πιθανοί κίνδυνοι που κρύβουν τα PDF

Οι πιθανοί κίνδυνοι που κρύβουν τα PDF σας

Τα αρχεία PDF αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο διαμοιρασμού εγγράφων μέσω του διαδικτύου. Μέσω της αξιοπιστίας και της ευκολίας που προσφέρουν, καθώς και της ικανότητάς τους να διατηρούν την επιλεγμένη από τον συγγραφέα μορφοποίηση σε διάφορες πλατφόρμες, τα αρχεία PDF έχουν καταστεί απαραίτητα. Ωστόσο, πίσω από την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά τους και την εν γένη ασφαλή τους μορφή, τα PDF κρύβουν πολυάριθμους κινδύνους που δεν πρέπει να παραλειφθούν. Δεν είναι λίγοι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη χρηστικότητα των αρχείων PDF, για να διανέμουν το κακόβουλο λογισμικό τους. Το πεδίο των ψηφιακών απειλών μεταβάλλεται συνεχώς, καθιστώντας την ενημέρωση απαραίτητη για κάθε χρήστη.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα PDF ως εργαλεία κυβερνοεπίθεσης;

Η τυφλή εμπιστοσύνη που δείχνουν οι χρήστες στα αρχεία PDF είναι αυτή που τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά. Είναι εξαιρετικά πιο πιθανό να ανοίξει κάποιος ένα PDF χωρίς υποψίες, παρά ένα αρχείο οποιασδήποτε άλλης μορφής. Επιπλέον, πολυάριθμα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δίνουν το ελεύθερο στα συνημμένα αρχεία PDF, δημιουργώντας μια ψεύτικη αίσθηση καθολικής ασφάλειας. Έτσι, άθελά τους, χρήστες και προγράμματα γίνονται άθελά τους κανάλι διανομής στις απάτες μέσω PDF. Δεν είναι λίγες επίσης οι μη αξιόπιστες πηγές μετατροπής εγγράφων σε pdf Online και δωρεάν, οι οποίες μπορούν να μολύνουν το αρχείο που διατίθεται στον χρήστη, αφήνοντας ανοικτές δικλείδες ασφαλείας στο παρασκήνιο.

Ο τρόπος με τον οποίο ένα αρχείο PDF μπορεί να αποτελέσει απειλή για την κυβερνοασφάλεια του χρήστη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Χρησιμοποιώντας πρακτικές social engineering, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της ανθρώπινης ψυχολογίας και των ενστίκτων, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Χειραγωγούν άτομα, έτσι ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητα στοιχεία των λογαριασμών τους ή να εκτελέσουν ενέργειες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πρακτικής αποτελούν η μεταμφίεση κάποιου αρχείου PDF σε έγγραφο πληρωμής ορισμένων υπηρεσιών, ή αποδεικτικό νίκης του χρήστη σε μια ψεύτικη λοταρία.

Η ικανότητα ενσωμάτωσης κακόβουλου λογισμικού σε καθολικά χρηστικά εργαλεία, όπως τα έγγραφα PDF, αναδύουν σημαντικούς προβληματισμούς αναφορικά με την ψηφιακή ασφάλεια του χρήστη. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να διεισδύσουν στις προσωπικές συσκευές των χρηστών, εναποθέτοντας malware και λογισμικό κατασκοπίας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Δεν πρόκειται για απλές μικροενοχλήσεις, αλλά για επικίνδυνα προγράμματα όπως το DarkGate και το AgentTesla. Η κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών και η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των χρηστών γίνεται πλέον με περίσσεια ευκολία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι μπορούν να λάβουν και τον έλεγχο των επηρεαζόμενων συσκευών.

Τρόποι προστασίας ενάντια στους κινδύνους των PDF

Βασική αρχή του Security είναι η μηδενική εμπιστοσύνη , και όπως είδαμε η παραπάνω προσέγγιση που δημιουργεί εσφαλμένα πλήρη ασφάλεια, ενέχει κινδύνους. Η καλύτερη άμυνα ενάντια στις απειλές του κυβερνοχώρου, ιδιαίτερα όταν αυτές λαμβάνουν την μορφή ενός πολυχρηστικού εργαλείου, είναι η ενημέρωση. Οι χρήστες οφείλουν να μένουν σε επαγρύπνηση όσον αφορά την επικινδυνότητα των αρχείων PDF. Ακολουθούν μερικές απλές, αλλά χρήσιμες συμβουλές, για τη διατήρηση της ασφάλειας των συσκευών:

  • Χρήση λογισμικού προστασίας: Καίριο εργαλείο στην προστασία από τις διαδικτυακές απειλές είναι η χρήση ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού λογισμικού ασφαλείας. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, προσφέρει το Bitdefender Premium Security, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας για κάθε συσκευή. Παρέχει πολυεπίπεδη ασφάλεια στους χρήστες του, προστατεύοντας τα αρχεία και τα δεδομένα τους από κάθε είδος malware και ransomware, Ενώ για τα εταιρικά αρχεία, μηχανισμοί όπως το Sandbox Analyzer, το Hyper Detect με τεχνολογίες Machine Learning και Behavior Analysis, στην εταιρική πλατφόρμα Bitdefender Gravity Zone,διασφαλίζουν την ορθότητα και την εγκυρότητα των αρχείων και των συνδέσμων, εντοπίζοντας ύποπτες κακόβουλες ενέργειες.  
  • Επαλήθευση πηγών: Ακόμα κι αν ο αποστολέας του επίμαχου εγγράφου PDF φαίνεται αξιόπιστος, ενδέχεται να μην είναι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας ή στρατηγικής αλλαγής μερικών χαρακτήρων, με σκοπό την εξαπάτηση. Οι χρήστες οφείλουν να κατανοούν τις τακτικές που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι εγκληματίες, και να παραμένουν σε εγρήγορση.
  • Εκπαίδευση κοντινών προσώπων: Ο στενός ψηφιακός κύκλος του χρήστη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, εάν δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Η εκπαίδευση φίλων και συγγενών για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν τα αρχεία PDF είναι καίριας σημασίας, για να αποφευχθεί ολικά ο κίνδυνος μόλυνσης.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top