Διαδικτυακές απάτες κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων

Διαδικτυακές απάτες κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων

Λίγες ημέρες έμειναν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και ήδη οι καταναλωτές προμηθεύονται δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα τόσο ηλεκτρονικά, όσο και στα φυσικά καταστήματα.

Στους κυβερνοεγκληματίες όμως, αυτή η περίοδος είναι η ευκαιρία τους να εκμεταλλευτούν την αυξημένη κινητικότητα των καταναλωτών με κάθε τρόπο, καθώς είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι και λιγότερο προσεκτικοί. Επομένως, οι απατεώνες αφιερώνουν τον χρόνο τους για να στήσουν παγίδες με δελεαστικές προσφορές, οικονομικές πτήσεις, κρατήσεις ξενοδοχείων ή ακόμα και κρατήσεις εστιατορίων για ρεβεγιόν και εορταστικά happenings.

Την εορταστική αυτή περίοδο, λοιπόν, ακόμα και οι πιο προσεκτικοί μπορούν να πέσουν θύματα τους και να επωμιστούν σοβαρές συνέπειες.

Χριστουγεννιάτικες διαδικτυακές απάτες

Ανάμεσα στην πληθώρα διαδικτυακών απατών, ξεχωρίζουν 5 κορυφαίες και επιζήμιες απάτες.

  • Οι κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν παραπλανητικές διαφημίσεις με δελεαστικές προσφορές που οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να λάβουν τα προσωπικά στοιχεία και οικονομικές πληροφορίες των χρηστών π.χ. στοιχεία πιστωτικής κάρτας.
  • Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μεγάλος όγκος ψεύτικων ειδοποιήσεων μέσω SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αναφέρουν ότι παραγγελίες που έχετε πραγματοποιήσει έχουν καθυστερήσει ή σας παροτρύνουν να αναζητήσετε που ακριβώς βρίσκονται. Οι προαναφερόμενες ειδοποιήσεις περιλαμβάνουν και έναν σύνδεσμο που μέσω αυτού μπορεί να εισαχθεί κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας και να υποκλαπούν ευαίσθητα δεδομένα.
  • Πολλοί αναζητούν μια ευκαιρία να ταξιδέψουν εν όψη των εορτών αλλά δυστυχώς οι τιμές των αεροπορικών και των ξενοδοχείων συνεχώς αυξάνονται. Έχοντας υπόψιν τους αυτό, οι κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν ψεύτικες προσφορές για προορισμούς και αεροπορικά εισιτήρια.
  • Κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών, δημιουργούνται συνεχώς ψεύτικοι φιλανθρωπικοί ιστότοποι που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες και να λάβουν χρήματα ή/και ευαίσθητα δεδομένα.
  • Οι απάτες περιστρέφονται κυρίως γύρω από την αγορά και γι’ αυτόν τον λόγο, οι απατεώνες τείνουν να προωθούν ψεύτικες δωροκάρτες.

Προστασία ευαίσθητων δεδομένων

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, βρίσκεται στο πλευρό των καταναλωτών και αναφέρει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των συσκευών και των ψηφιακών σας δεδομένων.

Είναι πολύ σημαντικό, οι χρήστες να μπορούν να αναγνωρίζουν τις κακόβουλες επιθέσεις. Υπάρχουν ορισμένα κόκκινα σημαιάκια που διευκολύνουν την αναγνώρισή τους και τα κυριότερα είναι:  αίσθηση έκτακτης ανάγκης, μυστικότητα, χρηματικά ποσά, αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες. Οι χρήστες δεν πρέπει να εισέρχονται σε όσους συνδέσμους τους αποστέλλονται ηλεκτρονικά ή μέσω SMS από άγνωστες πηγές και δεν πρέπει να συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία. Το Bitdefender Total Security σχεδιάστηκε για την προστασία των συσκευών σας από κακόβουλες επιθέσεις και malware. Διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες που προστατεύουν τα δεδομένα σας σε πραγματικό χρόνο αλλά και τις συσκευές σας.

Η εγκατάσταση μια αξιόπιστης λύσης στη συσκευή σας μπορεί να σας προστατεύσει από τους κακόβουλους και να σας προστατέψει καθώς περιηγείστε στο διαδίκτυο, καθώς πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές συναλλαγές, ή χρησιμοποιείτε εφαρμογές και social media. Το Bitdefender Premium Security αποτελεί μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας για την απόλυτη ψηφιακή ελευθερία. Διαθέτει δυνατότητες VPN και Password Manager για μια ακόμη πιο ασφαλή εμπειρία κατά τη διάρκεια της περιήγησή σας στο διαδίκτυο.

Μια πρόσθετη λύση ασφαλείας που εξασφαλίζει την ανωνυμία σας στο διαδίκτυο είναι το Bitdefender Premium VPN, όπου κρυπτογραφεί όλη η εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση στις συσκευές σας και προστατεύει από στοχευμένες επιθέσεις.

Το Bitdefender Scamio είναι η νέα καινοτομία της Bitdefender που προσφέρεται δωρεάν και μπορεί να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε εγκαίρως απάτες , απλά συνομιλώντας με το scan detector chat box.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και πραγματοποιείστε τις ηλεκτρονικές σας αγορές άφοβα.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top