Online Banking

Online Banking: Απλά βήματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τραπεζική απάτη

Στην εποχή όπου οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται διαδικτυακά, το online banking λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμα κι αν υπάρχουν άτομα που αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα ή τη χρηστικότητά του, οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές αποτελούν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της τραπεζικής ζωής. Πλέον, κάθε αγορά, μεταφορά ή κατάθεση συνοδεύεται από ένα όνομα χρήστη, έναν κωδικό κι έναν αριθμό PIN. Γεγονός είναι ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 78% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να εκτελούν τις τραπεζικές τους συναλλαγές διαδικτυακά. Ταυτόχρονα, περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια άτομα διατηρούν διαδικτυακό τραπεζικό λογαριασμό.

Όπως όλες τις διαδικτυακές πρακτικές, έτσι και το online banking γίνεται πόλος έλξης για κάθε επιδέξιο εγκληματία του κυβερνοχώρου για να υποκλέψει προσωπικά στοιχεία και δεδομένα. Οι περισσότερες τράπεζες λαμβάνουν τα μέτρα τους, χρησιμοποιώντας εργαλεία προστασίας των πελατών τους. Παρ’ όλα αυτά, η πολυπλοκότητα των σημερινών κυβερνοεπιθέσεων επιβάλει τη χρήση πολλαπλών μεθόδων προστασίας. Εσείς, πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Ισχυρά διαπιστευτήρια

Το πρώτο βήμα για την προστασία των διαδικτυακών λογαριασμών είναι η χρήση ισχυρών κωδικών σε όλους τους λογαριασμούς. Ιδανικά διαφορετικού κωδικού σε κάθε λογαριασμό. Η δημιουργία ενός σωστού και δυνατού κωδικού φαίνεται δύσκολη υπόθεση, ενώ στην πραγματικότητα ακολουθεί μερικά απλά βήματα. Βασικό χαρακτηριστικό ενός αδύναμου κωδικού είναι η απλότητα. Για παράδειγμα, κωδικοί όπως το κλασικό «123456789» ή διαπιστευτήρια που βασίζονται στις κινήσεις των χεριών στο πληκτρολόγιο, όπως το «qwerty» αποτελούν εύκολη λεία των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Μοιραίο λάθος για την διαδικτυακή ασφάλεια του χρήστη μπορεί να είναι και οι επαναλαμβανόμενοι κωδικοί. Σημαντικό είναι να αποφεύγονται αυτοί που περιέχουν κάποια γνωστή προσωπική τους πληροφορία (π.χ. τα γενέθλιά τους). Αντ’ αυτού, κωδικοί οι οποίοι συνδυάζουν κεφαλαία και μικρά γράμματα με αριθμούς και σύμβολα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, τόσο για τους επιτήδειους όσο και για τα προγράμματά τους.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού κωδικών που ενδέχεται να έχει ένας χρήστης για να διαχειριστεί, είναι λογικό να χρειάζεται βοήθεια. Ένα δυνατό πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών μπορεί να απαλλάξει τον χρήστη από την ανάγκη να θυμάται όλους τους σύνθετους κωδικούς για όλους τους λογαριασμούς του. Με το Bitdefender Password Manager οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από ένα ολοκληρωμένο κι εξαιρετικά ασφαλές πρόγραμμα διαχείρισης διαπιστευτηρίων, στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση από οπουδήποτε.

Αναλογισμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κλήσεων

Το phishing είναι ένας αρκετά διάσημος τρόπος υποκλοπής προσωπικών δεδομένων. Αποτελεί μια μέθοδο κατά την οποία οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στέλνουν ψεύτικα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με σκοπό την εξαπάτηση. Ο  κακόβουλος προσπαθεί να εξαπατήσει το θύμα, ώστε να λάβει πρόσβαση στους προσωπικούς του λογαριασμούς. Συχνά, τα μηνύματα phishing περιλαμβάνουν δελεαστικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση κάποιας νίκης ενός επάθλου. Τα τελευταία χρόνια, οι απειλές αυτές γίνονται όλο και πιο εκλεπτυσμένες. Οι κυβερνοεπιτιθέμενοι προσποιούνται ανώτερα στελέχη από το εργασιακό περιβάλλον του θύματος, ή ακόμη και τράπεζες.

Μεγάλο μέρος των χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις αποτελούν έναν πιο ασφαλή τρόπο επικοινωνίας. Αυτό απέχει αρκετά από την πραγματικότητα, αφού οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν ακόμα το τηλέφωνο για να πραγματοποιήσουν υποκλοπές. Γνωστή και ως “vishing”, ή αλλιώς “voice phishing”, η τηλεφωνική απάτη συχνά έχει σκοπό να δελεάσει το υποψήφιο θύμα σε μια εξωπραγματική συναλλαγή. Συχνά, οι εγκληματίες προσπαθούν να πείσουν το θύμα ότι αυτή η συναλλαγή είναι αναγκαία, χρησιμοποιώντας κάποιο κοντινό πρόσωπο ως δικαιολογία.

Αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων σε δημόσιο χώρο

Στις περισσότερες συζητήσεις γύρω από την κυβερνοασφάλεια αναφέρεται συχνά ο κίνδυνος χρήσης ενός δημοσίου δικτύου. Αυτό συμβαίνει διότι τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό ατόμων δεν είναι ασφαλή. Σε τέτοιου είδους δίκτυα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πρόσβαση στα δεδομένα όλων των χρηστών σαν ανοικτό βιβλίο. Κάποιες φορές, ωστόσο, ένας χρήστης βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, κι έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Τότε, η πιο ασφαλής κίνηση που μπορεί να πραγματοποιήσει είναι να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα τις κινητής του συσκευής.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο χρήστης μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόγραμμα VPN. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλή σύνδεση σε δημόσια δίκτυα, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα του χρήστη. Με το Bitdefender Premium VPN οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο από όπου κι αν βρίσκονται, χωρίς να ανησυχούν για προβλήματα ασφαλείας ή ελλείψεις στην ταχύτητα.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει τον κίνδυνο που κρύβουν οι διαδικτυακές συναλλαγές. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες, η ασφάλεια στην διαδικτυακή σφαίρα είναι εξαιρετικά σημαντική. Γι’ αυτό προσφέρει το Bitdefender Premium Security, ένα πακέτο ασφαλείας το οποίο προσφέρει ψηφιακή ξεγνοιασιά σε όλους τους χρήστες, κάθε συσκευής και λογισμικού.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top