ηλεκτρονική απάτη

Πώς να αποτρέψετε μια ηλεκτρονική απάτη

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, προσφέρει πολλούς τρόπους διευκόλυνσης στη καθημερινότητά μας. Δραστηριότητες όπως διασκέδαση, οικονομικές/εμπορικές συναλλαγές, εκπαίδευση κλπ., πραγματοποιούνται με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Αναμφίβολα, όλα αυτά είναι θετικά και μας εξυπηρετούν. Όμως, όσο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η τεχνολογία, αυξάνεται και το ποσοστό της ηλεκτρονικής απάτης. Τα ηλεκτρονικά εγκλήματα αυξάνονται και γίνονται με όλο και πιο έξυπνους τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να εμποδιστούν από τα θύματα.

 

Τι είναι ηλεκτρονική απάτη;

 

Ηλεκτρονική απάτη(Computer Crime) είναι οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια τελείται μέσω υπολογιστή και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων ή/και διαδικτύου (Κυβερνοεγκλήματα cyber crime). Σύμφωνα με τη «Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», πρόκειται για εγκληματικές πράξεις που διώκονται ποινικά από την ελληνική νομοθεσία (πχ πλαστογραφία, ιοί, κλοπή δεδομένων κοκ), και απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση από τους θύτες. Είναι μία μορφή εγκλήματος σαν όλες τις άλλες, απλώς απαραίτητο μέσο αποτελεί ο υπολογιστής. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, και σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.

 

Ποια είδη ηλεκτρονικής απάτης υπάρχουν;

 

Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες της ηλεκτρονικής απάτης ανάλογα με τον τρόπο τέλεσής τους:

  • Εγκλήματα που σχετίζονται αποκλειστικά µε το διαδίκτυο: αυτός ο τρόπος εγκλήματος απαιτεί τη χρήση διαδικτύου και ο υπολογιστής αποτελεί το μέσο τέλεσης (πχ. πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή – hacking, διασπορά κακόβουλου λογισμικού)
  • Εγκλήματα που τελούνται µε τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά χωρίς την ύπαρξη δικτύωσης
  • Εγκλήματα που διαπράττονται σε συμβατικό περιβάλλον καθώς και σε

περιβάλλον ηλεκτρονικών υπολογιστών(πχ συκοφαντική δυσφήμηση)

 

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

 

Όπως αντιλαμβανόμαστε οι απειλές είναι πολλές και συνέχεια εξελίσσονται. Κινδυνεύουμε από πολλών ειδών απάτες, και πρέπει να προστατευτούμε. Κάποιοι τρόποι που μας εξασφαλίζουν προστασία είναι η εγκατάσταση firewall καθώς και η αγορά λογισμικού. Επίσης, η αναβάθμιση και η αγορά σωστού λογισμικού είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες προστασίας. Και πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να προσέχετε ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά σας ταχυδρομεία καθώς και τους κωδικούς σας.

Το προϊόν Bitdefender TOTAL SECURITY μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Θα έχετε 30 μέρες στη διάθεσή σας για ΔΩΡΕΑΝ χρήση. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

 

  • Πλήρη προστασία για Windows, macOS, Android και iOS συσκευές.
  • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
  • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
  • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
  • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
  • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
  • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά
Back to top Back to top