Κίνδυνοι ασφάλειας του Bluetooth

Κίνδυνοι ασφάλειας του Bluetooth που πρέπει να γνωρίζετε (και πώς να τους αποφύγετε)

Το Bluetooth αποτελεί μια ευρέως εφαρμοσμένη τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται από πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών. Από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, έως αυτοκίνητα και ψυγεία, το Bluetooth είναι πλέον η προτίμηση της πληοψηφίας του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά την σύνδεση. Προσφέρει ευκολία, σταθερότητα και ταχύτητα, κι έχει κερδίσει μια μόνιμη θέση στην κατασκευή των συσκευών. Καμία, όμως, τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει μόνο καλά: το Bluetooth κρύβει κινδύνους, τους οποίους είτε δεν τους παρατηρούμε, είτε δεν τους γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα να είμαστε ευάλωτοι σε αυτούς.

Τι είναι το Bluetooth και πώς χρησιμοποιείται;

Ως Bluetooth μπορεί κανείς να ορίσει την ασύρματη εκείνη τεχνολογία η οποία συνδέει και ανταλλάσσει δεδομένα μεταξύ συσκευών σε απόσταση. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το Bluetooth σε όποια συσκευή επιθυμεί χωρίς άδεια χρήσης. Για να λειτουργήσει, το Bluetooth χρησιμοποιεί ραδιοκύματα χαμηλής ισχύος με συχνότητα περίπου 2,4 GHz. Ανάλογα με τη συσκευή, το Bluetooth μπορεί να λειτουργήσει σε απόσταση από λιγότερο από ένα μέτρο, έως και περισσότερο από ένα χιλιόμετρο.

Οι χρήσεις του Bluetooth περιλαμβάνουν:

  • Σύνδεση συσκευών: το Bluetooth μπορεί να συνδέσει ασύρματα ηχεία, ακουστικά, πληκτρολόγια, έξυπνα ρολόγια, κινητά και υπολογιστές.
  • Ανταλλαγή αρχείων: μέσω αυτής της τεχνολογίας οι χρήστες μπορούν να διαμοιραστούν αρχεία όπως φωτογραφίες, βίντεο, μουσική και κείμενα μεταξύ συσκευών.
  • Πρόσδεση σε Hotspot: με τη χρήση του Bluetooth, η κινητή σας συσκευή μετατρέπεται σε Wi-Fi hotspot, επιτρέποντάς σας να μοιραστείτε τη σύνδεση στο ίντερνετ με άλλους ανθρώπους.
  • Ασφάλεια: ορισμένοι υπολογιστές και συστήματα ασφαλείας μπορούν να συνδεθούν μέσω Bluetooth με το κινητό σας, επιτρέποντάς σας να το χρησιμοποιήσετε ως κλειδί για το σπίτι σας.

Κίνδυνοι της χρήσης του Bluetooth

Ως μια ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία, το Bluetooth δεν άργησε να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο από τους κυβερνοεγκληματίες. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να παρουσιαστούν μέσω του Bluetooth είναι οι εξής:

  • Bluesnarfing: το bluesnarfing αποτελεί μια μορφή κυβερνοεπίθεσης, η οποία κλέβει πληροφορίες από τη συσκευή σας χρησιμοποιώντας μια σύνδεση Bluetooth. Σε μια επιτυχημένη επίθεση bluesnarfing, ένας χάκερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις φωτογραφίες, τα μηνύματα και τα υπόλοιπα αρχεία σας, και να τα χρησιμοποιήσει για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η κλοπή ταυτότητας.
  • Bluejacking: το bluejacking είναι μια διαδικασία στην οποία μια συσκευή Bluetooth στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα spam και phishing σε μια άλλη συσκευή. Τα μηνύματα αυτά, εκτός από ενοχλητικά, μπορεί να περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία που περιλαμβάνουν ιούς.
  • Bluebugging: το bluebugging αποτελεί έναν τρόπο επίθεσης κατά τον οποίο ένας χάκερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας και στα προσωπικά σας δεδομένα μέσω μιας μυστικής σύνδεσης Bluetooth. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας κυβερνοεπιτιθέμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να σας μιμηθεί.
  • Bluesmacking: τo bluesmacking είναι μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDoS) σχεδιασμένη για να υπερφορτώσει τη συσκευή σας και να την εξαναγκάσει σε τερματισμό λειτουργίας. Η επίθεση αυτή αποτελεί προοίμιο άλλων, πιο σοβαρών επιθέσεων, μόλις η συσκευή σας απενεργοποιηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, η συσκευή επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από επανεκκίνηση.
  • Car Whispering: το Car Whispering στοχεύει ραδιόφωνα αυτοκινήτων τα οποία διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν αυτήν την επίθεση για να ακούν κρυφά συνομιλίες και τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και να εισάγουν ήχο στο αυτοκίνητο.

Αντιμετώπιση των κινδύνων του Bluetooth

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων του Bluetooth μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, μέσω κάποιων βασικών βημάτων. Αυτά περιέχουν την αναβάθμιση του λογισμικού σας, την επιλογή ασφαλών συσκευών για σύνδεση, τη διαγραφή συνδέσεων τις οποίες δεν χρησιμοποιείτε πλέον και την αποφυγή χρήσης του Bluetooth σε δημόσιο χώρο. Εάν επιθυμείτε μια ολοκληρωμένη προστασία ενάντια στις εξελιγμένες επιθέσεις, έχουμε τη λύση για εσάς.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας από οποιασδήποτε μορφή κυβερνοεπίθεσης. Το Bitdefender Total Security σας προσφέρει την υψηλότερη προστασία σε προσιτό κόστος, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση. Αντίστοιχα, μπορείτε να προστατεύσετε τις κινητές σας συσκευές μέσω του Bitdefender Mobile Security για Android και iOS, ενός βραβευμένου λογισμικού προστασίας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top