υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού

Σας κατασκοπεύουν οι υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού;

Είναι γνωστό ότι τα smartphones μπορούν να παραχωρήσουν την δυνατότητα εντοπισμού θέσης των χρηστών. Βασική μέθοδος εντοπισμού θέσης είναι μέσω δορυφόρου (GPS, Galileo, Beidou, GLONASS), όπου δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, ούτε δεδομένα. Με βάση τα δεδομένα που θα λάβει, η συσκευή πραγματοποιεί υπολογισμούς και προσδιορίζει τη τοποθεσία του χρήστη, χωρίς να περιλαμβάνει τη μεταφορά οποιασδήποτε πληροφορίας από τη συσκευή. Ο συγκεκριμένος τρόπος γεωεντοπισμού, όμως, έχει και ορισμένες ελλείψεις όπως :

  • Δεν λειτουργεί όταν ο χρήστης βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο
  • Απαιτεί συχνή χρήση, διαφορετικά χρειάζεται αρκετό χρόνο για τον εντοπισμό της τοποθεσίας από τον δορυφόρο

Πέραν όμως τον δορυφόρων, υπάρχουν κι άλλοι μέθοδοι εντοπισμού όπως είναι οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση τη θέση της συσκευής. Ένας άλλος τρόπος είναι το Wi-Fi hotspot που υπολογίζει κατά προσέγγιση την τοποθεσία μέσω κεντρικών βάσεων δεδομένων. Οι μέθοδοι γεωεντοπισμού ορίζονται από το SUPL, το οποίο υποστηρίζεται από διάφορους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας αλλά και κατασκευαστές smartphone.

Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα των χρηστών και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες SUPL δεν ισοδυναμεί με την παραβίαση της ιδιωτικότητας και κατ’ επέκταση με τη διαρροή των δεδομένων. Αυτό, όμως, δεν είναι απίθανο να συμβεί. Ο εντοπισμός της τοποθεσίας των χρηστών διευκολύνεται και από τις εφαρμογές που εγκαθιστούν στις συσκευές τους, όπου ο όγκος των δεδομένων που λαμβάνονται είναι ακόμα πιο μεγάλος. Δυστυχώς, όποιο μέτρο κι αν λάβουμε είναι δύσκολο να αποτρέψουμε τον εντοπισμό της τοποθεσίας και να διατηρήσουμε την λειτουργικότητα συσκευών και εφαρμογών στο βέλτιστο επίπεδο. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε σε έναν βαθμό τις πληροφορίες που κοινοποιούνται και να επιλέγουμε που θα κοινοποιούμε την τοποθεσία μας. Ακολουθούν, λοιπόν, ορισμένες συμβουλές:

  • Ελαχιστοποίηση των εφαρμογών που εγκαθιστάτε στην συσκευή, οι οποίες χρησιμοποιούν την τοποθεσία και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να επιτρέπεται η χρήση μόνο κατά την χρήση της εφαρμογής
  • Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού, εκτός από το GPS
  • Εγκαταστήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας που θα θωρακίσει τη συσκευή σας.
  • Πρέπει να γνωρίζετε σε ποιες εφαρμογές επιτρέπετε τη κοινή χρήση της τοποθεσίας σας

Το Bitdefender Premium Security διαθέτει ανανεωμένες δυνατότητες με στόχο την διασφάλιση της προστασίας των χρηστών. Με την εγκατάσταση της λύσης παρέχεται ισχυρή ψηφιακή ασφάλεια σε όλες τις δραστηριότητες των χρηστών και πλήρη προστασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender, προμηθευτείτε το Bitdefender Premium Security και διασφαλίστε τα δεδομένα και τη τοποθεσία σας.

Back to top Back to top