απώλεια δεδομένων

Από τη διασκέδαση στην απώλεια δεδομένων: Η σκοτεινή πλευρά των κουίζ στο Facebook

Όλοι οι χρήστες του Facebook, περνώντας την ώρα τους με το λεγόμενο scrolling, έχουν βρεθεί μπροστά σε διαφόρων ειδών κουίζ, τα οποία εμφανίζονται συχνά ανάλογα με το περιεχόμενο των προτιμήσεών τους. Τα κουίζ αυτά έχουν ποικίλο περιεχόμενο για στοχεύουν διαφορετικές κατηγορίες χρηστών. Έτσι, άλλοτε καλούν τους χρήστες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και διάφορες πτυχές της ψυχολογίας τους, ή πώς μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους ανάλογα με το προφίλ που σκιαγραφείται από το κουίζ, άλλοτε προσφέρουν ψυχαγωγία με μια σειρά ερωτήσεων όπου οι απαντήσεις ταυτίζονται με κάποιον ήρωα μιας σειράς ή κάποια διάσημη προσωπικότητα, άλλοτε πώς μπορούν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση ή το βάρος τους βάση των συνηθειών τους κ.α. Όπως είναι φυσικό για την ανθρώπινη φύση, η περιέργεια, οδηγεί τους χρήστες να συμμετάσχουν σε τέτοια κουίζ. Αυτό που του διαφεύγει, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι με την ενέργεια αυτή θέτει άμεσα τα προσωπικά του στοιχεία και δεδομένα σε κίνδυνο.

Είναι ασφαλή τα κουίζ του Facebook;

Η πραγματικότητα είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, εάν πέσουν σε λάθος χέρια, όσο κι αν η δυνατότητά τους να αποδώσουν έναν χαρακτήρα της Disney ή της σειράς «Φιλαράκια» τα κάνει διασκεδαστικά και φαινομενικά αθώα To Better Business Bureau, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγοράς, έχει δηλώσει πολυάριθμες φορές ότι τα κουίζ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επικίνδυνα.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια, φαινομενικά αθώα κουίζ, με ερωτήσεις οι οποίες μαρτυρούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Για παράδειγμα, η χρονολογία γεννήσεως, η διεύθυνση, το όνομα κάποιου συγγενικού προσώπου ή το αγαπημένο χρώμα του χρήστη ενδέχεται να αποτελούν ερωτήσεις του κουίζ. Στην πραγματικότητα, οι επιτήδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις απαντήσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς του θύματος.

Ένας άλλος τρόπος κυβερνοεπίθεσης μέσω των κουίζ του Facebook είναι η ανακατεύθυνση σε κακόβουλες ιστοσελίδες. Εκεί, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να κρύβουν διάφορες απειλές σε μορφή malware, συμπεριλαμβανομένων και λογισμικών κατασκοπείας.

Το 2019, η πρώην Facebook, νυν Meta, μήνυσε δύο προγραμματιστές οι οποίοι έφτιαχναν τέτοια κουίζ, με την πρόφαση ότι τα χρησιμοποίησαν για να υποκλέψουν δεδομένα από περίπου 63.000 χρήστες.

Κίνδυνοι που επιφυλάσσει ένα κουίζ του Facebook

Παρά την επικινδυνότητα που συνοδεύει τα κουίζ του Facebook, δεν είναι όλες οι διαδικτυακές δοκιμασίες άξιες αποφυγής. Με λίγη έρευνα, και γνώση πάνω στις πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την αγαπημένη τους ασχολία των κουίζ άφοβα. Αρκεί να μπορούν να αναγνωρίσουν τα επικίνδυνα σημεία.

Τρανταχτή ένδειξη ότι η ιστοσελίδα είναι επίφοβη αποτελεί κάποιο κουίζ που θα ζητήσει δεδομένα όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ο αριθμός κινητού τηλεφώνου για να δώσει τις απαντήσεις. Ερωτήσεις προσωπικού περιεχομένου όπως τα προαναφερθέντα παραδείγματα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως απαντήσεις στις ερωτήσεις ασφαλείας ενός χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο, ο κυβερνοεπιτιθέμενος μπορεί να κλειδώσει τον χρήστη έξω από τους λογαριασμούς του και να αλλάξει τα διαπιστευτήρια, καθιστώντας τον μη χρησιμοποιήσιμο.

Κανόνες προστασίας ενάντια των κακόβουλων κουίζ

Η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τους κινδύνους που κρύβουν τα κουίζ του Facebook είναι να αποφεύγονται εν γένει. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι ο χρήστης επιθυμεί να απολαύσει τη χαρά αυτού του είδους ψυχαγωγίας, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορεί να ακολουθήσει για να το επιτύχει. Αναλυτικότερα, μπορεί να συμβουλευτεί τον παρακάτω οδηγό:

  • Ανάλυση: Εάν το κουίζ που σκοπεύει να πραγματοποιήσει ζητά προσωπικά δεδομένα, αριθμούς τηλεφώνου ή άλλα αχρείαστα στοιχεία, είναι σοφό να αποφεύγεται.
  • Ρυθμίσεις ασφαλείας: Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν ποιες τρίτες εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του λογαριασμού τους.
  • Αναφορά: Εάν έρθει αντιμέτωπος με κάποιο ύποπτο ή κακόβουλο κουίζ, ο χρήστης μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια εφαρμογή, έτσι ώστε να γίνει γνωστή η υποψήφια απάτη.
  • Ερωτήσεις ασφαλείας: Σε περίπτωση όπου υποπτεύεται ότι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις ασφαλείας των λογαριασμών του έχουν διαρρεύσει, ο χρήστης οφείλει να τις αλλάξει.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, προσφέρει μεθόδους προστασίας ενάντια στα κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους σελίδες και πλατφόρμες.  Με το Bitdefender Premium Security, μπορείτε να διασφαλίσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να αποφύγετε τις παγίδες των κακόβουλων ιστότοπων, ενώ με τον γονικό έλεγχο, μπορείτε να είστε ήσυχοι όταν τα παιδιά σερφάρουν στο διαδίκτυο. Ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες του Bitdefender Premium Security, που μπορούν να απογειώσουν την ασφάλειά σας

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top