Sora

Τι είναι το Sora και τι σημαίνει για την προσωπική σας ασφάλεια στο Διαδίκτυο;

Κάποια χρόνια πριν, η δημιουργία βίντεο μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης αποτελούσε εξωπραγματική φαντασίωση. Δεν υπήρχε η απαραίτητη πληροφορία, ή η εκπαίδευση, για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ενέργεια. Σε μετέπειτα χρόνο, η εταιρεία που δημιούργησε το γνωστό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, OpenAI, προσπάθησε να δημιουργήσει περιεχόμενο σε μορφή βίντεο. Αυτή η δοκιμή δεν επέφερε καλά αποτελέσματα, αφού τα βίντεο δεν ήταν καλής ποιότητας. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα άλμα στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργώντας το Sora, ένα πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει τις λεκτικές προτροπές σε βίντεο υψηλής ποιότητας, αντάξια παραγωγής ταινιών του Χόλυγουντ.

Το πρόγραμμα Sora διαθέτει υψηλές δυνατότητες παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού, μέσω περίπλοκων σκηνών, ζωντανών χαρακτήρων και δυναμικών κινήσεων. Αν κι εξακολουθεί να έχει περιορισμούς, το Sora ξεπερνά κάθε προσδοκία στη δημιουργία βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Όπως με κάθε νέα και αναδυόμενη τεχνολογία, έτσι και με το Sora, οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας αξιολογούν το πρόγραμμα με βάση τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους που επιφέρει.

Γιατί είναι επικίνδυνο το Sora;

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προς όφελός τους, επεκτείνοντας έτσι το οπλοστάσιο πιθανών απειλών κι επιθέσεων. Παρακάτω παρατίθενται διάφορες πιθανές ενέργειες, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από κυβερνοεπιτιθέμενους εκμεταλλευόμενους το Sora:

  • Κλοπή ταυτότητας: Μέσω των ψεύτικων βίντεο, τα οποία παράγονται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να υποδυθούν κάποιο άλλο άτομο. Δημιουργώντας ψεύτικα, αλλά πειστικά σενάρια, οι θύτες δύνανται να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και να εξαπατήσουν τα θύματα, με σκοπό το προσωπικό τους κέρδος.
  • Εξαπάτηση: Ψεύτικο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο περιέχει απεικονίσεις των κοντινών ατόμων του θύματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος εκβιασμού και απόκτησης πρόσβασης σε προσωπικούς λογαριασμούς ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα.
  • Παραβιάσεις στην ιδιωτική ζωή: Τα ψεύτικα βίντεο που παράγονται από λογισμικά σαν το Sora μπορούν να παραβιάσουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας κάποιων ατόμων. Κακόβουλοι χρήστες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό για να δημιουργήσουν ρεαλιστικές απεικονίσεις των θυμάτων, παρουσιάζοντας υλικό με ευαίσθητο περιεχόμενο. Έτσι, η ιδιωτική ζωή των θυμάτων τίθεται σε κίνδυνο.
  • Deepfakes: Η τεχνολογία των deepfake έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς της κυβερνοασφάλειας. Η δυνατότητα τοποθέτησης του προσώπου ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες. Όταν η απεικόνιση αυτή γίνεται με τη μορφή βίντεο, τα θύματα ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με μορφές του εαυτού τους που λένε και κάνουν πράγματα που δεν θα έπρατταν ποτέ στην πραγματικότητα.
  • Χειραγώγηση και παραπληροφόρηση: Μέσω της δημιουργίας ρεαλιστικών βίντεο, οι κυβερνοεπιτιθέμενοι μπορούν να ανασκευάσουν γεγονότα, δηλώσεις και ενέργειες με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν. Μια τέτοια δύναμη οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, οδηγώντας τις κοινωνικές ομάδες στην απόλυτη σύγχυση.

Κανόνες προστασίας ενάντια στα AI-generated μέσα

Η προστασία ενάντια στους κινδύνους που επιφέρει το περιεχόμενο παραγμένο από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή εποχή. Κάθε χρήστης του διαδικτύου οφείλει να λάβει κάποια μέτρα, με σκοπό την προστασία των δεδομένων του και την αποφυγή των κακόβουλων ενεργειών. Η ορθή επαλήθευση των πηγών μπορεί να αποβεί σωτήρια για την προσωπική ασφάλεια τόσο του χρήστη, όσο και του κοινωνικού του περίγυρου. Όποτε είναι δυνατόν, τα οπτικοακουστικά μέσα θα πρέπει να καταναλώνονται από αξιόπιστες πηγές, ιδιαίτερα εάν αφορούν σημαντικά γεγονότα και φλέγουσες δηλώσεις. Η προσωπική εκπαίδευση σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και η διαρκής ενημέρωση για τις εξελίξεις της μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γρήγορη ανίχνευση πιθανών ψεύτικων και παραπλανητικών υλικών.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει τον κίνδυνο που επιφέρει οποιαδήποτε πιθανή απάτη μέσω ψεύτικων οπτικοακουστικών μέσων. Γι’ αυτό, προσφέρει στους χρήστες της το πολυβραβευμένο λογισμικό ασφαλείας Bitdefender Premium Security, ένα πρόγραμμα το οποίο προσφέρει πολυεπίπεδη προστασία, αποτρέποντας την διαρροή προσωπικών πληροφοριών και διασφαλίζοντας όλες τις συσκευές σας, περιορίζοντας τον κίνδυνο να βρεθούν τα προσωπικά σας στοιχεία στα χέρια των κακόβουλων.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top