Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Blockchain και ασφάλεια των δεδομένων
Τι είναι το Blockchain;
Το Blockchain αποτελεί έναν κατανεμημένο κατάλογο, δημόσιο ή ιδιωτικό, , στο οποίο καταγράφονται πληροφορίες και κινήσεις από πολλά υπολογιστικά συστήματα που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η διασύνδεση αυτή καθιστά ένα πιο ασφαλές περιβάλλον καθώς οποιαδήποτε αλλαγή σε μια εγγραφή, σημαίνει ταυτόχρονα την αναδρομική αλλαγή σε όλο το block και την συναίνεση του δικτύου, ενώ εξασφαλίζεται η κρυπτογράφησή της. Με το μοντέλο blockchain αποθηκεύονται σε ένα ψηφιακό βιβλίο αρχεία συναλλαγών και βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν εικόνες, αρχεία κ.α.
Κάθε συναλλαγή που αποθηκεύεται στο εν λόγω βιβλίο, πρέπει να διαθέτει την ψηφιακή υπογραφή του ιδιοκτήτη. Με αυτόν τον τρόπο, η συναλλαγή προστατεύεται και αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις. Πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία μπορούν να έχουν πολλοί, όμως, δεν μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε τροποποίηση χωρίς έλεγχο. Όσο ασφαλές κι αν είναι αυτό το μοντέλο, το σημείο εισαγωγής δεδομένων από τον χρήστη, παραμένει ευάλωτο.
Πώς ακριβώς λειτουργεί το Blockchain;
Το Blockchain είναι ένα ψηφιακό βιβλίο που καταγράφει συναλλαγές, αποτρέποντας οποιαδήποτε παραποίηση ή τροποποίηση. Η αποθήκευση των πληροφοριών γίνεται σε ένα δίκτυο ειδικών υπολογιστών που αναφέρονται ως κόμβοι. Κάθε εγγραφή στο αναφερόμενο βιβλίο αποτελεί έναν κρίκο της αλυσίδας και όλοι οι κρίκοι συνδέονται μεταξύ τους με κρυπτογραφημένες μεθόδους. Κάθε καταχώρηση που πραγματοποιείται στο «ψηφιακό βιβλίο» επαληθεύεται με τη βοήθεια κανόνων.
Οι συναλλαγές μέσω τραπέζης, περιλαμβάνουν έναν ενδιάμεσο φορέα που επιβλέπει την συναλλαγή. Στην περίπτωση του Blockchain, όμως, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται ανώνυμα καταργώντας τον αναφερόμενο φορέα. Οι αλυσίδες block μπορούν να χωριστούν σε ιδιωτικές και δημόσιες.
Στις ιδιωτικές αλυσίδες συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει πρόκληση και τους επιτρέπετε να προχωρήσουν σε τροποποίηση των δεδομένων. Αντίθετα, στις δημόσιες αλυσίδες μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε και να επικυρώσει δεδομένα.
Που ακριβώς χρησιμοποιείται το Blockchain;
Το Blockchain χρησιμοποιείται όπου υπάρχει κρυπτονόμισμα, ούτως ώστε να διευκολύνει την συναλλαγή.
- NFT
- Μεταβίβαση αγαθών
- Εφαρμογές στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης και επιστήμης
- Δημιουργία ασφαλών ψηφιακών ταυτοτήτων
- Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας
- Επαλήθευση δεδομένων που ανταλλάσσονται στις συσκευές
Τεχνολογία Blockchain: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας Blockchain είναι η ασφάλεια που προσφέρει στα ευαίσθητα δεδομένα. Λόγω του αποκεντρωμένου χαρακτήρα του, αποτρέπει την ανάγκη ύπαρξης τρίτου φορέα για την χρήση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, αποκρυπτογραφώντας τα δεδομένα και προσφέροντας την απαιτούμενη ανωνυμία.
Επίσης, οι συναλλαγές μπορούν να είναι ορατές μόνο στους συμμετέχοντες και όχι σε τρίτα άτομα όταν επιλεχθεί η ιδιωτική αλυσίδα.
Τέλος, μέσω του blockchain μπορεί να μειωθεί σημαντικά το κόστος των συναλλαγών, καθιστώντας τες ακόμα πιο αποτελεσματικές.
Πέρα, όμως, από τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα, κρύβει και ορισμένα μειονεκτήματα. Η έλλειψη κεντρικής αρχής μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην επίλυση ζητημάτων ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η ανωνυμία που προσφέρεται ίσως να είναι και ένα πρόσφορο έδαφος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και τις σκοτεινές δραστηριότητές τους.
Η μη τροποποίηση των δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην περίπτωση που τα δεδομένα εισαχθούν λάθος, καθώς, δεν μπορούν να μεταβληθούν.
Τέλος, μπορεί να θεωρείται από τις πιο ασφαλείς εναλλακτικές για τα ευαίσθητα δεδομένα, όμως η χρήση του είναι δύσκολη και απαιτεί ορισμένη εμπειρία.
Συνοπτικά, η τεχνολογία Blockchain μπορεί να επαναστατήσει στον τρόπο που πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας και να απλουστεύσει διάφορες διαδικασίες. Οι επιθέσεις σε blockchains μέχρι σήμερα, προϋποθέτουν πως μια ομάδα έχει λάβει υπό τον έλεγχο της τουλάχιστον το 51% των διαθέσιμων blocks, έτσι με αυτόν τον τρόπο έχει την δυνατότητα να αποκόψει την πρόσβαση για νέα blocks στις άλλες ομάδες, ενώ διατηρεί την πρόσβαση στην ιστορικότητα. Αυτό το ποσοστό καθιστά μια τέτοια επίθεση κοστοβόρα, παρά τα σημαντικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η επιτιθέμενη ομάδα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το timing της επίθεσης. Γι’ αυτόν τον λόγο το μοντέλο blockchain θεωρείται επαρκώς ασφαλές, αφού οι επιθέσεις δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιθέσεις κρυπτονομισμάτων. Τα μεγάλα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, είναι απίθανο να υποφέρουν από επιθέσεις 51% λόγω του απαγορευτικού κόστους απόκτησης τόσο μεγάλης ισχύος. Για το λόγο αυτό, το 51% των επιθέσεων περιορίζεται γενικά σε κρυπτονομίσματα με λιγότερη συμμετοχή. Παρότι η αρχή της ασφάλεια της τεχνολογία blockchain στηρίζεται στην κρυπτογραφία, την αποκέντρωση και την ελεγχόμενη πρόσβαση- συναίνεση, λιγότερο advanced ενέργειες όπως η διατήρηση patching process στην υποδομή, η ταυτοποίηση πολλαπλών παραγόντων στους χρήστες, και η καταγραφή των events με εργαλεία όπως EDR, XDR και SIEM, μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμού του ρίσκου μιας επίθεσης.
Επικοινωνήστε με έναν εκπρόσωπο της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.
info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030