Γιατί οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται τα Χριστούγεννα

Γιατί οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται τα Χριστούγεννα;

Κατά τη διάρκεια των εορτών, οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν την ξεγνοιασιά των καταναλωτών, αλλά και την πίεσή τους καθώς προσπαθούν να προλάβουν να αγοράσουν τα δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σύμφωνα με έρευνες, παρατηρείται αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι προαναφερόμενες επιθέσεις δεν επηρεάζουν μόνο τους καταναλωτές αλλά αντιθέτως έχουν συνέπειες ακόμα και στους οργανισμούς.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την εορταστική περίοδο.

Γιατί η εορταστική περίοδος μας εκθέτει σε περισσότερους κινδύνους;

Ενώ απολαμβάνετε την περίοδο των Χριστουγέννων και των προσφορών πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση όσον αφορά την ασφάλεια σας όσο περιηγείστε στο διαδίκτυο. Οι γιορτές πέρα από χαρά ενέχουν και πολλούς κινδύνους.

Μειωμένο προσωπικό ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων το προσωπικό των οργανισμών μειώνεται σημαντικά λόγω των αδειών που λαμβάνουν. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στους απατεώνες να εκμεταλλευτούν ευπάθειες, όπως είναι η χαμηλή απόκριση σε περιστατικά ασφαλείας, και να εισέλθουν στην υποδομή του οργανισμού ανενόχλητοι.

Αύξηση των απατών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα τελευταία χρόνια, το phishing αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς απάτες. Οι απατεώνες κατά καιρούς δημιουργούν διάφορα θεματικά μηνύματα που έχουν στόχο την παγίδευση των χρηστών και την υποκλοπή των δεδομένων τους. Σε περιόδους εορτών, τα προαναφερόμενα μηνύματα αφορούν πλαστές δωροκάρτες, αποτυχημένες παραδόσεις δεμάτων, δελεαστικές προσφορές κ.ά.

Άνοδος ηλεκτρονικών αγορών.

Γνωρίζοντας την αύξηση της ζήτησης ως προς διάφορα προϊόντα, οι απατεώνες στοχεύουν τους καταναλωτές και τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Εκμεταλλευόμενοι τον πυρετό των δαπανών, χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους επιθέσεων:

  • Ψεύτικοι ιστότοποι που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό
  • Ψεύτικες διαφημίσεις που παροτρύνουν τους χρήστες να εισέλθουν σε κακόβουλους συνδέσμους και να συμπληρώσουν τα προσωπικά και οικονομικά τους στοιχεία.
  • Ψεύτικες και δελεαστικές εκπτώσεις
  • Απάτες παραδόσεων παραγγελιών

Αυξημένο φόρτο εργασίας που αποσπούν την προσοχή των καταναλωτών.

Λίγο πριν τις αναμενόμενες άδειες του χρόνου, οι καταναλωτές βιάζονται να ολοκληρώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και με αυτόν τον τρόπο, η προσοχή τους απομακρύνεται από τις βασικές πρακτικές κυβερνοασφάλειάς του και στρέφεται αλλού.

Προστασία προσωπικών δεδομένων εν όψη Χριστουγέννων

Εκτός από τους χρήστες, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να λάβουν και οι ομάδες ασφαλείας των οργανισμών.

Η εκπαίδευση των εργαζόμενων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιθέσεων που μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά ένα ανθρώπινο λάθος που θα αποβεί μοιραίο. Εξίσου, η εγκατάσταση μιας αξιόπιστης εταιρικής λύσης μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της κυβερνοασφάλειας χωρίς να απαιτείται η παρουσία του προσωπικού. Το GravityZone Business Security Enterprise σε συνδυασμό και το GravityZone XDR είναι όλα όσα χρειάζεται ένας οργανισμός. Προσφέρουν προηγμένη πρόληψη, ανάλυση κινδύνων, 24/7 έλεγχο ολόκληρης της υποδομής και αποτελεσματική απόκριση.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, η εγκατάσταση του Bitdefender Total Security συμβάλει στην προστασία των συσκευών και των δεδομένων από επιθέσεις και απειλές. Οι δυνατότητες που διαθέτει, σας βοηθούν να εντοπίσετε τις ευπάθειες των συσκευών σας και να κρατήσετε μακριά από τα δεδομένα σας τους κυβερνοεγκληματίες.

Αποφύγετε να εισέρχεστε σε μη αξιόπιστους ιστότοπους, όπως εξίσου και σε συνδέσμους που προέρχονται από άγνωστο αποστολέα.

Εισάγετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που δύσκολα μπορούν να επινοήσουν οι απατεώνες. Η δημιουργία και η απομνημόνευση κωδικών πρόσβασης μπορεί να δυσκολέψει την πλειοψηφία των χρηστών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Bitdefender σχεδίασε το Bitdefender Password Manager. Οι ισχυροί κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι διατηρούν τα διαπιστευτήρια σας ασφαλή και προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης ισχυρών και μοναδικών κωδικών.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender, προμηθευτείτε τη λύση ασφαλείας που σας ταιριάζει και μείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top