Ο Απόλυτος Οδηγός Απορρήτου για τον Λογαριασμό σας στο Facebook

Οι πληροφορίες που μοιράζεστε στο διαδίκτυο και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους που μπορούν να βλάψουν την ιδιωτική ζωή, την ασφάλεια και την οικονομική σας ευημερία.

Ως τακτικός χρήστης του Facebook, ίσως ήρθε η ώρα να εμβαθύνετε στην ενότητα απορρήτου και ασφάλειας, ρυθμίζοντας ορισμένες επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας από εγκληματίες, απατεώνες του κυβερνοχώρου και άλλα άτομα με κακόβουλες προθέσεις.

Ξεκινήστε αναθεωρώντας τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας

Πριν τροποποιήσετε τη ρύθμιση απορρήτου του λογαριασμού σας, μπορείτε να σκεφτείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση που παραβιαστεί η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook αν είστε ήδη συνδεδεμένοι:

  1. Κάντε κλικ στο μικρό βέλος στην επάνω δεξιά γωνία του Facebook
  2. Επιλέξτε Ρυθμίσεις & απόρρητο και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Ασφάλεια και Σύνδεση
  4. Κάντε κλικ στην Επεξεργασία δίπλα στην Αλλαγή κωδικού πρόσβασης
  5. Εισάγετε τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασης και τον νέο κωδικό πρόσβασης.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση αλλαγών

Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Η λειτουργία είναι επίσης διαθέσιμη στην ενότητα Ασφάλεια και σύνδεση του Facebook. Ενεργοποιώντας αυτό το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, μπορείτε να καταστήσετε πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να παραβιάσουν το λογαριασμό σας με έναν κλεμμένο ή διαρρεύσαντα κωδικό πρόσβασης.

 

Διαχειριστείτε τον κύκλο των φίλων σας στο Facebook

Πιθανότατα έχετε συγκεντρώσει πολλούς φίλους στο Facebook μέχρι τώρα.

Έχετε όμως ποτέ αφιερώσει χρόνο για να διαβάσετε τη λίστα σας και να δείτε ποιοι είναι όλοι αυτοί;

Θέλετε πραγματικά να έχουν εντελώς άγνωστοι πρόσβαση στην πραγματική και ψηφιακή σας ζωή ;

Ένας μικρός έλεγχος του πλήθους μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά σας. Πριν ξεκινήσετε να διαχειρίζεστε την προβολή σας, επανεξετάστε τους φίλους σας στο Facebook και σκεφτείτε να αφαιρέσετε όσους δεν αναγνωρίζετε. Να θυμάστε ότι ορισμένα άτομα που σας προσθέτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην έχουν το συμφέρον σας στο μυαλό τους.

Περιορίστε ποιος μπορεί να δει τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις του προφίλ σας

Εάν δεν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα για να δημιουργήσετε το προφίλ και τη δημοτικότητά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να είναι ορατά σε όλο τον κόσμο τα στοιχεία του προφίλ σας, οι αναρτήσεις, οι φωτογραφίες και άλλα δεδομένα.

Μπορείτε να περιορίσετε ποιος βλέπει το προφίλ, τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις σας, μεταβαίνοντας στη σελίδα ρυθμίσεων απορρήτου και εργαλείων. Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να επιλέξετε ποιος μπορεί να δει τις μελλοντικές δημοσιεύσεις σας, να επανεξετάσετε τις δημοσιεύσεις στις οποίες έχετε επισημανθεί, να περιορίσετε το κοινό για τις δημοσιεύσεις που έχετε κοινοποιήσει και ποιος μπορεί να δει τους φίλους σας, τις σελίδες και τις λίστες που ακολουθείτε.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν ή να σας βρίσκουν στο Facebook. Ενισχύστε το ψηφιακό σας απόρρητο επιλέγοντας “Μόνο εγώ” στις περισσότερες κατηγορίες.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε ποιος μπορεί να δει τι υπάρχει στο προφίλ και στο χρονολόγιό σας. Ακόμη και αν οι χρήστες δεν είναι συνδεδεμένοι στο Facebook, αυτά που έχετε κοινοποιήσει ή ορίσει ως δημόσια μπορούν να είναι ορατά σε άλλους.

Για να επεξεργαστείτε τις βασικές σας πληροφορίες στο Facebook:

  1. Κάντε κλικ στην εικόνα του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Πληροφορίες και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Στοιχεία επικοινωνίας και βασικές πληροφορίες
  3. Προσθέστε ή αλλάξτε τις πληροφορίες που θέλετε να επεξεργαστείτε
  4. Κάντε αλλαγές στο απόρρητο των πληροφοριών σας επιλέγοντας τη ρύθμιση απορρήτου (π. χ. Μόνο εγώ)
  5. Κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση

Είναι επίσης καλή ιδέα να προσαρμόσετε και τις άλλες ενότητες, όπως Δουλειά και Εκπαίδευση, Μέρη στα οποία έχετε ζήσει, Οικογένεια και σχέσεις.

Σημείωση: Μην δημοσιοποιείτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του τηλεφώνου σας. Κάθε πληροφορία που μοιράζεστε στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας εξαπατήσει, να καταστρέψει τη διαδικτυακή σας φήμη ή να γίνετε στόχος για τους κλέφτες ταυτότητας.

Περιορίστε τη διαδικτυακή σας προβολή

Από προεπιλογή, το προφίλ σας στο Facebook θα εμφανίζεται σε κάθε αναζήτηση στο Google που περιλαμβάνει το όνομά σας. Ωστόσο, μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις και να κάνετε το προφίλ σας πιο δύσκολο να βρεθεί.

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο Facebook επιτρέπουν στο προφίλ χρήστη σας να εμφανίζεται σε οποιαδήποτε αναζήτηση της Google που περιλαμβάνει το όνομά σας. Μπορείτε όμως να αλλάξετε τις ρυθμίσεις για να κάνετε το προφίλ σας λιγότερο ευδιάκριτο στο Google. Μπορείτε επίσης να ορίσετε όρια για το ποιος μπορεί να σας στέλνει αιτήματα φιλίας και να σας αναζητήσει χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τον αριθμό τηλεφώνου που είναι συνδεδεμένος με το λογαριασμό σας.

Για να απενεργοποιήσετε αυτή τη ρύθμιση:

  1. Κάντε κλικ στο μικρό βέλος στην επάνω δεξιά γωνία του Facebook
  2. Επιλέξτε Ρυθμίσεις & απόρρητο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις
  3. Στην αριστερή στήλη, κάντε κλικ στην επιλογή Απόρρητο
  4. Κάντε κλικ στην «Επεξεργασία» δίπλα στο Θέλετε οι μηχανές αναζήτησης εκτός Facebook να οδηγούν το προφίλ σας
  5. Επιλέξτε Απενεργοποίηση

Ρύθμιση των δικαιωμάτων εφαρμογών στο Facebook

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα έχετε δώσει σε εφαρμογές δικαιώματα προβολής του προφίλ σας στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς πληροφοριών σχετικά με εσάς. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις Εφαρμογές και ιστότοποι για να δείτε ποιες πλατφόρμες είναι συνδεδεμένες με το λογαριασμό σας στο Facebook.

  1. Κάντε κλικ στο μικρό βέλος στην επάνω δεξιά γωνία του Facebook
  2. Επιλέξτε Ρυθμίσεις & απόρρητο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις
  3. Στην αριστερή στήλη, κάντε κλικ στην επιλογή Εφαρμογές και ιστότοποι
  4. Κάντε κλικ στο πλαίσιο Κατάργηση δίπλα στο όνομα της εφαρμογής

Απενεργοποιήστε την αναγνώριση προσώπου

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παρέχει επίσης μια επιλογή αναγνώρισης προσώπου για την ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο “που πιστεύουμε ότι είστε στο Facebook”, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών προφίλ ή των φωτογραφιών και βίντεο στα οποία έχετε προστεθεί με ετικέτα. Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία από την πλαστοπροσωπία και την κατάχρηση ταυτότητας, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει αν εμφανίζεστε στην εικόνα προφίλ κάποιου άλλου. Μόλις η ρύθμιση απενεργοποιηθεί, το Facebook θα διαγράψει το πρότυπο αναγνώρισης προσώπου και δεν θα προτείνει σε άλλους ανθρώπους να σας επισημάνουν σε φωτογραφίες.

Αυτή η λειτουργία μπορεί εύκολα να απενεργοποιηθεί:

  1. Κάντε κλικ στο μικρό βέλος στην επάνω δεξιά γωνία του Facebook
  2. Επιλέξτε Ρυθμίσεις & απόρρητο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις
  3. Στην αριστερή στήλη, κάντε κλικ στην επιλογή Αναγνώριση προσώπου
  4. Μεταβείτε στο Θέλετε να σας αναγνωρίζει το Facebook σε φωτογραφίες και βίντεο; και κάντε κλικ στο κουμπί Επεξεργασία.
  5. Επιλέξτε Όχι για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας

Ρυθμίστε τις προτιμήσεις σας για τις διαφημίσεις

Το σύστημα διαφημίσεων του Facebook αποτελεί μέρος της περίπλοκης πλατφόρμας της υπηρεσίας μάρκετινγκ. Αν και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να κρατήσετε τις πληροφορίες σας ιδιωτικές, το Facebook προσφέρει κάποιο έλεγχο των προτιμήσεων των διαφημίσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων που προβάλλονται εκτός Facebook. Στην ενότητα Διαφημιστικές προτιμήσεις, μπορείτε να διαχειριστείτε ορισμένα από τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις διαφημίσεις που σας στοχεύουν.

Στην πρώτη ενότητα, “Δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητά σας από συνεργάτες“, μπορείτε να αποφασίσετε αν το Facebook μπορεί να σας εμφανίζει εξατομικευμένες διαφημίσεις με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται από τους συνεργάτες του. Για να το απενεργοποιήσετε, επιλέξτε Να μην επιτρέπεται.

Στην ενότητα “Διαφημίσεις που προβάλλονται εκτός Facebook“, μπορείτε να καθορίσετε πώς οι διαφημιστές μπορούν να χρησιμοποιούν πληροφορίες που βασίζονται στη δραστηριότητά σας στο Facebook για να σας στοχεύουν σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Για να το απενεργοποιήσετε, επιλέξτε Να μην επιτρέπεται.

Στην ενότητα “Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις” μπορείτε να αποφασίσετε αν οι φίλοι σας μπορούν να βλέπουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σας μαζί με τις διαφημίσεις που βλέπουν. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε «Μόνο Εγώ» στη σελίδα προτιμήσεων.

Η υπερβολική κοινοποίηση πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και τους απατεώνες να σας ξεχωρίσουν από μια ομάδα στόχων. Δεν υπάρχει καμία αλεξίσφαιρη επιλογή που να σας προστατεύει από το να πέσετε θύμα κλοπής. Ωστόσο, μπορείτε να είστε προληπτικοί και να υιοθετήσετε ορθές πρακτικές στον κυβερνοχώρο για να μειώσετε τους κινδύνους σας.

Στην περίπτωση χρήσης και υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου, μπορείτε να επιλέξετε το Βitdefender Total Security ένα προϊόν που προσφέρει πλήρη προστασία για όλες τις συσκευές (Windows, macOS, Android και iOS). 

 

Back to top Back to top