Οικιακή σύνδεση οπτικών ινών

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας γίνονται πιο απαιτητικοί και πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να υλοποιηθούν πολλές εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε και γρηγορότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο, καθώς όλα πλέον γίνονται μέσω αυτού. Τα καλώδια χαλκού δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις, για αυτό πλέον εγκαθίστανται οι οπτικές ίνες.

 

Τι είναι οι οπτικές ίνες;

Οπτικές ίνες είναι το σύνολο πολύ λεπτών νημάτων, με διάμετρο σχεδόν σαν μίας τρίχας, που εμπεριέχονται σε ένα οπτικό καλώδιο. Τα νήματα αυτά είναι είτε πλαστικά είτε γυάλινα, και μπορούν να μεταδώσουν ψηφιακά δεδομένα μέσω φωτός. Οι ταχύτητες μετάδοσης είναι αστραπιαίες με μηδενικές εσωτερικές απώλειες και εξωτερικές φθορές.

 

Πώς ακριβώς λειτουργούν;

Οι οπτικές ίνες αποτελούνται από τον πομπό στην μία μεριά και τον δέκτη στην άλλη. Ο πομπός κωδικοποιεί σε ψηφιακά κύματα φωτός όλα τα δεδομένα ενός υπολογιστή για να μπορέσουν να μεταδοθούν. Στη συνέχεια, ο δέκτης αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά κύματα φωτός, σε ψηφιακά δεδομένα. Η ολική ανάκλαση επιτρέπει στα κύματα φωτός να περιορίζονται μέσα στην οπτική ίνα και να μην διαχέονται κατά τη μετάδοση. Σε αυτό βοηθάει η δομή της ίνας, που αποτελείται από τον πυρήνα για την μετάδοση των κυμάτων και το περίβλημα. Ο πυρήνας  περιβάλλεται από μία στρώση πλαστικού ή γυαλιού. Είναι τόσο ανθεκτικός και σωστά φτιαγμένος, που επιτρέπει στα κύματα να ταξιδεύουν χωρίς να ξεφεύγουν. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος, είναι εντελώς διαφορετικό από του περιβλήματος.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα των οπτικών ινών;

Γενικά οι οπτικές ίνες εξασφαλίζουν συναρπαστικές ταχύτητες χωρίς απώλειες και κολλήματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν υπάρχουν απώλειες δεδομένων
  • Διαθέτουν τον πυρήνα μέσω του οποίου μεταδίδονται τα δεδομένα σε απίστευτες ταχύτητες και φυσικά ασύγκριτες με αυτές του χαλκού.
  • Μεταφορά σημάτων και μεγάλου όγκου δεδομένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
  • Μεγάλη αντοχή στο χρόνο και αξιοπιστία.
  • Μεταφορά ψηφιακού σήματος που δεν έχει καμία σχέση με το αναλογικό. Έτσι, υπάρχει καλύτερη ποιότητα στην επικοινωνία.

 

Ποιοι τύποι καλωδίων οπτικών ινών υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι οπτικών ινών, οι οπτικές ίνες απλού τύπου και οι πολλαπλού τύπου. Στην απλού τύπου οπτική ίνα, τα κύματα φωτός έχουν μία μόνο κατεύθυνση ενώ στην πολλαπλού τύπου έχουν πολλές. Στον δεύτερο τύπο, οι οπτικές ίνες είναι πιο χοντρές για να επιτρέπουν αυτή τη διαδικασία.

 

Τι προσφέρει η Οικιακή σύνδεση οπτικών ινών;

Όπως προαναφέραμε, τα οφέλη των οπτικών ινών είναι πάρα πολλά σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να βρίσκονται(πχ επαγγελματικό, οικογενειακό, κλπ).  Στο σπίτι, μπορεί ο καθένας να συνδεθεί στο διαδίκτυο εκτελώντας διαφορετικές διεργασίες, χωρίς να προκύψει κανένα θέμα ποιότητας ή ταχύτητας. Πιο συγκεκριμένα, οι οπτικές ίνες στο σπίτι προσφέρουν: γρήγορο και άμεσο downloading, εξαφάνιση latency, και ευχάριστη πλοήγηση στο youtube.

Με το Bitdefender Total Security  που κερδίζει όλα τα άλλα λογισμικά ασφαλείας προσφέροντας σας την καλύτερη προστασία μαζί με τον χαμηλότερο αντίκτυπο στην απόδοση, μπορείτε να ελέγξετε τις διαρροές προσωπικών σας στοιχείων και να ανιχνεύσετε πιθανές απειλές σταματώντας κάθε είδους malware σε πραγματικό χρόνο.

Με την βοήθεια του Bitdefender Total Security μπορείτε να προστατεύσετε όλες τις συσκευές σας με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο! Ιδανικό για Windows, iOS, macOS και Android!

Back to top Back to top