήστη, αναφέρονται σε πληροφορίες που παρέχονται μόλις δημιουργήσετε έναν λογαριασμό ή χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα, όπως: η διευθύνση email, ο αριθμός τηλεφώνου, η ηλικία, το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης, οι φωτογραφίες προφίλ, τα σχόλια, οι φωτογραφίες, οι ζωντανές ροές, τα βίντεο, οι πληροφορίες πληρωμής, οι πληροφορίες που συλλέγονται από έρευνες/ προκλήσεις/ κληρώσεις/ διαγωνισμούς, οι επαφές τηλεφώνου κ.ά..

 

2.    Τα δεδομένα τρίτων, τα οποία συλλέγονται, όποτε οι χρήστες επιλέγουν να εγγραφούν ή να συνδεθούν, χρησιμοποιώντας άλλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων πχ. Facebook/ Instagram/ Twitter, ή είναι δεδομένα από δημόσια διαθέσιμες πηγές, όπως: λίστες επαφών από άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πληροφορίες χρήσης σε συνδεδεμένους λογαριασμούς, δεδομένα από διαφημιστικούς συνεργάτες, παρόχους δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων.

 

3.    Τα δεδομένα που συλλέγονται αυτόματα, περιλαμβάνουν τεχνικές πληροφορίες και πληροφορίες συμπεριφοράς κατά τη χρήση της εφαρμογής, όπως: πληροφορίες χρήσης πλατφόρμας και περιεχόμενο χρήστη που δημιουργείται ή μεταφορτώνεται, πληροφορίες συσκευής (π.χ. διεύθυνση IP, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ρυθμίσεις ζώνης ώρας, μοντέλο συσκευής, λειτουργικό σύστημα, τύπος δικτύου κ.ά.), δεδομένα τοποθεσίας με βάση την κάρτα SIM, βιομετρικά αναγνωριστικά και βιομετρικές πληροφορίες, όπως αποτυπώματα προσώπου/ φωνής, μηνύματα που αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας, μεταδεδομένα από το περιεχόμενο που δημιουργείται από το χρήστη, δεδομένα cookie που μετρούν και αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με σελίδες και διαφημίσεις.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το απόρρητο και την ασφάλειά σας στο TikTok;

Εάν είστε ένας μέσος TikToker (που δε χρησιμοποιεί επαγγελματικά την πλατφόρμα), μπορείτε να προστατέψετε το προφίλ σας και να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό αποτύπωμα που αφήνετε πίσω, κάνοντας τις αλλαγές που ακολουθούν:

1.    Σταματήστε την υπερβολική κοινή χρήση πληροφοριών: μη χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομά σας και μην κοινοποιείτε τη διεύθυνση του σπιτιού σας.

2.    Κάντε ιδιωτικό το προφίλ σας: μπορείτε να αλλάξετε το προφίλ σας από δημόσιο σε ιδιωτικό, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις Απορρήτου και Ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα επιτρέπετε σε άλλους χρήστες να κατεβάσουν τα βίντεο σας, να ελέγξουν το βιογραφικό σας και τις λίστες ακολούθων σας.

3.    Ελαττώστε την ορατότητα του περιεχομένου σας: απενεργοποιήστε την επιλογή “Προτείνετε το λογαριασμό σας σε άλλους”, για να περιορίσετε το κοινό που μπορεί να δει το περιεχόμενό σας.

4.    Αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών, περιορίζοντας ποιος μπορεί να δει τα βίντεο σας ή να σας στείλει μήνυμα απευθείας.

5.    Ελέγξτε τον κωδικό πρόσβασής σας: επιλέξτε ένα μοναδικό, σύνθετο κωδικό πρόσβασης τον οποίο δε θα χρησιμοποιείτε σε καμία άλλη πλατφόρμα.

6.    Το TikTok δε διαθέτει μέθοδο ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων: εάν έχετε προσθέσει τον αριθμό τηλεφώνου σας στο προφίλ σας, μπορείτε να επιλέξετε να συνδεθείτε με επαλήθευση, κατά την οποία θα σας στέλνεται ένα μοναδικό μήνυμα στο κινητό, όταν θα εισέρχεστε στην εφαρμογή.

7.    Απενεργοποιήστε τα στοιχεία σύνδεσης αυτόματης αποθήκευσης, από την ενότητα ‘’Διαχείριση του λογαριασμού μου’’.

8.    Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνετε από άτομα που δε γνωρίζετε.

Πολύ σημαντικό να έχετε ένα λογισμικό ασφαλείας για πλήρη προστασία στα κοινωνικά δίκτυα. Το Bitdefender Total Security, προστατεύει όλες τις συσκευές από κακόβουλο λογισμικό χωρίς συμβιβασμούς στην ταχύτητα. Τα προσωπικά σας στοιχεία και τα αρχεία σας παραμένουν ασφαλή από όλα τα είδη ηλεκτρονικών απειλών ενώ διατηρείται η περιήγηση σας προσωπική.

Επιπλέον είναι εφικτό να κατεβάστε την δωρεάν 30 ημερών δοκιμαστική έκδοση.


Back to top Back to top