Smishing

Smishing: Εντοπισμός απειλής και προστασία των συσκευών

Τι είναι το smishing;

Το smishing είναι μια μορφή κυβερνοεπίθεση, η οποία παρομοιάζεται με την επίθεση phishing λόγω της τακτικής που ακολουθούν οι εγκληματίες. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου υποδύονται αξιόπιστους οργανισμούς ή/και ανθρώπους και επιτίθονται μέσω των υπηρεσιών σύντομων μηνυμάτων. Μέσω των γραπτών μηνυμάτων, προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων ώστε εκείνοι άμεσα να ανταποκριθούν και εν τέλει να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Ένα παράδειγμα της συγκεκριμένης επίθεσης είναι οι εγκληματίες που υποδύονται τράπεζες ή φορείς και χρησιμοποιώντας πληροφορίες που ήδη διαθέτουν για τα θύματά τους, προσπαθούν με δόλιο τρόπο να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον τους ώστε τα θύματα με την σειρά τους να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση στοιχείων ή ακόμα και να μοιραστούν ευαίσθητα δεδομένα.

Συνήθως, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν δύο μεθόδους για την επίτευξη του στόχου τους.

  • Κακόβουλο λογισμικό μέσω SMS, όπου υποδύονται κάποιον αξιόπιστο οργανισμό και πείθουν τα θύματά τους να αποστείλουν ευαίσθητα δεδομένα.
  • Κακόβουλος σύνδεσμος μέσω SMS, ο οποίος παροτρύνει τα θύματα να εισέλθουν στον ψεύτικο ιστότοπο και να πληκτρολογήσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Πώς θα αναγνωρίσω μια επίθεση smishing;

Στην περίπτωση που λάβετε κάποιο γραπτό μήνυμα στη συσκευή σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για την εν λόγω επίθεση. Ορισμένα στοιχεία που προδίδουν την επίθεση smishing είναι τα εξής:

Έλεγχος ειδοποιήσεων

Στην περίπτωση που είσαστε μέλος ενός οργανισμού ή φορέα, έχετε την ικανότητα να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις που μπορεί να αποστέλλουν. Εάν, λοιπόν, λάβετε κάποια ειδοποίηση από την τράπεζά σας ενώ τις έχετε απενεργοποιήσει τότε πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε διαρροή δεδομένων. Επιπλέον, οι οργανισμοί που έχετε εγγραφεί γνωρίζουν ήδη τα στοιχεία σας και δεν ζητούν στοιχεία μέσω μηνυμάτων ή ακόμα και αν το κάνουν θα είναι για κάποια ενημέρωση που θα αναφέρεται ότι δεν πρέπει να απαντήσετε στο μήνυμα που λάβατε.

Τόνος του κειμένου

Η επίθεση smishing προδίδεται συχνά από τον τόνο του κειμένου, καθώς προτρέπει τα θύματα να ενεργήσουν άμεσα και να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες. Αντιθέτως, μηνύματα που προέρχονται από την επίσημη αλληλογραφία οργανισμών και φορέων έχουν επαγγελματικό ύφος και προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους και να μην προκαλέσουν πανικό.

Επαλήθευση αριθμού τηλεφώνου

Όταν λάβετε κάποιο γραπτό μήνυμα από ορισμένο αριθμό τηλεφώνου, οφείλετε να κάνετε την αναζήτησή σας στο διαδίκτυο ή στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού που προαναφέρεται.

Smishing: Προστασία των συσκευών

Ιδρύματα όπως τράπεζες, εισπράκτορες οφειλών κ.ά. ποτέ δεν ζητούν προσωπικές ή ακόμα και οικονομικές πληροφορίες μέσω SMS. Οφείλετε να αγνοήσετε μηνύματα που σας προτρέπουν στην συμπλήρωση στοιχείων ή στην είσοδο σας σε έναν ιστότοπο. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Μια ισχυρή λύση ασφαλείας μπορεί να σας προστατέψει από ψεύτικους ιστότοπους.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Ας δούμε ορισμένες λύσεις που προστατεύουν τα ευαίσθητα δεδομένα σας.

 Το GravityZone Security for Mobile σχεδιάστηκε για την παροχή προηγμένης ανίχνευσης απειλών σε κινητές συσκευές των οργανισμών. Οι κινητές συσκευές των επαγγελματιών εμπεριέχουν ευαίσθητα δεδομένα τόσο της επιχείρησης, όσο και των πελατών. Η ασφάλεια τους, λοιπόν, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά τους και η εταιρική λύση της Bitdefender διασφαλίζει την πρόσβαση στις εταιρικές συσκευές από σύγχρονους τύπους επιθέσεων.

Το Bitdefender Mobile Security για Android παρέχει την μέγιστη προστασία σε καταναλωτές Android συσκευών. Διαθέτει κορυφαίο εντοπισμό απειλών και προστατεύει άμεσα χωρίς να επηρεάζει την απόδοση της συσκευής.

Ακόμα και οι καταναλωτές των iOS μπορούν να πέσουν θύματα smishing και να υποκλαπούν οι ευαίσθητες πληροφορίες τους. Το Bitdefender Mobile Security για iOS προστατεύει τα δεδομένα και ανιχνεύει ακόμα και τις πιο εξελιγμένες επιθέσεις που προσπαθούν να εισβάλουν στη συσκευή.

Επικοινωνία : info@bitdefender.gr | www.bitdefender.gr | 215-5353030

Back to top Back to top