Πώς να μην πέσετε θύματα απάτης στο διαδίκτυο κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ταξιδιωτικών απατών μέσω διαδικτύου, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι επιζήμιες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις προσωπικές πληροφορίες θέτοντας σε κίνδυνο την ταυτότητά σας.

H απάτη των διακοπών γίνεται συνήθως κατά την διαδικτυακή πληρωμή μιας ταξιδιωτικής υπηρεσίας, όπως είναι η πληρωμή ταξιδιωτικού πακέτου μέσω ενός ταξιδιωτικού πράκτορα ή γραφείου, εισιτηρίων μεταφοράς,  διαμονής, ενοικίασης οχήματος κ.α.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μέσω των καταθέσεων κρατήσεων, είναι δυνατό να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας  για περαιτέρω απάτη.

Red Flags

  • Συγκεκριμένοι τρόποι πληρωμής, όπως μετρητά, δωροκάρτες ή προπληρωμένες κάρτες.
  • Υπερβολικά καλές προσφορές.
  • Αιτήματα για υψηλό ποσό προκαταβολής.
  • Έλλειψη λεπτομερειών ή πραγματικών κριτικών των πελατών.
  • Πίεση για γρήγορη απόφαση.

Για την βέλτιστη προστασία σας ενημερωθείτε για τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές, είτε χρησιμοποιείστε κάποιον υπολογιστή, είτε το κινητό σας τηλέφωνο παρακάτω.

Προστασία συναλλαγών μέσω υπολογιστή:

  • Πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας, έχοντας πρώτα λάβει μέτρα ασφαλείας (antivirus, antispyware κλπ.) στον προσωπικό σας υπολογιστή.
  • Ελέγξτε πως η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί ασφαλές σύστημα πληρωμών, έχει εικονίδιο ασφάλειας και πρωτόκολλο ΗΤΤPS στη διεύθυνσή της, προσφέρει πλήρη στοιχεία επικοινωνίας όπως επίσης και τα όρους και προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
  • Μην πραγματοποιείτε συναλλαγές χρησιμοποιώντας κοινόχρηστους υπολογιστές σε δημόσιους χώρους. Σε αυτούς τους χώρους, είναι εφικτή η ενεργοποίηση ειδικού λογισμικού, από το οποίο υποκλέπτονται δεδομένα και προσωπικές πληροφορίες και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε παράνομες συναλλαγές.
  • Μην απαντάτε σε ανεπιθύμητα emails, μηνύματα ή κλήσεις από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνδέσμους ή αρχεία που δε γνωρίζετε καθώς ενδέχεται να προσβληθεί ο υπολογιστής με ιούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζονται μηνύματα/emails τα οποία ζητούν είτε επαλήθευση των τραπεζικών σας στοιχείων είτε προσωπικές πληροφορίες. Αυτή η τακτική είναι γνωστή ως «ψάρεμα» (phishing) και θα πρέπει πάντοτε να είστε βέβαιοι με ποιον επικοινωνείτε.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί σας και τα προσωπικά σας δεδομένα είναι επαρκώς ασφαλή για την αποτροπή της υποκλοπής τους και αλλάζετε τα τακτικά.
  • Προτείνεται η επικοινωνία με την επιχείρηση ή το κατάστημα πριν οποιαδήποτε συναλλαγή και έπειτα η αποθήκευση και εκτύπωση των αποδείξεων από τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Προστασία συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου:

  • Διατηρήστε ένα λογισμικό προστασίας στο κινητό καθώς και σε όλες τις συσκευές που συνδέονται σε αυτό, για την αποφυγή ιών ή κακόβουλων επιθέσεων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή όταν συνδέεστε σε Wi-Fi Hotspot δίκτυα. Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.
  • Εγκαταστήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) στο κινητό σας τηλέφωνο ώστε να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας, να αποκρύψετε την τοποθεσία σας και να αποτρέψετε την κλοπή των προσωπικών στοιχείων σας.
  • Μην απαντάτε σε μηνύματα και emails που δε γνωρίζετε τον αποστολέα.
  • Χρησιμοποιείτε κωδικούς στη συσκευή σας που μόνο εσείς γνωρίζετε και αλλάζετέ τους τακτικά.
  • Χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή ιστότοπο πληρωμών, πληρώνετε πάντα με πιστωτική κάρτα και ελέγχετε συχνά τις κινήσεις του λογαριασμού που χρησιμοποιείτε.

Για την πλήρη προστασία και ασφάλεια των δεδομένων σας, επιλέξτε το Βitdefender Internet Security , το οποίο παρέχει ασφάλεια κατά όλων των απειλών στο διαδίκτυο για Windows υπολογιστές και διαθέτει εξελιγμένο προσωπικό Firewall που μπλοκάρει τους εισβολές και φιλτράρει την κίνηση του δικτύου σας ή το Βitdefender Antivirus Plus που προλαμβάνει το phishing και τις απάτες κατά τις ηλεκτρονικές αγορές και την περιήγηση στο Internet.

Στην περίπτωση χρήσης και υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου, μπορείτε να επιλέξετε το Βitdefender Total Security ένα προϊόν που προσφέρει πλήρη προστασία για όλες τις συσκευές (Windows, macOS, Android και iOS).

Για όλα τα πακέτα μπορείτε να κατεβάστε την δωρεάν 30 ημερών δοκιμαστική έκδοση.

Back to top Back to top