meta

Η Meta έλαβε πάνω από 450.000 κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα χρηστών το 2022

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Meta, μητρική εταιρεία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης Instagram, Facebook και WhatsApp, έλαβε μεγάλο όγκο αιτημάτων δεδομένων το 2022 από κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν πάνω από 450.000 αιτήματα που αφορούσαν πληροφορίες για περίπου 800.000 χρήστες των προαναφερόμενων εφαρμογών. Με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη μπορούμε να αναφερθούμε σε μια αύξηση 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόλο που η Meta διευκρίνισε ότι η παροχή πληροφοριών πραγματοποιείται μετά από σχετικό έλεγχο των ισχυόντων νόμων και όρων παροχής πληροφοριών, παρατηρήθηκε πως ικανοποιήθηκε περίπου το 76% των αιτημάτων.

Τα αιτήματα που καταχωρήθηκαν προέρχονταν από περίπου 130 χώρες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να βρίσκονται στην πρώτη θέση. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ευρωπαϊκή χώρα, η Γερμανία, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 50.000 αιτήματα. Οι χώρες που ακολούθησαν με μεγάλα νούμερα αιτημάτων είναι η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη και η Ταιβάν.

Όμως, τι ακριβώς αφορούσαν τα συγκεκριμένα αιτήματα;

Η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούσαν πληροφορίες για ποινικές υποθέσεις που περιλάμβαναν πληροφορίες χρηστών, το περιεχόμενο των λογαριασμών ή των εταιρειών. Η Meta δήλωσε τα εξής “οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποβάλλουν αιτήματα για δεδομένα χρηστών που χρησιμοποιεί το Facebook και αφορούν ποινικές υποθέσεις π.χ. ληστείες, απαγωγές. Τα συγκεκριμένα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν πληροφορίες για συνδρομητές όπως είναι η ημερομηνία εγγραφής, το όνομα, τη διάρκεια της υπηρεσίας, διευθύνσεις IP ή ακόμα και το περιεχόμενο των λογαριασμών”.

Τα δεδομένα που δεν αφορούν το περιεχόμενο, μετά από λεπτομερή εξέταση του αιτήματος περιλαμβάνουν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, πληροφορίες συναλλαγών και διευθύνσεις IP.

Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα κοινοποίησης μηνυμάτων, φωτογραφιών, βίντεο και πληροφορίες τοποθεσίας των χρηστών.

Η παροχή των πληροφοριών και ο αυξημένος αριθμός των εγκληματιών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχει σημάνει καμπανάκι για την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων τους.

Οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ψηφιακό τους αποτύπωμα και τις πληροφορίες που μοιράζονται στον κυβερνοχώρο. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης του Cyber Security, προσφέρει ανανεωμένες λύσεις ασφαλείας που συμβάλουν στην προστασία του ψηφιακού σας αποτυπώματος.

Με τις λύσεις της Bitdefender μπορείτε αποτελεσματικά να αποτρέψετε τους κινδύνους ασφαλείας, περιορίζοντας σημαντικά το ψηφιακό σας αποτύπωμα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και ενημερωθείτε πλήρως για τις λύσεις που διατίθενται: https://bitdefender.gr/

Back to top Back to top