2024 Cybersecurity Forecast

2024 Cybersecurity Forecast: Νέες τακτικές και στόχοι του Ransomware στις επιχειρήσεις

Στο παρελθόν, οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν ως κίνητρο αποκλειστικά τη διασκέδαση. Οι κυβερνοεπιτιθέμενοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις χωρίς να έχουν κάποιο υλικό κίνητρο. Στη σημερινή εποχή αυτό αλλάζει, αφού πλέον οι περισσότερες κυγβερνοεπιθέσεις γίνονται για λόγους χρηματικού κέρδους. Αυτό ίσως να προκαλεί τρόμο στις επιχειρήσεις. Η αλλαγή κινήτρου, όμως, δίνει τη δυνατότητα σε ειδικούς του χώρου να μπορούν να προβλέψουν ορθότερα τη συμπεριφορά τους, αφού πλέον ακολουθούν συγκεκριμένες στρατηγικές.

Αύξηση καιροσκοπικού Ransomware και Zero-Day exploits

Το 2024, οι κυβερνοεπιτιθέμενοι που χρησιμοποιούν ransomware αναμένεται να γίνουν πιο καιροσκόποι, εκμεταλλευόμενοι τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες ευπάθειες εντός 24 ωρών. Με τη χρήση αυτόματων σαρωτών θα επιτευχθεί παραβίαση των δικτύων, ακολουθούμενη από χειροκίνητη ταξινόμηση για τον εντοπισμό της καλύτερης μεθόδου κερδοφορίας και του κατάλληλου τρόπου επίθεσης. Το επιχειρηματικό λογισμικό θα παραμείνει σημαντικός στόχος, κάτι το οποίο θα αναγκάσει προμηθευτές και πελάτες να προσαρμόσουν τα στάδια ασφαλείας.

Αξιολόγηση και ταξινόμηση των θυμάτων

Οι ευκαιριακές επιθέσεις ransomware, παραβιάζουν γρήγορα πολυάριθμα δίκτυα με αυτοματοποιημένα μέσα. Ακολουθεί χειροκίνητη διαδικασία ταξινόμησης, η οποία παρέχει χρόνο στους ειδικούς προστασίας για να εντοπίσουν και να μετριάσουν τις απειλές, ιδίως όταν κατέχουν αποτελεσματικές δυνατότητες ανίχνευσης και απόκρισης. Η ταξινόμηση είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση του δυναμικού κέρδους και τον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής μεθόδου. Οι βιομηχανίες είναι ευάλωτες στα ransomwares, ενώ τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη ή τα δικηγορικά γραφεία είναι επιρρεπείς στην κλοπή δεδομένων. Τέλος, οι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις με περιορισμένο δυναμικό κερδών αξιοποιούνται για της επιχειρηματικές τους συνδέσεις, μέσω VPN/VDI ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εκμοντερνισμός του κώδικα των Ransomware

Οι προγραμματιστές ransomware στρέφονται όλο και περισσότερο στη Rust ως κύρια γλώσσα προγραμματισμού κώδικα. Αυτό καθιστά την ανάλυσή του πιο δύσκολη για τους ερευνητές ασφαλείας. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στη στόχευση hypervisors και server workloads. Ο κώδικας ransomware στρέφεται προς τη διακοπτόμενη κρυπτογράφηση, και συγκεκριμένα την NTRU Encryption. Η μέθοδος αυτή κρυπτογραφεί τμήματα αρχείων κάθε φορά, θέτει προκλήσεις για τα εργαλεία ασφαλείας και επιταχύνει τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Ο κώδικας ransomware υψηλής ποιότητας γίνεται κοινός.

Ομάδες επιτιθέμενων με Ransomware ανεβάζουν το κύρος τους

Η στροφή από τους γενικούς κυβερνοεπίθεσης στην εξειδίκευση οφείλεται στο μοντέλο καταμερισμού του είδους των εγκληματικών ομάδων, ιδίως στο επιχειρηματικό μοντέλο Ransomware-as-a-Service (RaaS). Οι ομάδες αυτές προσλαμβάνουν ενεργά εξειδικευμένα μέλη με ανώτερη εκπαίδευση, προβλέποντας την ανάγκη για δεξιότητες αυτοματοποίησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κλιμάκωσης σε ευκαιριακές επιθέσεις. Η βαθιά κατανόηση επιχειρηματικών λειτουργιών θεωρείται ζωτικής σημασίας για την μεγιστοποίηση των κερδών.

Για τις επιτυχημένες ομάδες ransomware, η προσέλκυση ταλαντούχων και καλά διασυνδεδεμένων συνεργατών είναι το κλειδί, εντείνοντας τον ανταγωνισμό.

Μετατόπιση προς την κλοπή δεδομένων αντί της κρυπτογράφησης

Οι εξελιγμένες ομάδες ransomware μετατοπίζονται από την εστίαση στην κρυπτογράφηση δεδομένων, στην έμφαση στην κλοπή και την πώληση δεδομένων. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής σε κλάδους οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα έναντι της εμπιστευτικότητας.

Η διαρροή δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα υψηλότερων κερδών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές επιθέσεις ransomware. Μετά την επιτυχή κλοπή, τα θύματα των κυβερνοεπιτιθέμενων αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: να πληρώσουν για να διατηρηθούν τα δεδομένα τους εμπιστευτικά ή να επιτρέψουν στους κυβερνοεγκληματίες να τα διαρρεύσουν. Οι κυβερνοεπιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία και τη γνώση συμμόρφωσης για να εξαναγκάσουν τα θύματά τους να πληρώσουν, ενώ άλλοι πληρώνουν για να αποφύγουν πρόστιμα ή ζημιά στην εμπορική εικόνα.

Διακοπή τεχνικών που χρηματοδοτούνται από κράτη σε ομάδες Ransomware

Το 2024, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των ομάδων ransomware θα οδηγήσει στην ευρεία υιοθέτηση εργαλείων και τεχνικών που παραδοσιακά συνδέονται με κρατικά υποστηριζόμενους φορείς απειλών. Η παράπλευρη φόρτωση DLL θα αποτελέσει κοινή πρακτική. Εταιρείες όλων των μεγεθών θα υιοθετήσουν αποτελεσματικές άμυνες, δημιουργώντας δυσκολίες σε κρατικά υποστηριζόμενες ομάδες να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, σας προσφέρει τα GravityZone Business Security Enterprise και Security Premium. Προστατεύστε τώρα τις επιχειρήσεις σας ολοκληρωμένα, από κάθε είδους κυβερνοεπίθεση.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top