Γιατί δεν πρέπει να αγνοήσετε μια ειδοποίηση παραβίασης δεδομένων;

Στην εποχή της ψηφιακής ανάπτυξης, οι παραβιάσεις δεδομένων αποτελούν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πολλοί χρήστες αγνοούν ή υποτιμούν τις ειδοποιήσεις παραβίασης δεδομένων που λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, καθώς, πιστεύουν ότι τα προσωπικά δεδομένα τους δεν έχουν καμία αξία για τους κυβερνοεγκληματίες. Η αγνόηση μιας ειδοποίησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών στον κυβερνοχώρο.

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτόν τον εφησυχασμό των καταναλωτών.. Υπάρχουν περιπτώσεις παραβιάσεων που αφορούν ξεπερασμένες πληροφορίες π.χ. ένα παλιό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή κωδικό πρόσβασης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα ωφελήσει τους κυβερνοεγκληματίες. Οι χρήστες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε άλλους λογαριασμούς ή ο λογαριασμός να εμπεριέχει αναγνωρίσιμα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Τα δεδομένα που λαμβάνουν οι κακόβουλοι από μια παραβίαση ποικίλουν και μπορούν να επιφέρουν μοιραίες συνέπειες, καθώς, μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία πιστωτικών καρτών, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, κωδικούς πρόσβασης κτλ.

Γιατί όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε μια ειδοποίηση παραβίασης δεδομένων;

Υποκλοπή ταυτότητας

Οι κακόβουλοι μπορούν με μεγάλη ευκολία να βρουν πολλούς τρόπους να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία που εκτίθεται σε παραβίαση π.χ. υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Παραβίαση διαδικτυακών λογαριασμών

Οι παραβιάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν έκθεση διαπιστευτηρίων σύνδεσης μπορεί να οδηγήσει σε επιθέσεις υποκλοπής τους. Με την παραβίαση ηλεκτρονικών διευθύνσεων και κωδικών πρόσβασης μπορούν να συνδεθούν και σε άλλους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία εισόδου ή είναι διασυνδεδεμένοι με έναν κεντρικό λογαριασμό.

Οικονομικές επιπτώσεις και υπονόμευση φήμης

Η παραβίαση δεδομένων μπορεί να προκαλέσει οικονομικές επιπτώσεις αλλά και επιπτώσεις στη φήμη των θυμάτων. Εκτός από την οικονομική απώλεια, οι χρήστες μπορεί να επηρεαστούν και συναισθηματικά λόγω της παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων. Επίσης, οι κυβερνοεγκληματίες πέρα από το όφελος που μπορεί να έχουν από ένα θύμα, μπορεί να στοχεύσουν και τα κοντινά πρόσωπα των θυμάτων.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, σχεδίασε το Premium Security για να διατηρείτε την ταυτότητάς σας ασφαλή. Προσφέροντας προστασία σε όλες τις συσκευές σας, σας βοηθά να μείνετε ασφαλείς στα κοινωνικά δίκτυα προφυλάσσοντας σας από κακόβουλους συνδέσμους, διασφαλίζει τις τραπεζικές σας συναλλαγές, σας προστατεύει από επικίνδυνα δίκτυα και πολλές άλλες δυνατότητες πολλαπλών ελέγχων ,μεταξύ των οποίων και το Password Manager για να διατηρείτε τους λογαριασμούς σας προστατευμένους.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και ανακαλύψτε τις λύσεις ασφαλείας για την ψηφιακή ελευθερία σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top