Υπερασπιστείτε τους Υπερασπιστές ! Κατανόηση και πρόληψη του Burnout των ομάδων ασφαλείας

Οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας καταλαμβάνουν τις πρώτες γραμμές άμυνας σε μια εποχή που ορίζεται από την τεχνολογία και το διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο. Στον πυρήνα της ασφάλειας πολλών οργανισμών βρίσκεται το κέντρο λειτουργιών ασφαλείας (SOC), συνήθως υπό την ηγεσία μιας ομάδας έμπειρων ειδικών σε θέματα ασφάλειας. Μεταξύ αυτών των ειδικών, οι αναλυτές ασφαλείας ενεργούν ως οι αρχικοί ανταποκριτές που είναι υπεύθυνοι για τον εντοπισμό και την απόκριση σε απειλές. Η επιτυχία σε αυτό το κρίσιμο πεδίο απαιτεί μια αυστηρή, αναλυτική και προσανατολισμένη στη λεπτομέρεια νοοτροπία. Κάθε μέρα, πρέπει να εξετάζουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγονται από πολύπλοκα συστήματα. Είναι ιδιαίτερα σκληρό γιατί μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν χάσουν μια πραγματική απειλή ή αν εκτιμήσουν εσφαλμένα ένα περιστατικό ασφαλείας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δυνατά σημεία και το σύνολα των δεξιοτήτων αυτών των επαγγελματιών ασφάλειας έχουν συχνά ένα τίμημα: την εξουθένωση.

Κατανοώντας το Burnout

Το Burnout είναι μια εμπειρία που ουσιαστικά όλοι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι οικογενειακές ευθύνες, η διατήρηση μιας ενεργούς κοινωνικής ζωής, οι ρουτίνες φυσικής κατάστασης, η αντιμετώπιση των συνηθισμένων αβεβαιοτήτων της ενήλικης ζωής και οι επαγγελματικές δεσμεύσεις, σε εκτεταμένες περιόδους, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος. Το παρατεταμένο στρες επηρεάζει τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ευεξία, εκδηλώνοντας την εξουθένωση. Τα συμπτώματα της εξουθένωσης μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορες μορφές, όπως:

  • Μειωμένα επίπεδα ενέργειας
  • Μειωμένο κίνητρο
  • Απώλεια όρεξης
  • Απόσυρση από τις κοινωνικές συναναστροφές
  • Μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυξημένη αυτοαμφιβολία
  • Αίσθημα υπερέντασης και μη παραγωγικότητας
  • Εκνευρισμός
  • Αίσθημα απαισιοδοξίας

Η εξουθένωση μεταξύ των αναλυτών ασφαλείας προέρχεται συχνά από την τεράστια πίεση της διαχείρισης των ερευνών, της παροχής ακριβών πληροφοριών, του χειρισμού πολύπλοκων δεδομένων, της τήρησης αυστηρών προθεσμιών και της διαχείρισης μεγάλου φόρτου εργασίας. Αυτό επιδεινώνεται από την παρουσία false positives, την έλλειψη πληροφοριών, τους περιορισμένους πόρους και τα πολλαπλά εργαλεία, τα οποία επιδεινώνουν την διεκπεραίωση των εργασιών. Τέτοιοι στρεσογόνοι παράγοντες είναι συχνά εμφανιζόμενοι σε έναν τομέα που προσελκύει υπερεπιτυχείς και τελειομανείς επαγγελματίες. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες αρχίζουν να στοιβάζονται σαν μια τράπουλα και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Χωρίς να το συνειδητοποιήσει κανείς, μπορεί να προκαλέσει συνέπειες σε όλη την προσωπική ζωή και την καριέρα ενός επαγγελματία.

Source: Bitdefender 2023 Cybersecurity Assessment

Αρκετοί παράγοντες στην καθημερινή εργασία των αναλυτών ασφαλείας συμβάλλουν στο αίσθημα εξάντλησης. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • False Positives : Η επικράτηση μη κακόβουλων ή μη ενεργών ειδοποιήσεων και η έλλειψη γνήσιων περιστατικών μπορεί να απογοητεύσει τους αναλυτές, κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι η εργασία τους στερείται αξίας.
  • Τεχνολογικοί Περιορισμοί : Ανεπαρκή ή μη βελτιστοποιημένα εργαλεία εμποδίζουν την ικανότητα ενός αναλυτή να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε ειδοποιήσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έλλειψη αυτοματισμού, ανεπαρκή τηλεμετρία και έλλειψη κεντρικών δυνατοτήτων έρευνας.
  • Έλλειψη πλαισίου:  Οι αναλυτές συχνά απαιτείται να κάνουν γρήγορες αξιολογήσεις δραστηριοτήτων με περιορισμένη ή καθόλου πληροφορία τηλεμετρίας και συμφραζόμενων, συχνά λόγω περιορισμών στην ορατότητα ή στη λειτουργικότητα του εργαλείου. Μερικές φορές αυτά επιδεινώνονται από κενά δεξιοτήτων ή εμπειρίας.
  • Περιορισμοί πόρων : Η ανεπάρκεια πόρων μπορεί να περιλαμβάνει ανεπαρκή εργαλεία, έλλειψη διαδικασιών, υποστελέχωση, κακή επικοινωνία ή υποστήριξη από άλλες ομάδες, αναποτελεσματικές ροές εργασίας και ζητήματα χρηματοδότησης.
  • Υψηλός φόρτος εργασίας : Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικό φόρτο εργασίας που προκύπτει από τη δημιουργία αναφορών, την αναζήτηση τεράστιων όγκων δεδομένων, τα false positives και την ανταπόκριση σε εσωτερικές επικοινωνίες.

Όταν οι αναλυτές βιώνουν εξάντληση, η απόδοσή τους σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ροής των εργασιών τους τίθεται σε κίνδυνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατώτερη ανάλυση και αδυναμία τήρησης των καθιερωμένων διαδικασιών, δημιουργώντας πρόσθετη εργασία για τους συναδέλφους τους. Σε έναν τομέα όπου οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών εξαρτώνται από την προστασία SOC, η ακριβής, έγκαιρη και κατάλληλη ανάλυση είναι υψίστης σημασίας τόσο για τους αναλυτές όσο και για τους πελάτες.

Διαχείριση του Burnout από την σκοπιά του ενός ατόμου

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς είπε κάποτε: «Το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στο άγχος είναι η ικανότητά μας να επιλέγουμε μια σκέψη έναντι μιας άλλης». Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της απόκρισής μας στο στρες και το άγχος. Η αναγνώριση των πρώιμων σημαδιών της εξουθένωσης, είτε διανοητικής, σωματικής ή συναισθηματικής, είναι ζωτικής σημασίας. Μόλις εντοπιστούν, οι στρατηγικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

  • Προγραμματισμένα διαλείμματα: Κάνετε τακτικά διαλείμματα μακριά από την οθόνη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Διατήρηση προτύπων ύπνου: Διασφάλιση επαρκών και συνεπών προτύπων ύπνου.
  • Φυσική δραστηριότητα: Ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα, ακόμη και σύντομα διαλείμματα για διατάσεις και βόλτες
  • Ελεύθερος χρόνος: Αξιοποίηση του χρόνου των διακοπών για χαλάρωση και αναζωογόνηση.
  • Συμμετοχή σε χόμπι: Επιδίωξη ενδιαφερόντων που δεν σχετίζονται με την εργασία για την τόνωση της δημιουργικότητας και τη μείωση του άγχους
  • Ανοικτή Επικοινωνία: Συζήτηση προκλήσεων με προϊστάμενους και διερεύνηση εναλλακτικών ρυθμίσεων εργασίας εάν είναι απαραίτητο.

Ο καθένας είναι διαφορετικός και ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε το άγχος και να αποφύγετε την εξουθένωση ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Το κυριότερο είναι να εντοπίσετε νωρίς τα προειδοποιητικά σημάδια και να βρείτε τη σωστή ισορροπία για να διατηρήσετε τον έλεγχο.

Από το self-care στο resilience

Κάθε αναλυτής και οι διευθυντές τους θα πρέπει να προσέχουν για την ευημερία τους. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των σημείων που χρήζουν βελτίωσης και η αναζήτηση λύσεων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ηθικού της ομάδας. Μερικές προσεγγίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν:

Επιλογή των κατάλληλων εργαλείων Η επιλογή των εργαλείων ασφαλείας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση της εξουθένωσης των αναλυτών. Επιλέξτε εργαλεία που είναι εξαιρετικά ακριβή στον εντοπισμό απειλών, στην ελαχιστοποίηση των false positives και στην παροχή πληροφοριών με δυνατότητα δράσης. Χρήση ενοποιημένων πλατφορμών (όπως το Bitdefender GravityZone) είναι κρίσιμης σημασίας. Μια ενοποιημένη πλατφόρμα απλοποιεί τη ροή εργασίας, επιτρέποντας στους αναλυτές να επικεντρωθούν στην εργασία που εκτελούν χωρίς την απόσπαση της προσοχής της διαχείρισης διαφορετικών εργαλείων.

Αυτοματισμός

Αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών σε ελεύθερους αναλυτές για εργασία με περισσότερη προστιθέμενη αξία, ειδοποιήσεις λεπτομέρειας και εκπαίδευση.

Διεργασίες και Διαδικασίες

Τακτική επανεξέταση και προσαρμογή διαδικασιών και διαδικασιών και διεξαγωγή επιτραπέζιων ασκήσεων για τη δοκιμή αλλαγών.

Εκπαίδευση

Παροχή εκπαίδευσης για την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, είτε μέσω εσωτερικής καθοδήγησης είτε μέσω εξωτερικών προμηθευτών.

Αποτελεσματική Διαχείριση

Προνοητική ηγεσία που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τις πιέσεις της ομάδας, διασφαλίζοντας ότι οι προκλήσεις παραμένουν διαχειρίσιμες και ότι το SOC συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ο ρόλος των υπηρεσιών MDR τρίτων

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της κυβερνοασφάλειας, η αξιοποίηση MDR Services έχει αναδειχθεί ως στρατηγική επιταγή. Αυτές οι υπηρεσίες εξυπηρετούν διττό σκοπό: ως αντικατάσταση των εσωτερικών ομάδων που δεν διαθέτουν ειδικούς πολλές εταιρείες και ως μέσο ενίσχυσης των υφιστάμενων ομάδων ασφαλείας. Με προεγκεκριμένες ενέργειες και καλά καθορισμένους κανόνες δέσμευσης, οι πελάτες μπορούν να ασκούν ακριβή έλεγχο του φόρτου εργασίας των εσωτερικών αναλυτών τους, αποφασίζοντας πόση ευθύνη θέλουν να αναθέσουν στην υπηρεσία MDR τρίτων.

Source: Bitdefender 2023 Cybersecurity Assessment

Για οργανισμούς που ενδέχεται να μην διαθέτουν τους πόρους ή ειδικούς εσωτερικούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, οι υπηρεσίες MDR τρίτων προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση. Αυτές οι υπηρεσίες μπαίνουν αποτελεσματικά στο ρόλο της ομάδας ασφαλείας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της προστασίας των ψηφιακών στοιχείων του οργανισμού. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό απειλών, την απόκριση και τον μετριασμό. Με την εξωτερική ανάθεση των λειτουργιών ασφαλείας τους σε παρόχους MDR, οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από εξειδικευμένη τεχνογνωσία χωρίς να χρειάζεται να διατηρούν εσωτερική ομάδα ασφάλειας. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους. Για οργανισμούς με καθιερωμένες ομάδες ασφαλείας, οι υπηρεσίες MDR τρίτων προσφέρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν και να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες δυνατότητές τους. Σε συνεργασία με παρόχους MDR, αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τους εσωτερικούς τους ειδικούς με πρόσθετους πόρους, εργαλεία και γνώσεις. Αυτή η αύξηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε περιόδους υψηλού φόρτου εργασίας, όπως Σαββατοκύριακα, αργίες ή ώρες εκτός λειτουργίας. Η υπηρεσία MDR γίνεται επέκταση της εσωτερικής ομάδας, παρέχοντας 24ωρη κάλυψη και δυνατότητες ανίχνευσης απειλών. Αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στους υπάρχοντες εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας να επικεντρωθούν σε στρατηγικές πρωτοβουλίες, ενώ οι εργασίες ρουτίνας ή μεγάλου όγκου μπορούν να διαχειρίζονται από την υπηρεσία MDR.

Ένα από τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα των MDR υπηρεσιών είναι η ευελιξία που προσφέρουν στη διαχείριση του φόρτου εργασίας. Οι πελάτες έχουν την αυτονομία να καθορίσουν την έκταση της δέσμευσής τους με την υπηρεσία MDR, διασφαλίζοντας ότι ευθυγραμμίζεται με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Με καλά καθορισμένους κανόνες δέσμευσης και προεγκεκριμένες ενέργειες, οι οργανισμοί μπορούν να ελέγχουν με ακρίβεια ποιες εργασίες και αρμοδιότητες ανατίθενται στην υπηρεσία MDR και ποιες διατηρούνται εντός της εταιρείας.

Αυτός ο λεπτομερής έλεγχος επιτρέπει στους οργανισμούς να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της μόχλευσης της εξωτερικής τεχνογνωσίας και της διατήρησης της εσωτερικής εποπτείας. Επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ασφάλειας, κλιμακώνοντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς την πολυπλοκότητα της πρόσληψης, της εκπαίδευσης και της ενσωμάτωσης πρόσθετου εσωτερικού προσωπικού.

Back to top Back to top