Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Gamification: Μάθε…Παίζοντας
Δημοσιεύτηκε στις από forthright
Ο όρος Gamification (παιχνιδοποίηση) αναφέρεται στη χρήση διαφόρων προσεγγίσεων παιχνιδιών (game elements) και ενσωμάτωση τεχνικών μηχανισμών (game-design techniques) σε περιβάλλοντα εκτός παιχνιδιών (non-game contexts). Τετοιου είδους περιβάλλοντα είναι οι ιστότοποι, οι διαδικτυακές κοινότητες, τα συστήματα διαχείρισης μάθησης κ.α.
Ο βασικός στόχος είναι η προσέλκυση ατόμων και ψηφιακή συμμετοχή τους, για επίλυση προβλημάτων, εφαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά των στοιχείων του παιχνιδιού. Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία και μηχανισμοί που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές παιχνιδιών για τη μέγιστη αφοσίωση των χρηστών.
Μερικά βασικά στοιχεία:
- Είδωλα (avatars)
- Τρισδιάστατο περιβάλλον
- Αφήγηση
- Αναπληροφόρηση
- Φήμη
- Βαθμολογία, κατάταξη και επίπεδα
- Αγορές και οικονομίες
- Ανταγωνισμός
- Ομάδες
- Παράλληλα συστήματα επικοινωνίας
- Διαχείριση χρόνου
Το Gamification δεν έχει ηλικιακό περιορισμό και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους, όπως για παράδειγμα:
- Mάρκετινγκ
- Υγεία
- Εκπαίδευση
- Ιστοσελίδες
Ένα εργαλείο, που εμπνέει την συνεργασία, την κοινή χρήση και την αλληλεπίδραση χρηστών και μπορεί να οδηγήσει τη μάθηση, σε μία νέα διάσταση. Οι τάσεις δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον και της εταιρικής εκπαίδευσης.
O σωστός σχεδιασμός, επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατότητων των ατόμων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και παίρνοντας αποφάσεις, μέσα σε ένα μαθησιακό περιβάλλον. Ακόμα, ενθαρρύνει τους χρήστες για τη βέλτιστη απόδοσή τους μέσα από διάφορες προσφορές ανταμοιβής ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκονται.
Οι μηχανισμοί της προοπτικής του ενδιαφέροντος που παρακινούν τους χρήστες είναι:
- Συμφέροντα παικτών
- Αίσθημα συνεχής ροής με βάση το feedback
- Προσαρμοσμένο επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με τις ικανότητες και τις δεξιότητες.
- Σαφής στόχος με ενίσχυση της αίσθησης της συνεχόμενης ροής.
Η παρακίνηση των ατόμων για επίτευξη στόχων, αύξηση της απόδοσής τους μέσω φιλικού ανταγωνισμού, οδηγεί σε βελτίωση του εργασιακού ή εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Συσκευές στην κινητή εκμάθηση
Διάφορες συσκευές που χρησιμοποιούνται στην κινητή εκμάθηση, είναι τα smartphones, τα tablet, οι υπολογιστές, τα laptops και προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων. Τα βασικά χαρακτηριστικά όπως, η φορητότητα, η ατομικότητα αλλά και η διαδραστικότητα προσφέρουν ενίσχυση κινήτρων, ενδιαφέρον και δέσμευση των χρηστών.
Ωστόσο, ακόµα και µέσω αυτής της σύγχρονης και καινοτόµου µεθόδου μάθησης, υπάρχει ενα αίσθημα ανησυχίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Για να είστε σίγουροι ότι μαθένετε…παίζοντας σε ένα ασφαλές και πλήρως προστατευμένο περιβάλλον επιλέξτε:
- το Bitdefender Total Security για ατομική χρήση, με εφαρμογή σε όλες τις συσκευές (Windows, macOS, Android, iOS)
- το Bitdefender GravityZone Elite Security για εταιρική χρήση, το οποίο είναι μία ενοποιημένη κονσόλα που προσφέρει προστασία, έλεγχο και ευκολία διαχείρισης για όλες τις λειτουργίες.