Ανασκόπηση των Κύριων Τάσεων και Προκλήσεων στην Κυβερνοασφάλεια

Ανασκόπηση των Κύριων Τάσεων και Προκλήσεων στην Κυβερνοασφάλεια το 2023

Με το 2023 να έχει πρόσφατα αποχαιρετήσει την καθημερινότητά μας, η ανασκόπηση των γεγονότων της προηγούμενης χρονιάς είναι απαραίτητη. Μαθαίνοντας από προηγούμενες επιτυχίες και αποτυχίες, καθώς και από γεγονότα τα οποία πρέπει πλέον να μπορούμε να προβλέπουμε και να αποφεύγουμε, εγγυόμαστε στον εαυτό μας μια καλύτερη χρονιά. Η κυβερνοασφάλεια δεν πρέπει να λείπει από αυτήν την ανασκόπηση, καθώς στην εποχή του διαδικτύου, η ζωή μας σχετίζεται βαθιά με την τεχνολογία.

Με αυτήν την σκέψη, ανακεφαλαιώνουμε τις τάσεις και τις προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας το 2023.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτοματοποίηση Κυβερνοασφάλειας

Η αυτοματοποίηση και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχουν γίνει κρίσιμοι σύμμαχοι στη σύγχρονη εταιρική κυβερνοασφάλεια. Για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, η μετάβαση αυτή αποτελεί ανάγκη, και όχι απλή τάση. Η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του Αμερικανικού Κέντρου Παραγωγικότητας και Ποιότητας (APQC) και του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Αξίας (IBV) της IBM ανέδειξε την αυξημένη επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ένα μεγάλο ποσοστό των σύγχρονων επιχειρήσεων είτε χρησιμοποιεί είτε εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις του.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε μια επιχείρηση μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη. Από εντοπισμό περίεργων συμπεριφορών και ανάλυση των τρωτών σημείων, έως την ειδοποίηση για πιθανές απειλές και τις διορατικές γνώσεις, η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη εξασφαλίζουν έναν βαθμό συνέπειας που δύσκολα μπορεί κάποιος να επιτύχει με ανθρώπινο παράγοντα.

Αρχιτεκτονική Μηδενικής Εμπιστοσύνης (Zero Trust)

Σε περιπτώσεις κυβερνοεπίθεσης υπογραμμίζεται η σημασία της αποτροπής των επιτιθέμενων από την πρόσβαση σε περαιτέρω σημαντικές πληροφορίες. Η εφαρμογή μιας αρχιτεκτονικής μηδενικής εμπιστοσύνης εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση μόνο σε ό,τι χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους, και τίποτα παραπάνω, προς αποφυγή διαρροής ευαίσθητων δεδομένων ακούσια, ή εκούσια. Η μηδενική εμπιστοσύνη αποτελεί ένα σύγχρονο πλαίσιο ασφαλείας, το οποίο εξαλείφει την έμμεση εμπιστοσύνη σε χρήστες, processes, και συνδέσεις και απαιτεί την επικύρωση των στοιχείων των χρηστών και συσκευών. Δεν εστιάζει μόνο στον τόπο από τον οποίο συνδέονται οι χρήστες, αλλά και μια σειρά σχετικών παραγόντων όπως, ρόλος, ώρες πρόσβασης, συσκευή κ.α.. Με αυτήν την στρατηγική, οι επιχειρήσεις μπορούν να περιορίσουν πιθανές ζημιές, αλλά και να εντοπίζουν επιθέσεις με μεγαλύτερη ευκολία.

Ασφάλεια APIs

Η ασφάλεια των ΑΡΙs, αν και βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος το 2023, συνεχίζει να προκαλεί πρόκληση λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης που ξεπερνά τους διαθέσιμους πόρους, οδηγώντας και παραβλέψεις τρωτών σημείων. Η περιορισμένη διορατικότητα των ομάδων ασφαλείας κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης λογισμικού, και η προσπάθειά τους να προφτάσουν τα ταχέως εξελισσόμενα APIs εντείνουν το πρόβλημα. Οι οργανισμοί μπορούν να καταστήσουν την ασφάλεια των APIs πιο εφικτή με την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των ομάδων ασφάλειας και των προγραμματιστών, την πραγματοποίηση ελέγχων ασφαλείας και πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του λογισμικού και την ενημέρωση των προγραμματιστικών ομάδων σχετικά με τα τρωτά σημεία ασφαλείας των καθημερινών εργασιών.

Ασφάλεια Κινητών Συσκευών

Οι κινητές συσκευές λειτουργούν πλέον ως προέκταση του χεριού του χρήστη τους. Η αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, για την ασφαλή χρήση μιας τέτοιας συσκευής. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, οι κινητές συσκευές αποτελούν έναν συχνό μέσο επίθεσης, που  δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα από το αν αποτελούν προσωπικές συσκευές, ή ανήκουν σε μια επιχείρηση, η ανάγκη εφαρμογής κατάλληλων ελέγχων ασφαλείας είναι κρίσιμη.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις τάσεις στην κυβερνοασφάλεια σας προσφέρει πακέτα ολοκληρωμένης προστασίας για κάθε ανάγκη σας. Με το Bitdefender Total Security μπορείτε να έχετε σίγουρη και ολοκληρωμένη προστασία στις προσωπικές συσκευές σας, αποτρέποντας απειλές και κακόβουλα λογισμικά να εισέλθουν σε αυτά και να υποκλαπούν ευαίσθητα δεδομένα. Για την ολοκληρωμένη προστασία στο εσωτερικό του δικτύου οργανισμών και επιχειρήσεων, το GravityZone Business Security Enterprise αποτελεί ισχυρό σύμμαχο, καθώς προσφέρει αποδοτική θωράκιση, πρόληψη, προστασία και αντιμετώπιση προλαμβάνοντας κακόβουλες και μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top