τεχνητή νοημοσύνη και επιχειρήσεις

Πώς χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις την τεχνητή νοημοσύνη το 2024;

Είναι πλέον γνωστό, ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες του αιώνα. Ακόμα κι αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τα εργαλεία που προσφέρει, χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμους τομείς των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά χαρακτηριστικά τους, όπως τα υψηλά κόστη και ο αυξημένος χρόνος πραγμάτωσης των εργασιών. Μελέτες έχουν αναδείξει την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης σε πεδία όπως η κυβερνοασφάλεια, η παραγωγή περιεχομένου και η εξυπηρέτηση πελατών.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τομέα της πληροφορικής ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία μηχανών και υπολογιστών που μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Βασικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης είναι να δώσει στις μηχανές την ικανότητα να σκεφτούν, να ενεργήσουν και να μάθουν, με σκοπό την αυτοματοποίηση εργασιών, την αύξηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων, την σταθερή ποιότητα κ.α.. Η αναγνώριση μοτίβων και η ικανότητα λήψης αποφάσεων είναι χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ευφυΐας, τα οποία υιοθετούνται από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης είναι η μηχανική μάθηση (machine learning). Σύμφωνα με αυτήν τη διαδικασία, οι χειριστές των μηχανών προσπαθούν να διδάξουν στους υπολογιστές διάφορα πράγματα, χρησιμοποιώντας μεγάλο όγκο δεδομένων. Μετά, η μηχανή θα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να αναγνωρίζει αυτά που έχει διδαχθεί, να πραγματοποιήσει έγκυρες υποθέσεις και να λάβει αποφάσεις. Για παράδειγμα, οι χειριστές μιας μηχανής προσπαθούν να τη διδάξουν τι είναι η γάτα, χρησιμοποιώντας πολλές φωτογραφίες με γάτες. Αφού επεξεργαστεί τα δεδομένα, η μηχανή είναι σε θέση να αναλύσει εικόνες και να αναγνωρίσει αν περιέχουν απεικονίσεις μιας γάτας. Με το ίδιο σκεπτικό, μια έξυπνη μηχανή μπορεί να αναγνωρίσει μοτίβα σε πτώσεις τιμών, αλγορίθμους ή συμπεριφορές του καταναλωτικού κοινού.

Πώς επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη τις επιχειρήσεις;

Με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς. Μέσω των έξυπνων μηχανών, εργασίες οι οποίες ήταν ακριβές και χρονοβόρες μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν με τρόπο ωφέλιμο για την επιχείρηση. Προσφέρει αυξημένη αποτελεσματικότητα, μειώνοντας την ανάγκη για χειρωνακτικές εργασίες. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπάλληλοι μιας εταιρείας μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές πρακτικές, ενισχύοντας την παραγωγικότητά τους. Η λήψη αποφάσεων πραγματοποιείται με περίσσεια ευκολία, αφού οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό τους προσφέρει τη δυνατότητα να λάβουν τεκμηριωμένες και στρατηγικές αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα.

Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των επιχειρήσεων, το οποίο έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης είναι η εξυπηρέτηση πελατών. Με πάνω από το 50% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν έξυπνα λογισμικά, η εξυπηρέτηση πελατών αποκτά έναν εξατομικευμένο χαρακτήρα. Οι πελάτες αισθάνονται ότι εκτιμώνται από τις επιχειρήσεις, αφού η εμπειρία τους προσαρμόζονται ανάλογα. Τα chatbots στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων φαίνεται να αποτελούν μια ιδιαίτερα δημοφιλή προσθήκη, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα γρήγορης κι αποτελεσματικής εξυπηρέτησης 24×7, μειώνοντας τα κόστη απασχόλησης προσωπικού.

Τέλος, σημαντική είναι η συνεισφορά των έξυπνων μηχανών και στην κυβερνοασφάλεια της εταιρείας. Η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούν κάποιες εργασίες, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου αναγνώριση μοτίβων, προσφέρουν αξεπέραστες δυνατότητες ταχείας αναγνώρισης κι αντιμετώπισης απειλών. Πολλά από τα πιο προηγμένα λογισμικά ασφαλείας χρησιμοποιούν τεχνικές μηχανικής μάθησης και ανάλυσης συμπεριφοράς, αποσκοπώντας στην προσφορά υψίστης προστασίας. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση, την ανάλυση συμπεριφοράς και την τεχνητή νοημοσύνη στα πολυβραβευμένα λογισμικά προστασίας της. Τόσο το GravityZone Business Security Premium όσο και το GravityZone Business Security Enterprise χρησιμοποιούν την τεχνολογία HyperDetect για να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν απειλές πριν εκτελεστούν, ενώ ενισχύεται η προστασία σε κάθε διεργασία, περιορίζοντας τους ψευδείς συναγερμούς.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τι κρύβει το μέλλον για την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιχειρήσεις. Σίγουρο είναι ότι η χρήση των έξυπνων μηχανών δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά σε αυτό που είναι σήμερα, αλλά θα επεκταθεί. Όλο και περισσότεροι τομείς θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, από τη βιομηχανία του κινηματογράφου έως τα νοσοκομεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με μελέτες, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει έως και 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Προγραμματιστές και ειδικοί στη μηχανικοί μάθηση, ερευνητές και σύμβουλοι θα είναι κάποιοι από αυτούς που θα επωφεληθούν από την ένταξη των έξυπνων μηχανών στις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία του Κυβερνοεγκλήματος, δεν θα μείνει αμέτοχη, καθώς οι νέες αυτές δυνατότητες, βοηθούν τους κακόβουλους να εξελίξουν και να αυτοματοποιήσουν τις επιθέσεις τους, δημιουργώντας νέες προκλήσεις στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για ασφάλεια. Η Bitdefender, διαθέτει το μεγαλύτερο Intelligence Network παγκοσμίως και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ενσωματώνοντας άμεσα στο portfolio της λύσεις και τεχνολογίες που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top