ανατομία μιας απάτης

Η ανατομία μιας απάτης: ‘Like YouTube Videos and Get Paid’ (Κάνε Like σε βίντεο στο YouTube και πληρώσου).

Αν μια δουλειά που δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο, παρά μόνο να κάνετε like και subscribe στο YouTube σας δελεάζει, έχουμε άσχημα νέα για σας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ερευνητές από τα Bitdefender Labs έψαξαν για απάτες σε μορφή απομακρυσμένων θέσεων εργασίας. Τέτοιες προσφορές έχουν παρεισφρήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο καιρό.

Βήμα 1ο: Μηνύματα αγνώστου αριθμού

Η απάτη ξεκινά με τα υποψήφια θύματα να λαμβάνουν μηνύματα από αγνώστους αριθμούς, στα οποία ο αποστολέας προσφέρει πληρωμή, με αντάλλαγμα like σε βίντεο του YouTube. Αυτό που διαφοροποιεί την παραπάνω τακτική με άλλες διαδικτυακές απάτες, είναι το γεγονός ότι τα θύματα όντως πληρώνονται στην αρχή.

Η επικοινωνία με το θύμα ξεκινά με την προώθηση της θέσης από τον απατεώνα, ο οποίος λαμβάνει μια ψεύτικη ταυτότητα και υποδύεται μια εταιρεία. Προσφέρει ένα μικρό ποσό, περίπου έξι ευρώ, με αντάλλαγμαlike σε τρία βίντεο του YouTube. Ο παραλήπτης πρέπει να στείλει στον κακόβουλο κάποιο αποδεικτικό στοιχείο σε μορφή στιγμιότυπου οθόνης, στο οποίο να φαίνεται ότι όντως εκτέλεσε την πράξη. Έπειτα εκείνος δελεάζει το θύμα, προσφέροντάς του την «ευκαιρία» να κερδίζει έως και 400 ευρώ την ημέρα, κάνοντας αποκλειστικά likes.

Βήμα 2ο : Telegram VIP groups

Οι κακόβουλοι ζητούν από το υποψήφιο θύμα τα στοιχεία του, τα οποία περιλαμβάνουν τον αριθμό του WhatsApp, την ηλικία και το επάγγελμά του, όνομα και τραπεζικό λογαριασμό. Αφού το θύμα ενδώσει, του αποστέλλουν υπερσυνδέσμους σε τρία επιλεγμένα βίντεο, για να κάνει like. Μόλις ολοκληρώσει αυτό που του ζήτησαν, και στείλει αποδείξεις, στο λογαριασμό του μπαίνουν έξι ευρώ από τους θύτες. Η ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται μέσωTelegram.,

Αφού το θύμα ολοκληρώσει το αίτημα, οι απατεώνες προσφέρουν κι άλλες πιθανές δουλειές, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα. Καλούν το θύμα να γίνει μέλος σε ένα VIP group του Telegram. Η παγίδα; Αυτή τη φορά, το θύμα πρέπει να πληρώσει για να ξεκλειδώσει τις παροχές των groups. Οι πληρωμές κυμαίνονται μεταξύ 20 και 1000 ευρώ.

Σκοπός των πληρωμών αυτών είναι η κλοπή των χρημάτων. Αν το θύμα πραγματοποιήσει οποιαδήποτε πληρωμή, οι θύτες θα εξαφανιστούν με τα χρήματά του και θα μπλοκάρουν τον αριθμό του.

Βήμα 3ο : Πώς προστατεύομαι;

Είναι σημαντικό για κάθε χρήστη του διαδικτύου να γνωρίζει πως να προστατευτεί από τέτοιου είδους ψεύτικες αγγελίες. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, έχει συγκεντρώσει κάποιες συμβουλές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για την ασφαλέστερη περιήγησή σας στο διαδίκτυο.

Για την αποφυγή απατών για likes σε YouTube βίντεο, η Bitdefender προτείνει:

  • Μην επικοινωνείτε με αριθμούς που δεν γνωρίζετε, ή που συναντάται τυχαία στα αδιάβαστα μηνύματά σας στο WhatsApp.
  • Μην κατεβάζετε εφαρμογές που σας ζητά κάποιος άγνωστος, όπως το Telegram.
  • Σε περίπτωση που κάποιος αρνείται να σας  μιλήσει στο τηλέφωνο ή απαιτεί προκαταβολές για να «ξεκλειδώσετε» τις παροχές που σας προσφέρει, διακόψτε αμέσως κάθε επικοινωνία.

Αν κάποιος σας πλησιάσει σε οποιοδήποτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης με κάποια προσφορά για δουλειά, φροντίστε να κάνετε τα εξής:

  • Αναζητήστε τη θέση ή την εταιρεία, για να δείτε αν υπάρχει όντως.
  • Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις στις διαδικτυακές απάτες.
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες με αγνώστους, όπως το όνομα ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Ακόμα κι αν σας δώσουν χρήματα, πλέον γνωρίζουν προσωπικά σας δεδομένα τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν.
  • Μην πληρώνετε προκαταβολικά τίποτα. Καμία έγκυρη επιχείρηση δε θα σας ζητήσει ποτέ να πληρώσετε χρήματα για να σας προσλάβει.
  • Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα εργαλεία για την προστασία σας. Με το Bitdefender Total Security μπορείτε να προστατεύσετε Όλες τις συσκευές σας και την ψηφιακή σας δραστηριότητα από τις σύγχρονες απειλές.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top