Κορυφαίες απάτες κατά την περίοδο του Black Friday

Η Black Friday είναι προ των πυλών και ως επακόλουθο ο καταιγισμός προσφορών σε πολλά προϊόντα. Με κάθε τρόπο, οι καταναλωτές προσπαθούν να αδράξουν την ευκαιρία και προμηθεύονται προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Πέρα, όμως, από τον καταιγισμό προσφορών, εκείνες τις ημέρες οι απάτες αυξάνονται δραματικά. Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται αυτήν την αγωνία των καταναλωτών να πετύχουν τα επιθυμητά προϊόντα στις καλύτερες προσφορές της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, με την άνοδο της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι απατεώνες χρησιμοποιούν εντυπωσιακές αλλά απατηλές προσφορές με κύριο στόχο την παραπλάνηση των καταναλωτών.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι και να λάβουν τα μέτρα τους.

Κορυφαίες διαδικτυακές απάτες εν όψη του Black Friday

Ο ενθουσιασμός και η βιασύνη που προσφέρουν οι εκπτώσεις των ημερών μπορούν να οδηγήσουν σε μοιραίες συνέπειες για τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών.

Ψεύτικοι ιστότοποι και παραγγελίες

Οι κυβερνοεγκληματίες γνωρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου και τείνουν να αποστέλλουν ψεύτικες επιβεβαιώσεις παραγγελιών είτε με τη μορφή SMS, είτε με τη μορφή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες παροτρύνονται να εισέλθουν στον σύνδεσμο που έλαβαν. Στην πραγματικότητα, όμως, ο σύνδεσμος αποτελεί κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή σύνδεσμο phishing που έχει ως αποτέλεσμα την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων.

Ψεύτικοι ιστότοποι με δελεαστικές προσφορές

Οι κακόβουλοι έχουν την τάση να δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους από τους οποίους προωθούν δελεαστικές προσφορές μέσω διαφημιστικών εκστρατειών ή μέσω ψεύτικων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εμφανίζονται ως νόμιμες και έμπιστες σελίδες αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν ιστότοπους απάτης με κύριο στόχο τη συλλογή διαπιστευτηρίων και οικονομικών πληροφορίων π.χ. στοιχεία πιστωτικής κάρτας.

Ψεύτικες διευθύνσεις παρακολούθησης παραγγελιών

Άλλη μια παρόμοια απάτη των ημερών είναι η αποστολή αριθμού παρακολούθησης παραγγελίας με τη μορφή συνημμένου. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση επιβεβαίωσης παραγγελίας, οι απατεώνες αποστέλλουν ορισμένο συνημμένο με στόχο την μόλυνση της συσκευής των χρηστών και την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων.

Προσφορές σε δημοφιλή προϊόντα

Με την δημιουργία ψεύτικων ιστότοπων, οι απατεώνες διαφημίζουν δημοφιλή προϊόντα που την περίοδο του Black Friday δύσκολα οι καταναλωτές προλαβαίνουν να προμηθευτούν. Κοινοποιώντας τα, οι καταναλωτές ενθουσιάζονται με την δελεαστική προσφορά του προϊόντος και το αγοράζουν. Όμως στην πραγματικότητα με την κατάθεση των χρημάτων τους, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι απατεώνες, καθώς, το προϊόν δεν θα φτάσει ποτέ στα χέρια των καταναλωτών.

Black Friday και προστασία δεδομένων

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, γνωρίζοντας τις απάτες από τις οποίες οι καταναλωτές κινδυνεύουν εν όψη του Black Friday, αναφέρει ορισμένες συμβουλές για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Οι κωδικοί πρόσβασης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας και στην περίπτωση που είναι ευάλωτοι, ο λογαριασμός μπορεί πολύ εύκολα να παραβιαστεί. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης, λοιπόν, μπορεί να αμυνθεί έναντι στους κυβερνοεγκληματίες και να αποφευχθεί η είσοδός τους. Το Bitdefender Password Manager διαθέτει τους ισχυρότερους κρυπτογραφικούς αλγόριθμους και διευκολύνει τους χρήστες στη δημιουργία και απομνημόνευση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.

Αποφύγετε την αγορά προϊόντων από άγνωστες ιστοσελίδες. Εμπιστευτείτε γνωστούς και νόμιμους λιανοπωλητές που ίσως και να έχετε προτιμήσει ξανά στο παρελθόν. Όμως, ακόμα και να επηρεαστείτε από κάποια δελεαστική προσφορά, το Bitdefender Total Security βρίσκεται εδώ και σας παρέχει πλήρη προστασία σε πραγματικό χρόνο. Σας ενημερώνει στην περίπτωση που αντιληφθεί κάποια κακόβουλη δραστηριότητα και λειτουργεί εναντίον όλων των ψηφιακών απειλών.

Μην χρησιμοποιείται δημόσιο πάροχο Wi-Fi για να πραγματοποιήσετε τις τραπεζικές σας συναλλαγές, καθώς, πολύ εύκολα μπορεί να εντοπιστεί η κίνησή σας. Με το Bitdefender Premium VPN αποκτάτε ψηφιακή ελευθερία και μπορείτε να κινηθείτε ανώνυμα και προστατευμένα από κακόβουλους απατεώνες.

Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας που θα σας προστατεύει από ύποπτες και δόλιες δραστηριότητες. Το Bitdefender Premium Security διατηρεί τη ψηφιακή σας ταυτότητα ασφαλή από κακόβουλους συνδέσμους και ηλεκτρονικές απάτες, καθώς, περιλαμβάνει δυνατότητες πολλαπλών ελέγχων όπως είναι το VPN και το Password Manager.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και ανακαλύψτε τις λύσεις ασφαλείας για ασφαλές αγορές κατά την περίοδο του Black Friday.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top