Ανάκτηση δεδομένων

Ανάκτηση δεδομένων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η ανάκτηση δεδομένων αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία επαναφέρονται δεδομένα τα οποία μπορεί να είχαν γίνει μη προσβάσιμα, να καταστράφηκαν, να διαγράφηκαν ή να μορφοποιήθηκαν. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να βρίσκονται στην εσωτερική μνήμη του υπολογιστή σας, δηλαδή στον δίσκο SSD, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο HDD ή σε κάποιο άλλο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (USB stick).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας ανάκτησης δεδομένων;

Όπως αναφέραμε, η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε συσκευή αποθήκευσης, είτε αυτό είναι εσωτερικό είτε εξωτερικό. Απαραίτητη προϋπόθεση της είναι να μην υπάρχει υλική ζημιά στη συσκευή. Έπειτα από την ανάκτηση των δεδομένων, ο ειδικός υπάλληλος της εταιρείας θα επιστρέψει τα δεδομένα σε άλλη μονάδα αποθήκευσης. Αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει υλική ζημιά στο μέσον αποθήκευσης, δηλαδή γρατζουνιές, σπασίματα ή άλλες βλάβες, η ανάκτηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σημαντικό είναι να σημειωθεί εδώ ότι η ανάκτηση δεδομένων δεν μπορεί να επιδιορθώσει καμία βλάβη στη μονάδα αποθήκευσης.

Η ανάκτηση δεδομένων πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους τεχνικούς του χώρου. Οι συγκεκριμένοι τεχνικοί συνήθως βρίσκονται στα εργαστήρια εξειδικευμένων εταιρειών στο αντικείμενο. Τα εργαστήρια αυτά διαθέτουν εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους και εργαλεία για να πραγματοποιούν τέτοιου είδους εργασίες. 

Την εξειδικευμένη αυτή υπηρεσία, μπορεί κανείς να βρει και σε μεγάλες εταιρείες πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, καθώς και σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Εάν ένας πελάτης σκοπεύει να απευθυνθεί σε κάποιον τέτοιο ειδικό, οφείλει να σιγουρευτεί ότι ο τεχνικός είναι όντως ειδικός και δε θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στη συσκευή.

Που μπορεί να οφείλεται η ζημιά ή απώλεια δεδομένων;

Η βλάβη δεδομένων μπορεί να ευθύνεται τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς παράγοντες:

  • Ανθρώπινο λάθος
  • Σφάλμα συστήματος
  • Ακούσια διαγραφή αρχείων
  • Φυσικές ζημιές
  • Προβλήματα υλικού
  • Ιοί και κακόβουλο λογισμικό

Μπορώ να πραγματοποιήσω ανάκτηση δεδομένων χωρίς τη βοήθεια ειδικού;

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποια δεδομένα σας έχουν υποστεί ζημιά, είναι σημαντικό να μην δοκιμάσετε, για κανένα λόγο, να παρέμβετε στο εσωτερικό της συσκευής. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να καταστεί η συσκευή μη ανακτήσιμη. Αυτό συμβαίνει λόγω της κατασκευής των συσκευών, όπου ακόμα και ένας κόκκος σκόνης μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα προβλήματα.

Ανάλογα με τη συσκευή αποθήκευσης δεδομένων, η ανάκτησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω ορισμένων εφαρμογών. Οι περισσότερες από αυτές είναι δωρεάν, και δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πραγματοποιήσει ανάκτηση από το σπίτι του. Αυτές οι εφαρμογές κρύβουν μια παγίδα. Εάν ο χρήστης δε γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα, η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που αντιληφθώ ότι τα δεδομένα μου έχουν υποστεί βλάβη;

Από τη στιγμή που αντιληφθείτε ότι κάποια δεδομένα σας έχουν υποστεί βλάβη, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απενεργοποίηση της συσκευής που χρησιμοποιείτε. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, οι συσκευές εξακολουθούν να αποθηκεύουν δεδομένα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αποθήκευσης νέων δεδομένων στη θέση των παλαιών, και σε αυτή την περίπτωση η ανάκτησή τους δεν είναι εφικτή.

Σε οποιοδήποτε είδος υπολογιστή μπορείτε να κάνετε τερματισμό λειτουργίας, και αν πρόκειται για laptop ,να αφαιρέσετε την μπαταρία.. Έπειτα από αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιον ειδικό για να πραγματοποιήσετε ανάκτηση.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τις συσκευές σας από τις εξελιγμένες επιθέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη βλάβη στα δεδομένα σας. Για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή μπορείτε να προμηθευτείτε το Bitdefender Total Security, ένα προϊόν που προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία για συσκευές Windows, MacOS, και Android. Αν αναζητείτε πιο εξειδικευμένη προστασία για τις φορητές σας συσκευές, με το  Bitdefender Mobile Security για Android και iOS, έχετε τον έλεγχο για την ασφάλεια των εφαρμογών και των δεδομένων που αποθηκεύονται στις κινητές σας συσκευές αλλά και στους συνδεδεμένους σας λογαριασμούς.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top