απάτες στο PayPal το 2023

Οι πιο συνηθισμένες απάτες στο PayPal το 2023

Το PayPal αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ψηφιακά πορτοφόλια που καθιστά τις online συναλλαγές εξαιρετικά εύκολες και άμεσες με ασφάλεια. Πλέον, οι ενεργοί χρήστες ανέρχονται σε πάνω από 450 εκατομμύρια παγκοσμίως και γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί στόχο των κυβερνοεγκληματιών. Οι απάτες που προωθούνται μέσω του συγκεκριμένου ψηφιακού πορτοφολιού έχουν αυξηθεί και οι χρήστες πρέπει να είναι υποψιασμένοι.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές επιθέσεων PayPal

Απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «phishing»

Οι απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελούν μια συνηθισμένη μορφή επίθεσης και στοχεύουν στην παρότρυνση των χρηστών να εισέλθουν σε έναν ψεύτικο ιστότοπο και να καταχωρήσουν τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Όσον αφορά το PayPal, οι κυβερνοεγκληματίες αποστέλλουν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών παριστάνοντας την PayPal. Στο κείμενο που αποστέλλεται αναφέρουν ότι εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό τους και τους ζητείται να συνδεθούν μέσω ενός συνδέσμου και να καταχωρήσουν τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο σύνδεσμος οδηγεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που περιλαμβάνει κακόβουλο κώδικα και υποκλέπτονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Το ίδιο συμβαίνει και με μηνύματα που αναφέρουν ότι σας περιμένουν χρήματα στην εφαρμογή ή ότι εκκρεμεί ορισμένη πληρωμή.

Οι χρήστες σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνδέονται μόνο από την επίσημη εφαρμογή και να μην εισέρχονται ποτέ σε κάποιον σύνδεσμο που υποδύεται το PayPal.

Απάτες πληρωμής

Κατά καιρούς, έχει παρατηρηθεί η αποστολή μηνυμάτων σε χρήστες όπου τους ανακοινώνεται πως έχουν λάβει κάποιο ποσό. Τη συγκεκριμένη μορφή απάτης έχουν παρατηρήσει χρήστες που κατά πάσα πιθανότητα έχουν βάλει προς πώληση κάποιο αντικείμενο στο διαδίκτυο. Οι απατεώνες εκδηλώνουν ενδιαφέρον και “αγοράζουν” το προς πώληση αντικείμενο και αποστέλλουν έναν ψεύτικο σύνδεσμο επιβεβαίωσης πληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο, μολύνεται η συσκευή των χρηστών και υποκλέπτονται ευαίσθητα δεδομένα.

Ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις

Οι κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις και δωρεές όπου ζητούν από τους χρήστες να συνεισφέρουν μέσω PayPal και με αυτόν τον  τρόπο επιφέρουν οικονομικές συνέπειες. Οι μέρες των γιορτών είναι προτιμητέες για τέτοιου είδους απάτες, εκμεταλλευόμενοι το έντονο φιλανθρωπικό συναίσθημα που επικρατεί.

Απάτες ύποπτων συναλλαγών

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι απατεώνες αποστέλλουν ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο αναφέρει ότι έχει παρουσιαστεί κάποια ύποπτη συναλλαγή στο λογαριασμό σας στο PayPal. Το μήνυμα προτρέπει τους χρήστες να καλέσουν σε ένα τηλεφωνικό κέντρο απάτης, ώστε να μιλήσουν με έναν εκπρόσωπο και να λύσουν το πρόβλημα. Στόχος των απατεώνων αποτελεί η υποκλοπή των στοιχείων σύνδεσης και να σας ανακατευθύνουν σε έναν μολυσμένο ιστότοπο.

Προστασία

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναφέρει ορισμένους τρόπους για να εντοπίσετε τυχόν απάτες στο PayPal και πως να προστατευτείτε.

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι οργανισμοί όπως η PayPal δεν θα σας ζητήσουν ποτέ  ευαίσθητες πληροφορίες π.χ. κωδικό πρόσβασης ή τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας.

Δεν θα σας αποσταλεί από το PayPal κάποιο συνημμένο αρχείο ή να κατεβάσετε κάποιο λογισμικό.

Επίσης, πρέπει να εγκαταστήσετε μία αξιόπιστη λύση ασφαλείας, η οποία θα σας προστατεύσει από ιούς, απάτες phishing, links και κακόβουλα λογισμικά. Το Bitdefender Total Security σχεδιάστηκε για την μέγιστη προστασία των συσκευών από τις σύγχρονες απειλές . Επίσης, περιλαμβάνει δυνατότητες VPN και γονικό έλεγχο για μια ασφαλή ψηφιακή ελευθερία.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε το Bitdefender Total Security για ασφαλή ηλεκτρονικές αγορές.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top