Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις

Τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός;

Πρόκειται για την μετατροπή του τρόπου λειτουργίας μιας επιχείρησης όσον αφορά συγκεκριμένες διαδικασίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, μια επιχείρηση χρησιμοποιεί και αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, των ψηφιακών μέσων και φυσικά του διαδικτύου. Έτσι, μια χειρωνακτική/χειρόγραφη διαδικασία μετατρέπεται σε ψηφιακή. Φυσικά, τα ψηφιακά μέσα και η τεχνολογία δεν αρκούν από μόνα τους. Είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων καθώς  και η απόκτηση καινοτόμων δεξιοτήτων. Ο σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θάνος Δήμας ανακοίνωσε την δράση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η δράση αυτή, αφορά στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ψηφιακό μετασχηματισμό.  Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε να τρέχει στις 22 Ιουνίου και παρουσιάστηκε από τη Microsoft μέσω συνεργατών της με εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, και Ηράκλειο.

 

Μέσα από τη δράση του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έως 250 εργαζομένων μπορούν να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά, για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την απόκτηση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Τι ποσό παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Το ποσό που παρέχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέρχεται στο συνολικό ύψος των 445 εκατ. Ευρώ. Συνεπώς, 100 εκατ. θα δοθούν για ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων, 180 εκατ. για ψηφιακά εργαλεία και 165 εκατ. για ψηφιακές συναλλαγές. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων απόκτησης ψηφιακών εργαλείων, ήταν μέχρι τις 22 Ιουνίου, όπου ξεκίνησε και η εφαρμογή του προγράμματος και τελειώνει στις 14 Σεπτεμβρίου.

 

Τι προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία στις επιχειρήσεις;

Τα ψηφιακά εργαλεία του προγράμματος και κατ’ επέκταση ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προσφέρει τα εξής στις επιχειρήσεις:

  • Πολύ υψηλή ασφάλεια των δεδομένων τους και των ψηφιακών τους λειτουργιών.
  • Βελτίωση της συνεργασίας, της τηλεργασίας και της επικοινωνίας.
  • Αύξηση παραγωγικότητας.
  • Εκσυγχρονισμός λειτουργιών.

 

Για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής (κριτήρια επιλεξιμότητας) των δυνητικών δικαιούχων των επιταγών (vouchers) καθώς και όλες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από πλευράς τους σε όλα τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του Προγράμματος μπορείτε να μάθετε περισσότερα ΕΔΩ.  

Back to top Back to top