Απάτες Typosquatting και προστασία

Ποιος θα φανταζόταν πως με την λάθος πληκτρολόγηση ενός ιστότοπου, οι χρήστες μπορεί να οδηγηθούν στην υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων; Κι’ όμως μπορεί να συμβεί εξαιτίας της απάτης Typosquatting.

Τι ακριβώς είναι η απάτη Typosquatting;

Το Typosquatting αποτελεί μια επίθεση, κατά την οποία οι χρήστες εισέρχονται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης και πληκτρολογούν τη διεύθυνση URL που επιθυμούν να επισκεφτούν. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου οι χρήστες πληκτρολογούν εσφαλμένα τις διευθύνσεις και εισέρχονται σε ιστότοπους που θεωρούν πως είναι νόμιμοι και έμπιστοι.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτήν την απερισκεψία και δημιουργούν συνεχώς παρόμοιους, ανορθόγραφους και ψεύτικους ιστότοπους που παραπλανούν τους επισκέπτες για κακόβουλους σκοπούς. Οι ιστότοποι που δημιουργούνται ποικίλλουν στο περιεχόμενο τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζουν ανεπιθύμητες διαφημίσεις ενώ άλλοι περιλαμβάνουν κακόβουλους συνδέσμους.

Εν όψη του Black Friday, οι χρήστες επισκέπτονται με μεγαλύτερη συχνότητα διάφορους ιστότοπους με κύριο στόχο την αναζήτηση προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι κυβερνοεγκληματίες. Πέρα από τους χρήστες, επηρεάζονται και οι εταιρείες που εξαιτίας των παραποιημένων ιστότοπων χάνουν πελάτες.

Σε ποια λάθη βασίζεται το Typosquatting;

Το Typosquatting είναι μια επίθεση, η οποία έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη κυρίως σε περιόδους εκπτώσεων και προσφορών όπως είναι το Black Friday. Η απροσεξία των χρηστών μπορεί να οδηγήσει σε μοιραίες συνέπειες. Το Typosquatting βασίζεται κυρίως σε ανθρώπινα λάθη όπως είναι:

  • Ορθογραφικά λάθη
  • Τυπογραφικά λάθη
  • Εναλλακτικές ορθογραφίες
  • Σημεία στίξης
  • Καταλήξεις στις διευθύνσεις URL

Προστασία ευαίσθητων δεδομένων από την απάτη Typosquatting

Παρατηρώντας τις επιθέσεις που αναπτύσσονται, καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να πέσουμε θύματα των κυβερνοεγκληματιών. Στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και από ένα απλό τυπογραφικό λάθος μπορούμε να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναφέρει ορισμένες συμβουλές για την προστασία των χρηστών έναντι της απάτης Typosquatting.

  • Προσθήκη σελιδοδεικτών των νόμιμων ιστότοπων, ώστε να τους επισκέπτεστε απευθείας
  • Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας για την προστασία της συσκευής κατά των ιών. Το Bitdefender Antivirus Plus αποτελεί μια αξιόπιστη λύση που προστατεύει σε πραγματικό χρόνο από ιούς και ransomware
  • Χρησιμοποιείστε ένα αξιόπιστο εργαλείο αναζήτησης
  • Ενημερώστε τους κωδικούς πρόσβασής σας και εισάγεται ισχυρούς και μοναδικούς συνδυασμούς. Η δημιουργία και η απομνημόνευση πολύπλοκων κωδικών θεωρείται αρκετά δύσκολο και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η Bitdefender σχεδίασε το Bitdefender Password Manager. Τα πλούσια χαρακτηριστικά της υπηρεσίας σας βοηθάει να διαχειριστείτε τα στοιχεία σύνδεσής σας εύκολα, προστατεύοντας από ιούς και απειλές τους λογαριασμούς σας
  • Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη και πολυβραβευμένη λύση ασφαλείας για τις συσκευές και τα προσωπικά σας δεδομένα. Το Bitdefender Total Security παρέχει πλήρη προστασία σε συσκευές Windows, MacOS, Android και iOS. Επίσης, περιλαμβάνει δυνατότητες πολλαπλού ελέγχου π.χ. VPN και Γονικό έλεγχο

Η Black Friday πλησιάζει και οι κακόβουλοι ιστότοποι πληθαίνουν. Προστατευτείτε και πραγματοποιήστε τις αγορές σας ελεύθερα χωρίς τον κίνδυνο υποκλοπής δεδομένων. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και ανακαλύψτε βραβευμένες λύσεις ασφαλείας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top