Ios vs Android

Πρόκειται για τα 2 δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα που εγκαθίστανται σε smartophones, PC, laptops, και γενικά σε συσκευές ψηφιακών δεδομένων. Πολλοί προτιμούν το iOs ενώ άλλοι βρίσκουν πιο εύχρηστο το android. Παρόλο που και τα 2 είναι πολύ αξιόλογα, υπάρχουν διαφορές που τα καθιστούν πιο ελκυστικά το ένα από το άλλο.

 

Λειτουργικό σύστημα Android

 

Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού λογισμικού κώδικα το οποίο έχει σαν βάση του τα Linux. Τρέχει κυρίως σε smartphone και tablet. Αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία Android Inc. η οποία εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την Google το 2005. Είναι κατάλληλο για smartphones, ρολόγια, κονσόλες παιχνιδιών, tablets, κάμερες, μέχρι και συστήματα αυτοκινήτων αρκεί να υποστηρίζονται από το Linux. Η γλώσσα προγραμματισμού του είναι η Java.

 

Λειτουργικό σύστημα του iOs

 

Το λειτουργικό σύστημα iOs υπάρχει μόνο σε iPhones, σε Mac PC και γενικά στα προϊόντα της εταιρείας Apple και ανήκει Apple Inc. Το λογισμικό iOs σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται κυρίως σε οθόνες αφής. Ως εκ τούτου, οι εφαρμογές και οι ρυθμίσεις του έχουν σχεδιαστεί για αυτού του τύπου τα κινητά. Τον Ιούνιο του 2007, το λογισμικό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά επίσημα. Ωστόσο, συνέχεια βγαίνουν νέες εκδόσεις και το λογισμικό αναβαθμίζεται. Επιπλέον, το iOs διαθέτει το το Αpp Store που είναι το αντίστοιχο Play Store του λειτουργικού android. Μέσω αυτού, ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει οποιαδήποτε εφαρμογή επιθυμεί στη συσκευή του άμεσα και εύκολα. Το App Store είναι προεγκατεστημένο, δηλαδή βρίσκεται ήδη μέσα στην Apple συσκευή, έτοιμο για χρήση.

 

Ποιες οι διαφορές των 2 αυτών λειτουργικών συστημάτων;

 

Αδιαμφισβήτητα, και τα 2 λειτουργικά συστήματα είναι πολύ αξιόλογα και χρήσιμα για τον χρήστη. Προσφέρουν πολλά σε διαφόρους τομείς όπως διασκέδαση, ψυχαγωγία και ασφάλεια. Ωστόσο, το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δυνατότητες, και καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών. Για να καταλάβουμε ποιο σύστημα από τα 2 είναι κατάλληλο για εμάς, θα πρέπει να καταλάβουμε σε τι «εξειδικεύεται» το καθένα. Σε γενικές γραμμές, το λειτουργικό Android, εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα αρχείων πολυμέσων και μεγαλύτερη ψυχαγωγία. Το iOs από την άλλη, εστιάζει στην ασφάλεια και επιτελεί διοικητικές λειτουργίες στις συσκευές. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες από τις διαφορές μεταξύ των 2 λειτουργικών συστημάτων:

  • Έντονη διαφορά μεταξύ τους υπάρχει στο κόστος των συσκευών που υποστηρίζουν καθώς οι συσκευές Android είναι πολύ πιο οικονομικές από τις συσκευές iOS.
  • Επίπεδο ασφαλείας: Οι iOs συσκευές έχουν κλειστό κώδικα εξασφαλίζοντας υψηλότερη ασφάλεια σε αντίθεση με τις Android συσκευές, που έχουν ανοιχτό λογισμικό κώδικα.
  • Εικονικοί Βοηθοί: Το Siri στα iOs είναι αρκετά καλό και αποδοτικό. Όμως, σε σχέση με το Google Assistant έχει διαπιστωθεί ότι υστερεί σε κάποιους τομείς.

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, καθώς αυτές που προαναφέρθηκαν είναι μόνο κάποιες. Σε κάθε περίπτωση και τα 2 αυτά λειτουργικά συστήματα, έχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η επιλογή των χρηστών έγκειται στο τι έχουν συνηθίσει και τι τους βολεύει.

Με το Bitdefender Total Security  που κερδίζει όλα τα άλλα λογισμικά ασφαλείας προσφέροντας σας την καλύτερη προστασία μαζί με τον χαμηλότερο αντίκτυπο στην απόδοση, μπορείτε να ελέγξετε τις διαρροές προσωπικών σας στοιχείων και να ανιχνεύσετε πιθανές απειλές σταματώντας κάθε είδους malware σε πραγματικό χρόνο.

Back to top Back to top