Δεν έχετε κάποιο είδος στο καλάθι σας.
Χάκερ: τι είναι και πώς μπορούν να σας ξεγελάσουν;
Δημοσιεύτηκε στις από forthright
Όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία, σίγουρα έχουν ακούσει για την υπόσταση του «Χάκερ». Οι περισσότεροι, το έχουν συνδυάσει αποκλειστικά με κακόβουλες και επικίνδυνες ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι οι χάκερς επιδιώκουν να εισβάλλουν κακοβούλως στις συσκευές μας και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αδιαμφισβήτητα, αυτό εν μέρει αληθεύει. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να το γενικεύσουμε καθώς υπάρχουν χάκερς οι οποίοι αποσκοπούν αλλού και ενεργούν με ήθος, εχεμύθεια και εμπιστοσύνη.
Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι χάκερς;
Όπως προαναφέραμε, ανάλογα με τον σκοπό, τη διάθεσή και την δράση, οι χάκερς διακρίνoται στις εξής κατηγορίες:
- Black Hat Hacker: H συγκεκριμένη κατηγορία αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι. Άτομα τα οποία προσπαθούν ύπουλα, παράνομα και χωρίς άδεια να εισβάλλουν σε συστήματα και συσκευές ούτως ώστε να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά, ακόμα και οικονομική(πχ αριθμοί κάρτας). Εδώ η πρόθεση είναι προφανώς αρνητική.
- White Hat Hacker: Πρόκειται για το εντελώς αντίθετο. Σε αυτή τη περίπτωση οι
«Χάκερς» έχουν την άδεια να «σπάσουν συστήματα» προκειμένου να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους και να τα διορθώσουν ώστε να είναι ανθεκτικά σε μελλοντικές απειλές. - Grey Hat Hacker: Ο πιο συνηθισμένος χάκερ. Πρόκειται για μία ενδιάμεση κατάσταση. Ναι μεν δρα χωρίς άδεια, αλλά χωρίς κακόβουλο σκοπό. Θεωρεί ότι υποκρύπτονται από τον κόσμο πληροφορίες που δεν θα έπρεπε κι έτσι μπαίνει στη διαδικασία εντοπισμού και γνωστοποίησης.
Αυτές είναι οι 3 γνωστότερες κατηγορίες. Παρόλα αυτά, οι χάκερς δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές. Υπάρχουν και άλλες μεταξύ των οποίων είναι:
- Κακόβουλος Insider ή Whistleblower: κακόβουλοι, μυστικοί πληροφοριοδότες με εκδικητικό προφίλ. Συγκεντρώνουν πληροφορίες αντιπάλων για να επικρατήσουν(πχ σε εταιρείες).
- Χακτιβίστας: οι αντίστοιχοι ακτιβιστές της κοινωνίας. Χακάρουν συστήματα οργανισμών ακόμα και της κυβέρνησης ώστε να τραβήξουν τη προσοχή και να επιδιώξουν την επικοινωνία μαζί τους. Τελικός στόχος είναι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για διάφορα κοινωνικά ζητήματα.
- Script Kiddies: αρκετά ερασιτέχνες χωρίς να ενδιαφέρονται για πραγματική γνώση κωδίκων αλλά στοχεύοντας μόνο στο «φαίνεσθαι».
- Χάκερς που υποστηρίζονται από το κράτος(State/Nation Sponsored Hackers): πλήρης υποστήριξη από την κυβέρνηση ώστε να εισβάλλουν στα συστήματα άλλων κυβερνήσεων, να παίρνουν τις πληροφορίες που θέλουν και να μένουν στη κορυφή.
- Blue Hat Hackers: ερασιτέχνες με εκδικητική συμπεριφορά και περιορισμένες γνώσεις σε σχέση με άλλους.
- Red Hat Hackers: θα μπορούσαμε να πούμε ότι δρουν παρόμοια με τους «White Hat Hacker», δηλαδή εμποδίζουν τους «Black Hat Hacker», αλλά πιο αποφασιστικά.
- Green Hat Hackers: πρόκειται για ερασιτέχνες αλλά με μεγάλη όρεξη να γίνουν επαγγελματίες.
Πώς θα καταλάβετε ότι η συσκευή σας έχει παραβιαστεί από χάκερ;
Σίγουρα θα δείτε πολλά διαφορετικά πράγματα να συμβαίνουν στο σύστημά σας. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:
- Συναλλαγές που δεν πραγματοποιήσατε.
- Username και password που πλέον δε τα δέχεται το σύστημα και δεν έχετε πρόσβαση πια.
- Ο λογαριασμός σας στέλνει email χωρίς να το κάνετε εσείς.
- Η πλοήγηση είναι εμφανώς πιο αργή.
- Ο κέρσορας κινείται αυτόματα και ανεξέλεγκτα.
- Το πρόγραμμα Antivirus που είχατε εγκαταστήσει, έπαψε να δουλεύει ή δεν υπάρχει πλέον.
- Υπάρχουν νέα προγράμματα και εφαρμογές που δε γνωρίζετε και γενικά έχουν γίνει αλλαγές.
Εντούτοις, οι παραπάνω ή μία από τις παραπάνω ενδείξεις δεν οδηγούν αποκλειστικά σε επίθεση από χάκερ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε προσβληθεί από κάποιο ιό.
Πώς θα προφυλαχθείτε;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε αυτές τις κακόβουλες επιθέσεις όπως:
- Εγκατάσταση antivirus και συχνή ενημέρωσή του.
- Συχνή αλλαγή κωδικών σε διάφορες εφαρμογές.
- Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας
- Χρησιμοποιήστε ασφαλείς συνδέσεις WiFi
- Αποφύγετε ύποπτα site
- Εγκαταστήστε ένα firewall(τείχος προστασίας)
- Μην ανοίγετε email που βρίσκονται στο φάκελο «σπαμ» ειδικά αν δε γνωρίζετε τον αποστολέα
- Ασφαλίστε το δίκτυό σας
- Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων
Με την βοήθεια του Bitdefender Total Security μπορείτε να προστατεύσετε όλες τις συσκευές σας με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο! Ιδανικό για Windows, iOS, macOS και Android!