Έκθεση Αξιολόγησης Κυβερνοασφάλειας

Η Bitdefender δημοσίευσε την Έκθεση Αξιολόγησης Κυβερνοασφάλειας 2024 για καταναλωτές

Η Bitdefender, σε συνεργασία με την Censuswide, μια εταιρεία ερευνών, να αναλύει τη νοοτροπία των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε τρεις ηπείρους. Συμμετείχαν 7.335 ερωτηθέντες ηλικίας 16 έως 55+ από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστραλία, και μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τους φόβους και τις ανησυχίες τους σχετικά με το τρέχον ψηφιακό τοπίο και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, από phishing, διαρροή δεδομένων και κακόβουλο λογισμικό, έως απάτες SMS, Τεχνητή Νοημοσύνη και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι ομοιότητες και οι διαφοροποιήσεις στις συμπεριφορές των καταναλωτών σε διάφορες περιοχές ήταν ενδιαφέρουσες και μερικές φορές δημιούργησαν έκπληξη.

Διαχειριζόμενοι έως και δέκα λογαριασμούς ο καθένας, το 1/4 των χρηστών του Διαδικτύου λέει ότι υπέστη τουλάχιστον ένα περιστατικό ασφαλείας τους τελευταίους 12 μήνες. Σχεδόν οι μισοί έχουν αντιμετωπίσει απόπειρα απάτης μέσω μηνυμάτων, αλλά εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τηλέφωνό τους για να κάνουν ευαίσθητες συναλλαγές. Η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν ταιριάζει πάντα με τους δηλωμένους φόβους και ανησυχίες. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι αν και πολλοί φοβούνται ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν την πιστωτική τους κάρτα ή τα προσωπικά τους στοιχεία, δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να τα προστατεύσουν.

Η έρευνα και η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024. Ακολουθούν ορισμένα βασικά ευρήματα:

  • Οι χρήστες του Διαδικτύου σήμερα έχουν κατά μέσο όρο από 3 έως 5 διαδικτυακούς λογαριασμούς (35%), αν και ένα σημαντικό ποσοστό (31%) έχει 6 ή περισσότερους. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες πιθανότατα ξέχασαν να συμπεριλάβουν λογαριασμούς που δημιούργησαν ευκαιριακά – για να απολαύσουν μια γρήγορη υπηρεσία ή για μια εφάπαξ αγορά. Είναι σημαντικό για τους πολίτες να το λάβουν υπόψη κάθε πιθανό σημείο όπου μπορεί να έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία τους, σε μια εποχή που οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο – ειδικά εάν ενδίδουν στην ευκολία χρήσης ενός μόνο κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.
  • Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24,3%) δήλωσε ότι υπέστη τουλάχιστον ένα συμβάν ασφαλείας τους τελευταίους 12 μήνες. Οι Αυστραλοί ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, με 37,6%, ή 12% πάνω από τον συνολικό μέσο όρο, ακολουθούμενοι από την Ισπανία (27,9%), τις ΗΠΑ (26,7%), τη Γερμανία (26,3%), τη Γαλλία (19,6%), το Ηνωμένο Βασίλειο ( 17,2%) και την Ιταλία (16,1%). Η Αυστραλία υπέστη μια σειρά από παραβιάσεις δεδομένων το 2023, γεγονός που εξηγεί γιατί ηγείται της λίστας σε περιστατικά που αναφέρθηκαν από τους καταναλωτές.
  • Οι απάτες μέσω SMS (45,4%) είναι το πιο κοινό συμβάν ασφαλείας, ακολουθούμενες απόπειρες απάτης (44,4%) και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (42,1%). Η υποκλοπή δεδομένων αντιπροσώπευε το 27,5% των αναφερόμενων περιστατικών, ακολουθούμενη από τη μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό στο 16,4% και το doxxing στο 9,2%.
  • Οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν μια απάτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν βιώσει ένα περιστατικό ασφαλείας (29%), από εκείνους που δεν αναγνώρισαν πάντα (24%) ή ποτέ (16%) απάτες. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι όσοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν μια απάτη έχουν βιώσει μια απάτη χωρίς να το γνωρίζουν.
  • Σχεδόν 4 στους 5 (78,3%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το smartphone τους για τραπεζικές συναλλαγές, πρόσβαση σε δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης, διαχείριση επενδύσεων, εμπόριο κρυπτογράφησης – γενικά, για τη διαχείριση σημαντικών δεδομένων και τη διεξαγωγή ευαίσθητων συναλλαγών. Αυτό, παρόλο που ο μεγαλύτερος φόβος των καταναλωτών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ότι οι hackers έχουν πρόσβαση στα οικονομικά τους, ενώ ταυτόχρονα παραμελούν τις κατάλληλες πρακτικές ασφάλειας.
  • Η διαχείριση κωδικών πρόσβασης παραμένει ένα από τα πιο αδύναμα σημεία των καταναλωτών, καθώς το 37% των χρηστών του Διαδικτύου σημειώνει τους κωδικούς πρόσβασης, το 18,7% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για τρεις ή περισσότερους λογαριασμούς και το 15,8% τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για τουλάχιστον δύο λογαριασμούς.
  • Πριν απαντήσουν για ποιο σκοπό χρησιμοποιούν ένα VPN, το 48,3% των ερωτηθέντων απάντησαν ευθέως ότι δεν χρησιμοποίησαν καθόλου. Από αυτούς που χρησιμοποιούν VPN, το 27% λέει ότι είναι για την εύρεση συμφωνιών βάσει τοποθεσίας ή περιεχομένου που δεν είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία είπε ότι είτε «ανησυχεί» ή «ανησυχεί πολύ» από τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια και το απόρρητο. Μόνο το 8,4% δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου. Ομοίως, περίπου το 70% δήλωσε ότι ανησυχεί για το απόρρητο και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Και το 1/3 είπε ότι ανησυχεί πολύ.
  • Σχεδόν το 1/4 των χρηστών του Διαδικτύου (24,2%) πιστεύουν ότι αποτελούν στόχο για εγκληματίες του κυβερνοχώρου

Η δωρεάν έκθεσή μας επεκτείνεται σε αυτά τα βασικά ευρήματα, καθώς και σε άλλα, με ανάλυση ανά περιοχή, ηλικία και φύλο για κάθε θέμα που καλύπτεται. Μπορείτε να βρείτε την αναλυτική έκθεση εδώ

Back to top Back to top