Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα Antivirus

Στην εποχή μας, το διαδικτύου εκτός από τις αμέτρητες ευκαιρίες και δυνατότητες που παρέχει στην  καθημερινότητα μας, κρύβει και μία σκοτεινή πλευρά.

Ένα τμήμα της, είναι και οι κυβερνοαπειλές τις οποίες καλούμαστε εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο να αντιμετωπίσουμε. Ο τρόπος αντιμετώπισης των απειλών αυτών είναι τα Antivirus.

Τι είναι το Antivirus;

Το Antivirus είναι ένα λογισμικό το οποίο προστατεύει τους χρήστες μέσω της πρόληψης, σάρωσης, ανίχνευσης και διαγραφής ιών και κακόβουλων λογισμικών που απειλούν τις συσκευές τους.

Με την εγκατάσταση του, το Antivirus λειτουργεί αυτόματα στο παρασκήνιο για να προσφέρει προστασία σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, μπορεί να προσδώσει επιπλέον προστασία με προσαρμόσιμα τείχη(firewalls) και αποκλεισμό ιστότοπων.

Ποιες απειλές καλείτε ένας χρήστης να αντιμετωπίσει μέσω ενός λογισμικού προστασίας;

·         Ιοί

·         Malware

·         Spyware

Πως λειτουργεί ένα Antivirus;

Σε πρώτη φάση, το Antivirus ελέγχει τα αρχεία και τα προγράμματα της συσκευής σας, στηριζόμενο σε μία βάση δεδομένων η οποία εμπεριέχει γνωστούς τύπους κακόβουλων λογισμικών. Στη συνέχεια, αναζητά/σαρώνει τη συσκευή για τυχόν νέους ή άγνωστους τύπους κακόβουλων λογισμικών.

Υπάρχουν τρία είδη ανίχνευσης:

1.       Ειδική ανίχνευση: εντοπίζει γνωστό κακόβουλο λογισμικό

2.       Γενική ανίχνευση: αναζητά γνωστά μέρη, τύπους ή μοτίβα κακόβουλων λογισμικών

3.       Ευρετική ανίχνευση: σαρώνει άγνωστους ιούς εντοπίζοντας γνωστές ύποπτες δομές αρχείων

Όταν το antivirus εντοπίσει ένα αρχείο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό, το απομονώνει και το επισημαίνει για διαγραφή, αποτρέποντας την  πρόσβαση σε αυτό και απομακρύνοντας τον κίνδυνο από τη συσκευή σας.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα Antivirus;

Λογισμικά προστασίας υπάρχουν:

·         για κινητά και tablet(android, iOS

·         για PC και laptops(Windows, Mac)

Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι ένα λογισμικό προστασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλαπλές συσκευές(για παράδειγμα το ΒitDefender FAMILY PACK).

Δωρεάν ή πληρωμένο λογισμικό προστασίας;

Υπάρχουν πάρα πολλά δωρεάν Antivirus είτε πρόκειται για εντελώς δωρεάν συνδρομές είτε για δοκιμαστικές περιόδους(trial).  Ωστόσο, αυτές οι επιλογές εμπεριέχουν περιορισμούς όπως:

·         Ασυμβατότητα με κάποιες συσκευές

·         Έλλειψη firewalls

·         Κάλυψη μικρού αριθμού συσκευών(συνήθως μία μόνο συσκευή)

·         Χρονικοί περιορισμοί αφού όπως προαναφέρθηκε κάποια είναι δωρεάν μόνο για δοκιμαστικές περιόδους

Ένα δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς είναι σαφέστατα προτιμότερο από το τίποτα, αλλά για την καθολική προστασία των συσκευών σας, χρειάζεται να επενδύσετε σε μια επί πληρωμή συνδρομή.

Είναι απαραίτητο το λογισμικό προστασίας;

Γενικότερα, τα Antivirus εξακολουθούν να είναι ακόμα χρήσιμα επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο οι οικιακοί χρήστες όσο και οι εταιρείες να προστατεύονται από ιούς και άλλες κυβερνοεπιθέσεις που μπορούν να διαταράξουν, επιβραδύνουν ακόμα και να καταστρέψουν τις συσκευές τους και να δώσουν πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς και προσωπικά στοιχεία σε διάφορους hackers.

Το λογισμικό της ΒitDefender αποτελεί αξιόπιστη επιλογή και αποτελεσματική λύση μέσω της οποίας εξασφαλίζετε την προστασία των συσκευών σας είτε είστε οικιακός χρήστης είτε μία εταιρεία. 

Back to top Back to top